Nokia: Zaraza malwareom porasla 96% u 2016.; Najugroženiji Android

mobitel-nokia-rokaj.ba_

Nokia, odnosno dio Nokije zvan Nokia Threat Intelligence Lab objavio je izvješće o zaraženosti uređaja spojenih na mobilne i fiksne mreže malwareom. Istraživanje je provedeno za period prve polovice ove godine.

Otkrića ovog istraživanja potvrđuju ustaljena razmišljanja o sigurnosti, odnosno ciljanoj platformi “zloćudnih” programa. Ugroza od zaraze malwareom u prvoj polovici 2016. povećala se 96%, dok je najviše na udaru Android sa 74% udjela od ukupno zaraženih uređaja. Windows/PC drži 22% udjela zaraženosti, a iOS samo 4%. Windows Phone, odnosno Windows 10 Mobile nije posebno naveden, ali zbog zatvorenosti OS-a i male zastupljenosti on je vjerojatno i dalje ostalo najsigurniji OS.

Udio pojedinog OS-a u zaraženosti malwareom
Udio pojedinog OS-a u zaraženosti malwareom
Rast zaraze kod Androida od 2012. do 2016.
Rast zaraze kod Androida od 2012. do 2016.
Top 20 malwarea za smartfone
Top 20 malwarea za smartfone

Cijelo izvješće možete preuzeti preko ovog linka, a Nokia je objavila skraćenu verziju koju možete pronaći kao obajvu za medije ovdje.

#Nokia: 96% increase in smartphone #malware infections in 2016

Mobile device infections rose 96 percent in the first half of 2016, reaching an all-time high in April Smartphones accounted for 78 percent of all mobile network infections Malware is becoming more sophisticated, utilizing multiple methods to bypass safeguards and take permanent control of devices 01 September 2016 Espoo, Finland – Nokia today issued the Nokia Threat Intelligence Report – H1 2016 , revealing a sharp rise in the occurrence of smartphone malware infections in the first half of the year.


 • hajmo svi sad na mac os, ipak je windows najzarazeniji windows desktop os

  šta mislite što svi guraju android u svoje uređaje?

  • dxdy

   ako voliš teorije zavjere, CIA ima prste u osnivanju 25 tehnoloških kompanija a Google je jedna od njih… bilo istine u tome ili ne, očigledno je da je lakše pratiti ljude zbog socijalnih medija… s druge strane ljudi vole “badava” što im android omogućuje a ne pitaju se što u stvari stavljaju na uređaje…


   • Pa jedna od tih teorija ide i na pad Nokije koja je imala samostalne platforme, neovisne o Americi. Symbian i s40 os su pokrivali većinu uređaja i k tome su bili europski os, kojeg nije bilo lako nadzirat.

    Od invazivnih metoda praćenja se odustalo upravo zbog smartfona koji su postali nezamjenjivi dio svakodnevnice i sad smo čipirani htjeli mi to ili ne. Jedina dobra stvar je upravo u ogromnoj količini podataka pa će sve te agencije pratit samo ljude od interesa (point of interest)


    • Person OI – POI 😛


   • nije ni ta loša, ali ni činjenica da je microsoft sporo radio na svome operativnom sistemu, da ne govorim kako su sporo prilagođavali os novijem hardware, + onaj prijelaz sa wp7 na 8

    pa uporedi s počecima androida, i kako je isti napredovao.

    sve bi to bilo u redu, da nije u pitanju jedan tehnološki div kao što je microsoft, a i sam znaš da bez microsofta danas ne bi imali softwerske komapnije

 • salvator

  idući tjedan mi stiže W10PC.treba li zaštitu posebno kupovati ili dolazi u paketu?

  • dxdy

   pa ako je W10 PC onda bi trebao biti u paketu…

  • Gordan

   W10 ima Defender i više-manje radi ok. Još staviš Malwarebytesov besplatni
   Anti-Malware (www.malwarebytes.com) i to je to.
   Naravno, ako misliš skidati igrice preko torrenta i gurati tuđe USB stickove u komp onda ti nema spasa kako god.

   Evo članak baš na tu temu: https://www.cnet.com/how-to/i-dont-use-anti-virus-software-am-i-nuts/

   • salvator

    fala!

 • dxdy

  zanimljivo koliko taj najugroženiji i najnesigurniji OS svi guraju od mobilnih uređaja, kućanskih aparata, mrežne opreme, automobila… u sjećanju mi je ostala jedna izjava od prije 20-tak godina: kad bi seks koristili kao usporedbu, sigurnost bi bila da koristimo iskorišteni i probušeni kondom koji smo našli na ulici….

  • Bugy

   Bas zanimljiva, ama bas svi ga guraju…

  • Alen

   Vidis da to nema smisla, a ni logike, ali opet je to google-u u interesu