Samsungove nevolje s Noteom 7 poprimaju ‘epske’ razmjere, a Nokia je bila u sličnoj situaciji

samsung-galaxy-note-7-mob-hr

Kada je  Samsung prije mjesec dana predstavio Galaxy Note 7, mnogi su bili sigurni da je riječ o uređaju koji će zasigurno oboriti prodajne rezultate i postati najbolji uređaj 2016. godine. Po prvim recenzijama to je tako i izgledalo. Par dana nakon što je službena prodaja počela, krenuli su veliki problemi za Samsung. U tih par dana zabilježeno je 35 incidenata eksplozije ili zapaljenja Galaxy Note 7 uređaja.

Samsung je promptno reagirao i najavio stopiranje prodaje i zamjenu 2,5 milijuna uređaja koji su u tom kratkom periodu isporučeni i došli do kupaca. Samsungov direktor najviše žali za financijskim gubitkom kojeg je u službenom obraćanju opisao riječima: “gubitak je za plakanje”. Zavladala je opća histerija i zbunjoza koja se ne smiruje, nego naprotiv, svakim danom je sve veća. Od inicijalnih 35 incidenata, taj broj je samo u SAD-u narastao na 100, a zabilježeni su i po život opasni incidenti poput eksplozije Notea 7 u autu, nakon čega je sami automobil izgorio, a jučer je prijavljen i slučaj eksplozije u rukama petogodišnjeg djeteta koje je zadobilo lakše opekline. Samsung nije točno naveo u kojim točno situacijama dolazi do eksplozije, a “kvar” je službeno opisan kao pregrijavanje i otkazivanje baterije pri punjenju i jačem korištenju.

nokia-bl-5c

Nokia je 2007. imala sličan problem. Masovno korištena baterija BL-5C, proizvedena u preko 300 milijuna primjeraka, uzrokovala je kratke spojeve u uređaju prilikom punjenja. Nakon inicijalne istrage, otkrivanja i javnog priznavanja problema zavladala je očekivana opća histerija i problemi za Nokiju. Utvrđeno je da 46 milijuna baterija proizvođača Matsushita Battery Industrial Co., Ltd proizvedenih između prosinca (12. mjeseca) 2005. i listopada (10. mjeseca) 2006. predstavlja potencijalnu opasnost za korisnike. Nokia je osnovala dva krizna stožera – logistički i medijski. Nokia je zakupila skladišta, ugovorila besplatne dostave, uvela telefonske linije, internetski servis za prepoznavanje defektnih baterija preko serijskog broja i SMS servis za one bez interneta. U tri mjeseca povučeno je 95% od 46 milijuna problematičnih baterija, a zabilježeno je 100 incidenata bez ugroze zdravlja i života kupaca. Trošak povlačenja procijenjen je na do 200 milijuna dolara, a većinu troškova pokrila je tvrtka Matsushita Battery Industrial Co., Ltd, proizvođač tih baterija. Za vrijeme opoziva dionice Nokije su očekivano blago pale, a nakon objave o padu prihoda, profita i prodaje, 2008. godine Nokia je doživjela drugi najveći pad u povijesti, odmah iza Elopovog između 2011. i 2012. godine. Taj pad vrijednosti koji je krenuo krajem 2007., zajedno s padom prodaje, nije se zaustavio do prodaje Nokijinog odjela uređaja i usluga 2013. godine. Sami skandal oko baterije uspješno je riješen i ugled brenda nije bio oštećen. Štoviše, transparentnim djelovanjem Nokia je pokazala da joj je stalo do sigurnosti kupaca, neovisno o troškovima (barem je takav dojam ostavljen) – što je i prirodan potez za tvrtku s vrijednim brendom.

Nokia samsung

Predviđanja analitičara su da će Samsung opoziv 2,5 milijuna primjeraka Note 7 smartfona koštati oko milijardu dolara, no svima je jasno da će taj trošak biti mnogo veći. Osim troškova prodaje i zamjene koji će iznositi oko milijardu dolara, ovaj skandal negativno je utjecao na tržišnu vrijednost Samsunga koja je pala za 25 milijardi dolara. Nadalje, sveukupna prodaja Note 7 je ugrožena i nakon otklanjanja problema zbog straha i nesigurnosti kupaca, a očekivano je da će neke države tražiti i dodatne kontrole i jamstva od Samsunga za ispravnost Note 7 smartfona. U svakom slučaju, Note 7 neće  se tako skoro vratiti na tržište, a realno je prognozirati da je ugrožena prodaja flagshipa za cijeli četvrti kvartal, koji je poznat po dobroj prodaji potrošačke elektronike.

Ovaj skandal je veliki udarac za vrijednost Samsungova brenda jer je riječ o tvrtkinom najjačem prozvodu, a tvrtka se pokazuje nesposobnom zbog netransparentnosti i ne donošenja jasnog plana za rješavanje ove krize. Samsung je žurno pozvao sve kupce da vrate uređaje, koji će potom biti deaktivirani. Postojale su glasine da će Samsung 30. rujna (9. mjesec) deaktivirati sve uređaje putem svojih servera, neovisno jesu vraćeni ili ne, no Samsung je tu dobru ideju opovrgnu pravdajući se još većim nezadovoljstvom kupaca ako to učine. Neke aviokompanije, kao i agencije pojedinih zemalja naložile su svojim putnicima, odnosno građanima da prestanu koristiti Note 7 zbog opasnosti od eksplozije.

Upitno je kojim će se tempom i s kojim posljedicama ova kriza riještiti, ali već sada je vidljivo da je Samsungov brend ugrožen. Samsung je velika i moćna tvrtka i moguće je da će ovaj problem riješiti bez većih opasnosti za brend i prodaju ostalih uređaja, no prvi potezi tvrtke definitivno nisu obećavajući.

Fotografija preuzeta s mob.hr

izvor: 1, 2, 3


 • Neka baš, drago mi je što se desilo i da iduci note dolaziti sa izmjenjivom baterijom, da nije unibody kuciste ipak bi trošak bio dosta manji na 2.7 miliona prodatih uredjaja.


 • Odmah išao gledat koji je model u mojoj… BV-T5E, Phew! Nije BL-5C, dobro je! Dok ne nađu neki problem i s njom 😀

  • Alen

   pa ta bl-5c je neka stara nema smisla da bi bila u 950 🙂

   ali vidis li dvostruke kriterije, kad je na lumii skripala maska malo, i tako neki problemi bilo je o gle ovog microsofta nemoze nista kako spada napravit sve uvijek use.., a gle sad samsung povuko kompletnu liniju ali jbg to je samsung pa on smije, sta da se to recimo dogodilo microsoftu pa sahranili bi ga svi


   • BL-5C, stara? I stavili je u Note 7? Hm….. zar bi (zar su) to napravili? Za ostalo, slažem se.

    • L930Ri

     Ostalo im na lageru pa da ne bace. Valjda bi ih skuplje došla reciklaža 😀


     • Evo im sad lagera!

     • salvator

      to su im kinezi uvalili lažnu bateriju od ajfona,ono ispod stola za sumicu,kao ovo će apple stavit u sedmicu,pribajte :))


    • Jače je to što nije kriv Samsung proizvođač mobitela, već Samsung proizvođač baterija. Sami su sebi uništili prodaju

    • Alen

     Pa to je nokiina baterija ta bl5c ako pricamo o njoj, u tekstu stoji da je nokia s njom imala probleme u kojoj 2007 godini 🙂

   • L930Ri

    A čuj grunula je i pokoja iPhone 6-ica pa nikome ništa, “pojeo vuk magare” … valjda i oni mogu 😀
    Edit: smiju

   • tromb

    Nek povuce MS skripave telefone. A ne, oni ti prodaju proizvod, pa ti kazu da ih zabole za sistem.