AAWP usporedio kamere Nokije 808, Nokia Lumije 1020, MS Lumije 950 i Google Pixela

four-pixel

Steve Litchfield sa AllAboutWindowsPhone portal je napravio poprilično detaljnu foto usporedbu između smartfonkamera klasika poput Nokije 808 ili pak Lumije 1020 s uređajima Lumia 950 i Google-ovim upravo predstavljenim Pixel. Nokia 808 i Lumia 1020 imaju 41 MP senzor kamere ali su fotografije snimane u 8 MP i 5MP Oversampling načinu snimanja. Lumia 950 ima 20 MP kameru i u testu su korištene fotografije snimljene u 8MP Oversampling načinu. Google Pixel ima kameru od 12.3 MP, a korištene fotografije su snimljene sa 8.3 MP i HDR načinu radi usporedbe s ostatkom društva.

Litchfield je snimio fotografije u različitim uvjetima osvjetljenja i uz upotrebu bljeskalice, a s obzirom na uređaj postavljene su sljedećim redom: Nokia 808 PV, Lumia 1020, Lumia 950 i Google Pixel. Originalne fotografije i u boljij kvaliteti pogledajte na AAWP portalu.

 

 1. Dnevno svjetlo, krajolik

prvi-test-pixel-copy

2. Dnevno svjetlo, krajolik

drugi-test-pixel-copy

 

3. Dnevno svjetlo, krajolik + zoom

treci-test-pixel-copy

 

4. Slabije dnevno svjetlo, krajolik

cetvrti-test-pixel-copy

 

5. Sumrak

peti-test-piksel-copy

 

6. Osvjetljeni zatvoreni prostori

sesti-test-pixel-copy

7. Bljeskalica

sedmi-test-pixel-copy

 

8. Slabije osvjetljenje, macro

osmi-test-pixel-copy

Ono što se lako može primijetiti je da Lumia 1020 i dalje daje fotografije visoke kvalitete u svijetu smartfona, no da konkurencija više nije toliko daleko. Google je sa Pixelom koji ima osjetno manji broj MP u senzoru poprilično sustigao Lumije s 3 puta većim brojem piksela kamere i osobno smatram da Lumije više nemaju primat u kamera svijetu. Kako je Microsoft ugasio Lumia seriju uređaja postalo je samo važno uzeti top model bilo kojeg priznatijeg proizvođača Android uređaja kako bi imali odlične fotografije. Čak je i iPhone dosegao zavidnu razinu kvalitete fotografija s posljednjim iPhone7 modelom. Treba definitivno odati počast Lumijama s obzirom da su nametnule standard za mobilnu fotografiju ali više ne vode uvjerljivo u toj kategoriji.

Steve je već standardno dao najviše bodova Lumijei 1020 premda se Lumia 950 XL pokazala jako dobrom, no kao što već napisah, Google Pixel po viđenom ne kaska niti malo i po meni bi trebalo bolje poraditi na bodovanju, ali Steve je Steve i teško da će iti jedan drugi uređaj dobiti više bodova od Microsoft Lumije 950 ili Nokia Lumije 1020.

 1. Nokia Lumia 1020: 72 boda
 2. Nokia 808: 68 bodova
 3. Lumia 950: 63 boda
 4. Google Pixel: 59 bodova

Čisto me zanima kakve će biti kamere na novim Nokia smartfonima i hoće li povratnik Juha Alakarhu imati prste u definiranju algoritama na njima ili će se strogo držati OZO kamere na kojoj trenutno radi.

 • ix

  Da je slikano sa punom rezolucijom kamera,pa kolika bi onda bila razlika a i ovako ih 1020 pobjedjuje bez problema!


 • Ništa…nema mi druge nego ostat na W10M 😉


 • ne znam zbog čega pixelu tolika niska ocjena, slike su oštrije, jedino gdje bih dao prednost nokiji jeste lumiji 1020 i 808 kod blica odnosno gdje je xenon bez konkurencije.

 • Nejko Pasagic

  Nokia 1020 i dalje na samom vrhu,koristim je već treću godinu i sve radi ko podmazano.


 • Kao i uvijek, a to primjećujem i osobno, L950 daje nešto jarkije, življe, saturiranije boje od ostalih.

  • Idijot

   Još uvijek se ne mogu priviknut na noćnu sliku.Toliko je pojača da izgleda potpuno neprirodno.Čak i kad sam na Pro.Fali mi 1020 samo zbog prirodnije slike.Mogao sam predvidjet kako će slika izgledat.Moram se malo kvalitetnije poigrat s L950 da se naučim bolje kontrolirat fiziku kamere…

 • PureView

  Uskoro mi stize baterija za 1020. L650 je super phone, ali kamera je igracka…

 • mille

  Nema leba od androida,sve i da nokia pise na njemu.

  • seminola

   zasto oises gluposti ?? ja od proske godine pisem da wp 10 nece biti kotiv do ove jeseni a evo i zime a on je polovican . i sam widis da je Wp sam sebe sahranio . i da je wp 10 poslednji . i ti pises da nema leba od androida . pa ako je 80 % svijeta na andridu ostalih 18 na jabuci . i jos 2% tKih kao ti na wp. znaci citav svijet je lud samo si ti lametan .??? ja imam l920 i imam i android . i sa androidim sam prezadovoljan . nemog gledati pornice i nemas lroblema .

  • Judge Judy

   Ne brini,ima i drugih,boljih androida s dobrim kamerama

 • Nokia4ever

  Pa Zeiss več dve godine ne razvija kameru tako da ništa novo…šteta za njih!

  • Idijot

   Nije baš 2 godine,ali su već godinu dana stare Lumije 950XL što znači da je negdje godinu i pol stara kamera.Nadam se da će Microsoft koristit Zeiss i dalje…

 • salvator

  pixel i od mene 4 mjesto,iako je sve to vamo tamo negdje

 • seminola

  lumia 1020 i 808 su vec odavno stare kamere . sacekajte novu Nokiu i onda nadjize konkurenciju