Ericsson uzrokovao pad vrijednosti dionica Nokije

nokia SF

Švedski telekomunikacijski div Ericsson objavio je preliminarne financijske rezultate za 3. kalendarski kvartal ove godine. Ericsson je objavio pad prihoda od 14% i pad dobiti (profita) od 94% u odnosu na 3. kvartal 2015. godine. Ericsson tako očekuje da će 3. kvartal zaključiti s pozitivnih 33 milijuna dolara, što je 94% manje od prošlogodišnjih 576 milijuna dolara dobiti. Nagli pad dobiti uzrokovao je krah dionica Ericssona na burzi u New Yorku koje su danas pale za 20%, a pošteđen nije bio ni drugi igrač na tržištu telekomunikacijske opreme – Nokia, čije su dionice pale 5%.

Nokia dionice 12.10

Ericsson je najveći Nokijin konkurent na tržištu bežične mrežne opreme, gdje je vodeći s 25% udjela, a Nokia druga s 23% udjela. Ericsson se trenutno nalazi u ovećim financijskim problemima – tvrtka je najavila prestanak proizvodnje u Švedskoj i otpuštanje 3.000 zaposlenih u matičnoj zemlji.  Vrijednost Nokijine dionice trenutno iznosi oko 5 dolara, dok analitičari smatraju da bi realna cijena u prosjeku trebala biti oko 7 dolara po dionici.

Nokia dionice vs analitičari

Ako Nokia u trećem kvartalu zaista bude ostvarila rezultate koje analitičari od nje očekuju, a to je 6.5 milijardi dolara prihoda uz dobit od oko 620 milijuna dolara, mogla bi preuzeti titulu najvećeg svjetskog proizvođača mrežne opreme od Ericssona. Nokia će svoje rezultate za 3. kvartal objaviti sljedeći mjesec.