Lenovo: Nemamo, ali i ne planiramo nikakav Windows Phone/Mobile uređaj

20160316_093906_764

Prije tri mjeseca Lenovo je zajedno s Microsoftom predstavio mobilni uređaj nazvan Lenovo SoftBank 503LV, a koji se trebao početi isporučivati ovog mjeseca. Izgleda da od ovog, ali i nekih budućih uređaja na Windows 10 Mobile od Lenova neće biti ništa. To je izjavio Lenovo COO (Chief Operatin Officer) Gianfranco Lanci na Canalys Channel forumu u Barceloni:

“We don’t have Windows phones or any plans to introduce a Windows Phone, i don’t see the need to introduce a Windows Phone and I am not convinced Microsoft is supporting the phone for the future”.

“Mi nemamo Windows telefone niti planiramo proizvesti Windows Phone uređaj. Ne vidim potrebu za Windows smartfonom, a nisam uvjeren da će u budućnosti Microsoft podržavati mobilne uređaje”.

ecosystem-momentum

Inače, Lenovo je jedan od važnijih Microsoftovih partnera, pa se nakon ove izjave očekuje i odgovor od strane Microsofta, mada je on do sada više puta izjavio da će podržaviti Windows 10 Mobile u budućnosti. Portal The Register koji je i objavio ovu izjavu, uputio je Lenovu pitanja o ovoj izjavi, ali je ostao bez odgovora. Iako odustajanje ili planiranje proizvodnje Windows 10 Mobile uređaja od strane Lenova i nije neka velika novost, izjava Gianfranca Lancia da nije uvjeren u Microsoftovo pružanje podrške u budućnosti nije za stavljanje ispod tepiha.

The Register / WindowsUnited.de

 • badjura

  Nema od tog nista Nokia je kao i Srbija,ne moze nam niko nista!

 • L930

  Možda ćete reći da su to glupe teorije zavjere, ali ja mislim da je Microsoftov cilj bio uništiti Nokiu koja je bila dosta inovativna u svemu… Razmislite malo… Android-Amerika, Microsoft-Amerika, Apple-Amerika… Amerika ne želi konkurenciju u ničemu. Postigli su cilj i sad se povlače…

 • Andy Mili

  Nadella je trojanski konj u MS-u

 • bojan

  Vise nemogu ni da citam

 • Nokia4ever

  Sa Nadellom nikada SP…ovaj ubija MS…nadam se da ga izbace iz direktorija!

  • Tin

   Pa da.. zašto bi itko radio telefone za OS za koji ni njegovi kreatori ne žele raditi telefone? Nelogično. Nadela je uništio Windows Phone, a imali su realne šanse da postoje kao treći OS sa 10% udjela kroz nego vrijeme.. što je sasvim dobro.

 • Tin

  Toliko o Microsoftu i partnerima koji će raditi telefone za Windows10 lol
  ne čudi me ovaj odgovor, jer zašto bi itko pravio telefone za OS kada oni koji su napravili taj OS ne žele raditi telefone za njega (jer im nije isplativo)

  • kinzi

   slazem se..logicno

   • L930Ri

    A jel’ se slažeš da malo razmisliš o tome da svoj nick promijeniš u “kenjzi”? 🙂

  • L930Ri

   Što ti to pišeš čovječe??
   Daj se malo saberi pa prije svega provjeri par stvari …
   Tko još osim Microsofta i Apple-a proizvod vlastite uređaje i OS?
   NOKIA-e više nažalost nema u toj formi, a Google (Android) nema svoje uređaje već PIXEL za njih proizvodi HTC.
   Dakle Samsung i ostali proizvode uređaje pogonjene Android OS-om.

   Sailfish je (nažalost) još u “garažnoj” fazi …

   • Tin

    Pa Microsoft je upravio i kupio Nokiu kako bi proizvodio vlastite telefone sa svojim logom… (a ne bi da je zatvorio i digao ruke od mobilne platforme, što su naposljetku učinili). Google itekako ulaže u svoj OS i na sve ga moguće načine gura, podržava i dorađuje. Microsoft to ne radi, a kako su i sami digli ruke od proizvodnje telefona ionako neuspješnog OS-a, zašto bi se drugi manji proizvođači koji ionako lošije posluju upuštali u proizvodnju Windows telefona?
    WP je sa Nokijom suvereno vladao kao treći OS i imaju je stabilan postotak koji je prelazio preko 10% u velikim svjetskim tržištima. Microsoft je sve to uništio.

    • L930Ri

     Nisu digli ruke od mobilne platforme, razvijaju OS i dalje, međutim bez Lumia uređaja čiju su proizvodnju obustavili. Za sada su procijenili boljom opcijom da W10M razvijaju za uređaje parnera. Ja tu ne vidim ništa loše. Windowsi su i ranije pogonili kao što i sada pogone PC-e i laptope koje nije proizveo Microsoft. Pa zašto ne bi i smartphone?
     Nema nikakve najave da skroz izlaze iz proizvodnje vlastitog uređaja. Najavljen je Surface Phone za slijedeću godinu … Treba malo pričekati pa vidjeti što će se desiti kada na tržište dođu smartphone-i partnera sa W10M OS-om. To očito želi vidjeti i Microsoft pa realno procijeniti da li da samo razvijaju i prodaju software partnerima, a proizvode ograničenu poslovnu liniju smartphone-a.


     • Opet: “Ako neće drugi, mi ćemo” (vjerojatno na način kao gore što se spominje Apple i Nokia/HMD), ali prvo želimo vidjet kako će to ić s hardverom partnera.

   • Gizda

    Apple ne proizvodi vlastite uredaje, vec ih za njih proizvodi Foxconn. Kao sto ih za Google proizvode Huawei ili HTC.

    • L930Ri

     Foxconn ili tko već samo sklapa gotove komponente.
     OS, dizajn uređaja, kvalitetu i konfiguraciju komponenti te na kraju plasman gotovog proizvoda radi Apple. Dakle Apple.


     • A ovdje Nokia i HMD specifikacije, dizajn i komponente određuju, a Foxconn ih sklapa i distribuira. U čemu je razlika?

     • L930Ri

      U tome što Apple i Microsoft (abecednim redom 😉 ) proizvode svoj OS i svoje uređaje. Ovi druge proizvode jedno ili drugo, ne oboje. K tome, NOKIA sada kreće tuđim k***** “lupati po koprivama” 🙂
      Microsoft od sada ima i sve svoje, uz partnere koji proizvode i distribuiraju uređaje sa Microsoft-ovim OS-om 🙂


     • Malo ti je kriv dojam. Svi oni lupaju tuđim kukijem po našem novčaniku. Nemaju oni svoje jer je bit današnjeg poslovanja outsourcati što je moguće više svega (ne govorim o softveru već hardveru, odnosno sklapanju). tvornice u vlastitom pogonu su skupa stavka i drže se samo za određene proizvode. Npr, Nokia i dalje ima mnogo pogona samo su usmjereni na proizvodnju telecom opreme. Za njih i ne čujemo baš previše 🙂

 • Memphis

  MS mora izbacit SF ako misli uvjeriti druge proizvođače da podrže njegov platformu!

  • kinzi

   potpuno se slazem..

  • Gizda

   Nema vise WP nakon ovoga. Da nekim cudom i izbace neki SF SP od toga nakon ovoga nema nista. No taj SP ce biti banana i poluproizvod kao i sve sto je MS do sada napravio, a Apple i Android ce mu i u tom trenutku, kao i danas, biti nedostizna misija.