#Nokia objavila financijske rezultate za treći kvartal: Očekivani profit, ali lošije prognoze za 2017.

Nokia

Finska Nokia jutros je objavila financijske rezultate za treći kvartal 2016. i izvješće od početka godine do prethodnog kvartala. Uz izuzetak troškova integracije Alcatela, Nokia je ostvarila očekivani profit od 0,04$ po dionici, ali su objavljene lošije prognoze za 2017. godinu na području mrežne opreme.

Nokia je u trećem kvartalu ostvarila 5,95 milijardi eura prihoda (6,5 milijardi dolara), što je 7% manje od rezultata kombinirane tvrtke prošle godine, ali 5% više u odnosu na prošli kvartal. Tvrtka je prije oporezivanja i troškova integracije Alcatel-Lucenta zabilježila profit u iznosu od 556 milijuna eura (607 miijuna dolara, marža 9,3%), što je točno što su analitičari prognozirali. Na godišnjoj razni riječ je o padu profita od 18% ako gledamo kombiniranu tvrtku, dok je na kvartalnoj razini ostvaren rast profita od 67%.

Nokia je zabilježila oko 600 milijuna dodatnih troškova vezanih za Alcatel-Lucent, što je tvrtku u trećem kvartalu prema IFRS standardu financijskog izvještavanja bacilo u gubitak od 133 milijuna eura (145 milijuna dolara). Riječ je o značanjem smanjenju gubitka u odnosu na prošli kvartal kada je gubitak, također primarno zbog integracije, iznosio 726 milijuna eura (793 milijuna dolara).

Nokia Q3 2016

Ako pozornije promotrimo Nokijine prihode, pad prihoda na godišnjoj razini ostvaren je u mrežnom poslavanju tvrtke koje je ostvarilo 5,3 milijarde eura (5.8 milijardi dolara) prihoda uz 432 milijuna eura (471 milijun dolara) profita, što je 36% manje u odnosu na godinu ranije, ali 38% više u odnosu na prošli kvartal. Pad prihoda uzrokovan je smanjenom potražnjom u poslovanju mobilnih mreža, jer se nalazimo u vremenu između masovne implementacije 4G mreža i nadolazeće masovne implementacije 5G mreža koja se očekuje 2020. Nokia je upozorila da očekuje smanjenje tržišta mobilnih mreža u jednoznamenkastom postotku, no općenito tržište telekomunikacija trebalo bi se stabilizirati u 2017. godini.

Drugi Nokijin odjel, Nokia Technologies imao je jedan od boljih kvarala u povijesti odjela. Nokia Technologies, odjel koji je zadužen za patente, Nokia OZO i Withings, zabilježio je 353 milijuna eura (385 milijuna dolara) prihoda uz profit od 225 milijuna eura (245 milijuna dolara, marža 63%). Na godišnjoj razini rast profita je 168%, dok je na kvartalnoj rast 153%. Profitabilnost odjela podignula je jednokratna zaostala uplata Samsunga za korištenje Nokijinih patenata. OZO posebno nije spomenut, dok je za Withing rečeno je da je došlo do rasta prihoda, ali Withing posluje s malim gubitkom, koji nije naveden.

Seeking Alpha: Nokia bi mogla zarađivati 400 milijuna dolara godišnje na brendu

Po pitanju HMD-a i mobilnih uređaja nije bilo riječi. Rezultati su bolji u odnosu na prethodni kvartal, no lošiji na godišnjoj razini. Najavljena lošija očekivana za tržište mreža u 2017. godini te troškovi integracije Alcatela (koji će se s vremenom smanjivati) uzrokovali su pad vrijednosti dionica Nokije od 7%. Nokijin dug smanjen je za oko 100 milijuna eura u odnosu na prošli kvartal te sada iznosi 3,8 milijardi eura dok rezerve gotovine iznose oko 6.9 milijardi eura. Za 4. kvartal najavljeni su značajno bolji rezultati za Nokia Networks.

Izvor