#Nokia od danas može ponovno koristiti svoje ime na smartfonima

Nokia Kralj

Prošlo je točno 30 mjeseci od zaključenja Microsoftove akvizicije Nokijinog Odjela uređaja i usluga, što znači da je Nokia pravno gledajući slobodna ponovno predstaviti smartfone koji bi nosili Nokia logo. Preuzimanje je finalizirano 25.4.2014. godine, a spomenuta klauzula kaže da Nokia ne smije koristiti Nokia brend na smartfonima do 4. kvartala 2016. godine, odnosno 30 mjeseci nakon zaključenja preuzimanja. Taj vremenski period je s ovim danom istekao.

Nokia će svoj brend na smartfone vratiti uz pomoć novoosnovane finske tvrtke HMD Global, koju vode bivši radnici Nokije, dok Nokia ima jedno od pet mjesta u odboru; te kineskog diva Foxconna, koji će biti zadužen za kompletnu proizvodnju Nokia smartfona, tableta i običnih telefona. Nokia, HMD, Foxconn i Microsoftu su u svibnju (5. mjesec) objavili plan povratka Nokia brenda na mobilno tržište. Microsoft je HMD-u ustupio licencu za korištenje Nokia brenda na običnim telefonima, dok je odjel mobilnih uređaja prodao Foxconnu (FIH Mobile, točnije) za 350 milijuna dolara. Nokia je HMD-u ustupila licencu za brend na smartfonima i tabletima, te licencu za patente. HMD je s tvrtkom FIH Mobile, u vlasništvu Foxconna, dogovorio proizvodnju svih Nokia brendiranih uređaja.

Sve što trebate znati o Nokijinom povratku na mobilno tržište

Još uvijek čekamo službenu obavijest o finaliziranju transakcija između HMD-a, Microsofta i Foxconna, te slubeni početak rada tvrtke HMD. Prve Nokia brendirane uređaje očekujemo do kraja godine.