Nokia patentirala sustav fotografiranja s 3 kamere

nokia-3-camera

Danas svjedočimo da se sve više proizvođača odlučuje na ugradnju dviju kamera na svoje smartfone, a finska Nokia je krajem 2014. patentirala sustav fotografiranja koji koristi čak 3 kamere. Zahtjev za patent predan je 15. prosinca (12. mjesec) 2014. godine, a on je službeno objavljen u lipnju (6. mjesecu) ove godine pod brojem US 2016/0173869A1.

Ukratko, patent opsiuje sustav koji se sastoji od glavne kamere visoke rezolucije, najmanje 2 kamere niske rezolucije te čipa za obradu podataka. Dvije kamere niske rezolucije ne moraju biti “u boji”, već kombinirano monokromatske, infracrvene i slično.

Sustav funkcionira po principu da tri kamere okinu fotografije koje se kasnije obrađuju i spajaju u jednu, mnogo kvalitetniju fotografiju. I prije 2014. smo viđali sustave s više od jednom kamerom na mobilnim uređajima (Pelican), ali Nokiji je odobren patent i ona polaže pravo na sustave koji koriste tri ili više kamera za fotografiranje.

Nokia 808 symbian

Pitanje je koliko je efikasan ovaj način fotografiranja i koliko je on daleko od komercijalne primjene? Svjedoci smo da je 2016. godina dvostrukih kamera, pa relativno uskoro možemo očekivati da će netko, a možda čak i Nokia, tržištu predstaviti uređaj s trostrukom kamerom.

Ali, Nokia radi na mnogo inovativnijoj tehnologiji od ove. Nokia je 2012. patentirala senzore kamere izrađene od grafena, materijala budućnosti. Nokia godinama testira taj materijal, a posljednje glasine spominju da bi nadolazeći Nokia Android uređaji visoke klase mogli imati senzor kamere od grafena.