Nokia se dogodine vraća na popis 100 najvrjednijih brendova svijeta?

risto Nokia

Nekada redoviti član liste 100 najvrjednijih brendova svijeta, posljednjih godina pao je na ‘ostatke ostataka’ nekadašnje “Nokije”. Naime, 2008. Nokia je kao najveći proizvođač mobilnih uređaja na svijetu imala brend vrijednosti 33 milijarde dolara i tada je zauzela 8. mjesto na prestižnoj Forbesovoj listi.

Elop Entuzijasta

Pod Stephenom Elopom, Nokia je 2012. uistinu dotaknula dno, a vrijednost Nokia brenda pao je na samo 2 milijarde dolara. Do 2015., CEO Rajeev Suri i predsjednik Odbora Risto Silaasma transformirali su Nokiju i podignuli vrijednost brenda tvrtke koja više nije pristutna na potrošačkom tržištu na preko 3 milijarde dolara. A nakon preuzimanja Alcatel-Lucenta i, za sada, odličnog spajanja, vrijednost Nokijinog brenda se skoro pa udvostručila.

Seeking Alpha: Nokia bi mogla zarađivati 400 milijuna dolara godišnje na brendu

Konzultatnska tvrtka BrandWorxx provela je procjenu vrijednosti brendova na burzi u Helsinkiju i proglasila Nokiju najvrjednijim finskim brendom. Tvrtka je brend procijenila na 10 milijardi dolara (8,9 milijardi eura), što je skoro dvostruko više od procjene prije Nokijinog preuzimanja Alcatela kada je Nokia brend vrijedio 5,15 milijardi dolara (4,6 milijarde eura).

Valja naglasiti da postoji više lista najvrjednijih brendova, a svaka lista koristi neku drugu metodologiju za izračunavanje. Vjerojatno najprestižnija i najpoznatija je Forbesova lista Top 100 brendova u kojoj je 100. mjesto za 2016. godinu ostvarila tvrtka Costco, čiji je brend procijenjen na 6,7 milijardi dolara.

Glasine: Nokia P1 Android je flagship s grafenskim senzorom kamere

Realno je za očekivati rast Nokijinog brenda, sada kada će on ponovno biti prisutan na masovnom potrošačkom tržištu.

Izvor