Samsungov debakl s Noteom 7 otvara prostora Nokiji i ostalima

Nokia150years@NYSE-1024x684

Već tjednima internetske prostore punu dojave o zapaljivosti Samsungova top modela Galaxy Note 7. Prije smo pisali kako je Nokia bila u sličnim problemima iz kojih se brend izvukao još jači, ali čini se da Samsung nema kapaciteta da ovaj skandal okrene u pozitivnu priču oko brige o korisniku i njegovom zdravlju. Ukratko, nakon povlačenja prvih 2,5 milijuna Note 7 uređaja zbog, po službenoj priči, defektnoj bateriji koju je usput rečeno proizveo sam Samsung, tvrtka je u prodaju pustila “sigurnu” pošiljku phableta, ali pokazalo se da su “sigurni” uređaji jednako zapaljivi kao i oni iz prve serije.

Elop Entuzijasta

Samsung se, blago rečeno, pokazao nesposobnim u riješavanju ove situacije, a neki potezi tvrtke graniče sa zdravim razumom. Zapravo, odluka o puštanju druge serije defektnih Note 7 uređaja navelo me na misao da se Stephen Elop iz Telstre prebacio u Samsung, ali čini se kako je Samsung pun Elopa koji čekaju svojih pet minuta slave. Nezahvalno bi bilo ne spomenuti predsjednika Samsungova mobilnog odjela Dong-Jin Koha, koji je izjavio kako je financijski gubitak kojeg će Samsung pretrpiti zbog inicijalnog opoziva “za plakanje”.

Ako mislite da je Samsung previše kritiziran zbog ovoga i da je riječ o teoriji zavjere (što zapravo nikad nije isključeno), zamislite da ste  kupili Note 7 za 1.000€, a nakon par dana vam se zapalio i vratili ste ga natrag u trgovinu. Pričekali ste koji tjedan, a onda vam je trgovina uručila sigurni Note 7, koji se nakon par dana opet zapalio. Zovete Samsung i pitate što poduzimaju po pitanju situacije, a oni vam odgovaraju da naporno rade i da će vas obavijestiti. Vi odgovorite da ćete se obratiti medijima, a Samsungov agent vam slučajno pošalje poruku koju je uputio nadređenima oko toga da pokuša odugovlačiti vaš izlazak u medije, što se jednom korisniku u SAD-u uistinu dogodilo.

samsung-galaxy-note-7-mob-hr

Posljednje informacije navode da je Samsung zaustavio proizvodnju Notea 7, a svi američki operateri prestali su s prodajom sigurnih Notea zbog velikog broja prijavljenih zapaljenja. Kako je većina medija ukratko objasnila čitateljima: Note 7 je defektni uređaj kojeg treba izbjegavati. Samsung još uvijek ne zna, niti priznaje javnosti da ne zna zašto se Note 7 zapaljuje. Samsung uopće ne komunicira s medijima i nema nikakve kontrole štete i smiravanja situacije, već dopušta opću histeriju. Izgledno je da je Note 7 mrtav proizvod i da bi posljedice neprodavanja uređaja u najprometnijem 4. kvartalu Samsung mogao osjetiti na prihodima za taj kvartal. Smartfoni će se i dalje prodavati, a ovaj Samsungov ‘flop’ otvara prostora drugim proizvođačima Android uređaja.

Pregled prihoda Samsunga po segmentima
Pregled prihoda Samsunga po segmentima

Samsung je prevelik da bi promašaj s jednim modelom uzrokovao nekakav financijski krah tvrtke, ali ako Samsung efektivno ne riješi ovu situaciju, dugoročno bi Samsungov brend mogao izgubiti povjerenje kupaca. Cijela trakavica oko Samsunga i Appleov iPhone bez utora za slušalice došli su kao naručeni ostalim proizvođačima, kao i HMD-u koji se priprema plasirati prve Nokia-brendirane Android uređaj do kraja ove godine.

Samsung i Apple su u prošlom kvartalu zajedno držali 34,5% tržišta, dok je u 4. kvartalu 2015. kombinirani udio iznosio 39,2%. Moguće je da u 4. kvartalu ove godine i Samsung i Apple budu zauzeli manje udjele, no još je prerano raditi kalkulacije jer je 4. kvartal tek počeo. Google s tek predstavljenim Pixel smartfonima planira prodaju od 4 milijuna uređaja do kraja godine, a rekordnu godinu očekuje i Huawei, koji se pod vodstvom bivšeg Nokijaša Colica Gilesa profilira u jednog od boljih proizvođača. Giles je predsjednik globalne mobilne divizije u Huwaeiju, a najviše vremena provodi u Finskoj, gdje je Huwaei otvorio ured za istraživanje i razvoj i posebni ured za fotografiju u suradnji s tvrtkom Leica. Očito je da Giles koristi neke efektivne Nokijine postulate po pitanju usmjeravanja rasta Huaweia u mobilnoj industriji pa nije ni čudo da ne obraća previše pažnje i financijskih sredstava na tržište SAD-a, koje je uz sva ulaganja odbacilo i Nokiju i Microsoftov Windows Phone. Prevelika ulaganja u tržište SAD-a uzrokovala su zanemarivanje povijesno jakih Nokijinih tržišta, što je rezultiralo prodajom slabijom od očekivanja.

Nokia N1

Nakon dvije godine izbivanja s tržišta smartfon, upitno je koliko je Nokia brend atraktivan kupcima? Posljednji Nokia smartfoni bili su Nokia Lumia 830 i 730/735. Predstavio ih je Microsoft, ali nosili su Nokia logo. Finska Nokia je nakon toga izbacila pokusni N1 tablet koji je bio dostupan samo u Kini. Taj tablet je služio kao ispitivanje potražnje za brendom i testiranje načina proizvodnje i distrubucije. Naime, Nokia N1 je uređaj koji je na tržište plasiran na isti način kao što će budući Nokia uređaji od HMD-a biti plasirani. Nokia je dizajnirala uređaj i nadgledala proizvodnju, dok je Foxconn proizvodio i distribuirao uređaj. Čini se da je N1 proglašen uspjehom jer je ista strategija primjenjena za povratak na mobilno tržište, ali uz uključivanje još jednog igrača (HMD Global) koji će više kontrolirati distribuciju i marketing.

Google trends Nokia D1C vs L950 vs Elite X3
Google Trends (30.9.-10.10)

Pogledamo li zanimljive podatke Google Trends usluge, koja prikazuje koliko je tražen neki pojam na internetu, očekivani Nokia D1C Android uređaj srednje kategorije u jednom je periodu u posljednjih 10 dana bio više pretraživan od još uvijek aktualnog Microsoft flagshipa Lumije 950 (i XL), kao i od HP-ovog Elite X3 smartfona. Očekivano, Nokia D1C najtraženija je među korisnicima iz Indije, što je tradicionalno jako Nokijino tržište. Dobra vijest je i što će neki od budućih Nokia brendirani uređaja biti proizvedeni u Indiji i to u Nokijinoj kontroverznoj tvornici u Chennaiu.

Glasine: Nokia P1 Android je flagship s grafenskim senzorom kamere

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiv kraj godine u iščekivanju Nokijinih smarfona i dodatnog razvoja situacije oko Samsunga. Po pitanju Windows 10 Mobile uređaja, od novih modela za 4. kvartal tu je samo HP Elite X3 koji košta od 800 do 1000 eura, ovisno o tržištu. Od drugih uređaja vrijedi spomenuti Acer Jade Primo i Microsoftove flagshipe Lumiju 950 i 950XL.