Seeking Alpha: Nokia bi mogla zarađivati 400 milijuna dolara godišnje na brendu

nokia-peace-day

Na investitorskom portalu Seeking Alpha objavljen je optimističan članak o nadolazećim Nokia uređajima na Androidu i potencijalnoj zaradi koju bi Nokia imala. Budući da je riječ o financijskom portalu, možemo zanemariti jedan segment članka u kojem je spomenuta PureView kamera, gdje autor aludira na važnost dobre kamere, ali kao što znamo: brend PureView je u vlasništvu Microsofta, a kamera kupcima ipak nije najbitnija.

No, vrijedi obratiti pažnju na onaj financijski dio članka jer je ipak riječ o investitorskom portalu. Nokijin poslovni model oko ulaska na tržište mobilnih uređaja bazira se na licenciranju imena i patenata finskoj tvrtki HMD Global. Nokia i CEO Suri su potvrdili da će tvrtka nadgledati rad HMD-a i pomagati u dizajnu i marketingu. HMD Global će Nokiji po prodanom primjerku isplaćivati naknadu za ime i patente. Prema autoru Moteku Moyenu, koji piše za Seeking Alpha, taj bi se iznos mogao kretati između 10 dolara i 30 dolara po prodanom primjerku, a autor predviđa godišnju prodaju od 40 20 milijuna Nokia Androida godišnje. Za prosječnu licencu u iznosu od 20 dolara i prodanih 20 milijuna primjeraka (pola od predviđenog), Nokia bi prema njegovoj računici trebala dobivati 400 milijuna dolara godišnje. Riječ je skoro pa o čistoj zaradi, koja ovisi o dogovorenoj licenci, prodaji, a i o Nokijinom ulaganju u izradu i marketing.

Procurile specifikacije Nokije D1C na Androidu Nougat

Ako se situacija rasplete približno očekivanjima autora s portala Seeking Alpha, Nokijin profit za sljedeću godinu trebao bi se popeti s očekivanih 2.5 milijardi dolara na 2.9 milijardi dolara, odnosno 16%. Nokijine dionice su trenutne jedne od podcijenjenijih jer im je vrijednost oko 20% niža od procjene analitičara, a dobra prodaja Nokia brendiranih uređaja bi ta prosječna očekivanja digla još više pa možda i na za sada dalekih 10 dolara po dionici. Inače, Nokijine dionice trenutno vrijede 5.80 dolara, a analitičari ih preporučuju za kupovinu.

Nokia analitičari

Jasno je da će uspješnost prodaje Nokia uređaja uvelike ovisiti o cijeni i kvaliteti uređaja. Potražnja za Nokia brendom postoji, ali najvažnija je provedba plana povratka. HMD je obećao pola milijarde eura ulaganja u marketing do 2019., što je pristojan iznos, a dugogodišnji analitičar i trol Nokije Tomi Ahonem predviđa 100 milijuna prodanih Nokia smartfona u 2019. godini. Do predstavljanja prvih uređaja teško je davati bilo kakve prognoze po pitanju prodaje, a kamoli po pitanju zarade.

Izvor

 

 • zaposleni_server

  android Nokia mi tako nekako jadno zvuči

 • Bugy

  Previse optimizma oko brojki prodaje smartfona, hajde bas me zanima dali ce ih tako dobro prodavati nekako bas sumnjam nece ni,ostale kompanije spavati.

 • L930

  Znam da nije tema, ali imam jedan problem… Kada dobijem mail i želim odgovoriti na isti, dok pišem mail, više ne mogu izbrisati što sam napisao ako pogriješim i kad stisnem da šalje ništa se ne događa… Uopće ne mogu odgovoriti na mail… Jel neko zna kako riješiti taj bug?

 • mille

  Nokia je microsoft,po svim patentima a HMD je …

  • Dash

   To bas i nije tacno. Po meni Lumia 950,sem kamere,nema nikakve veze sa Nokiom. Nije dobro sklopljena,a nije ni lepa i ne lici na prethodne Nokie. A i koliko se secam,Nokia nije prodala i svoje patente Microsoftu,nego su dobili samo licencu za koriscenje na odredjeno vreme (ispravite me ako gresim).


   • Da, tu si u pravu. Microsoft je platio licencu za korištenje patenata, imena Nokia, dizajna… Nokia i dalje ima pravo na sve njih, pogotovo jer se Microsoft makao iz proizvodnje ali bez imena Lumia, PureView, ZEISS koje može zadržati. Kako će HMD preuzeti na sebe brigu o svim uređajima koji nose Nokia logo ne znam kako će stvari biti usklađene sa hmd-om.

   • Idijot

    Kak nije dobro sklopljena?Uređaj je odlično sklopljen.I po mom iskustvu je apsolutno Nokia.Dizajn je nastavljen od Lumije 640 koji je Nokia dizajnirala kao nadogradnja fabula dizajna.To što zadnja maska malo škripi je apsolutno nepotrebno napuhavat.Kad sam je kupio,mislio sam da će bit strašno,a ono jedva primjetno.Moram baš na određeno mjesto pritiskat da bi se čulo,a to mjesto nije ni blizu mjesta gdje držim mobitel.Što se tiče kvalitete,imao sam N9 koji je napravljen u Finskoj pa mi je matična otišla nakon 2 sata.Imao sam L1020 pa mi je nakon 18 mjeseci otišla eMMC.I sad na ovoj L950 mi je isto matična otišla nakon nadogradnje na 1607.Znači,isti problemi kroz sve serije.A što se tiče kvalitete dizajna,draga ima L930 i stalno je u zaštiti jer je mob jako sklizak i leti iz ruke.Moja L950 je veća i nijednom joj nije izletila.


    • Ne znam jesi li to kupovao 1020 i 950 odmah nakon izlaska u prodaju, ili? Moram još jednom reć: meni stražnja maska jednostavno ne škripi i nije škripala ni OOB (odmah iz kutije prvi dan). Nisam imao ni ikakvih hardverskih problema sa 1020 (nikad na servisu, pa ni sada i dalje), a niti sa 950 do sada. Savjetujem svima da ne kupuju uređaje odmah nakon predstavljanja/puštanja u prodaju, nego da pričekaju neko vrijeme. Do tada se, osim uvijek dobrodošlog pada cijene na neku koliko-toliko razumnu, dogode i ispravci grešaka i u softveru (zakrpe, ažuriranja, nadogradnje), i u hardveru (u prodaju izađu novije serije, sa sitnim popravcima i na hardveru – maska koja ne škripi?).

     • Idijot

      Nisam niti jednu ni drugu,a N9 sam kupio ZADNJU u Mobisu.Nakon što je mobitel prestao imati samo 6 funkcija (zvanje,poruke,alarm,kalendar,igrice,sat) nema više pouzdanosti u kvalitetu proizvodnje.Nekad su radili s čipovima koji su se mogli duplo više opteretit i izdržat,a danas su na rubu 50% vremena.Jedini način za održat proizvodnju je da se uređaji kvare i stvaraju potrebu za mijenjanjem uređaja ili servisom istih.Znam da tvoja ne škripi,ali vjeruj mi,da nisam tražio gdje mi škripi,ne bih ni znao da škripi.Taj dio mobitela nisam niti jednom slučajno pritisnuo pa da je zaškripao.


     • Da, programirano (namjerno postupno) kvarenje. Nažalost.


 • Jedno je sigurno, zarade će biti :). Idemo po dionice