Timo Ihamuotila napušta Nokiju

Ihmoutilla

Dugogodišnji član Nokije i glavni financijski menadžer još od 2009. godine, Timo Ihamuotila, najavio je kako napušta Nokiju. Timo je došao u Nokiju prije više od 15 godina, a od nove godine će postati zaposlenik švicarske tvrtke ABB. Kao savjetnik Nokije će biti aktivan do 28. veljače. Zanimljivo je spomenuti kako je prije mjesec dana tvrtku napustio i donedavni glavni tehnički menadžer Nokia Technologies odjela Guido Jouret, koji je također svoju karijeru nastavio u tvrtki ABB. Možda je dosita slučajnost da dva visoko rangirana člana Nokia tima odlaze u istu tvrtku, a možda je na pomolu neko novo preuzimanje, i to iznutra :).

Zanimljivo je spomenuti da je Timo Ihamuotila bio kandidat za izvršnog direktora Nokije a za tu poziciju se natjecao zajedno sa Rajeevom Surijem koji je na poslijetku i postao direktor, nakon Elopa. Dapače, da je kojim slučajem to postao Timo Ihamuotila, Nokia bi bila drugačije koncipirana danas, poput holdinga, premda je to donekle vidljivo sa izdvajanjem Nokia Technologies-a i Networks poslovanja premda Suri sve drži pod jednim imenom.

Na mjesto financijskog menadžera će zasjesti Kristian Pullola, koji je trenutno jedan od potpredsjednika Nokije i korporativni revizor. Prilikom preuzimanja nove uloge je izjavio kako mu je dana velika čast i da će nastaviti raditi dobro kao i prethodnik te donijeti dioničarima profit.

Odlaskom Ihamuotile nastupile su i promjene u upravnom odboru koji će se od Nove Godine sastojati od sljedećih članova: Rajeev Suri, Kristian Pullola, Samih Elhage, Federico Guillén, Basil Alwan, Bhaskar Gorti, Hans-Jürgen Bill, Kathrin Buvac, Ashish Chowdhary, Barry French, Marc Rouanne i Maria Varsellona.

Želimo sve najbolje Ihamuotili u budućim poslovnim pothvatima.

Nokia

 • Nokia4ever

  Kada ovako napuštaju Nokio onda znaš da su čelnici krivi za propast bivše Nokie…nadam se da ovi neče pravit iste greške…želim jim opet vrh magari bez Windovsov koji su bili dobar tim zajedno ali…


  • Kada velikani odlaze nekoliko stvari je u pitanju, ili gazda želi svježu krv i znanje, ili je ovaj prethodni jednostavno zasićen trenutnog posla i ne može više ponudit. Izgledno mi je ovo prvo jer pozicija gdje Timo odlazi nije bezvezna. Dakle, mijenjaju se mozgovi u upravnom odboru i odlaze ljudi koji su protiv trenutne politike. Moguće je da Ihamoutila nije za povratak na mobilno tržište dok Risto smatra kako je dobro tamo ponovno doći ali po drugačijem modelu. Trenutan pad profita u networks poslovanju sugerira ubacivanje na druga tržišta a mobilna industrija već davno nosi sigurne profite ako si dobar ili taktički postaviš proizvod.

   Timo je očito htio više u Nokiji ali nije uspio u više navrata pa se ne može nositi s nekim odlukama. Zato oni odu na lijepa dobro plaćena mjesta i ostanu savjetnici još dugo vremena po visokim tarifama. Bez puno buke promjene odrađene.

   Možda se planira preuzimanje HMD Global-a… Tko će ga znat…

 • Hatunic

  Kad neko odlazi iz MS onda je to propast i kraj MS. A kad iz nokje odlaze jel i to kraj nokie i propast ili…


  • Ne vidim poveznicu? Čovjek otišao, možda je htio otici, možda je dobro otpremljen… Kakve veze to ima s Microsoftom?