Glasine: Windows 10 Mobile će do kraja 2017. pokretati ‘desktop’ aplikacije

continuum 830

Prema procurenim infomracijama, Microsoft radi na ugradnji x86 emulatora u ARM64 uređaje. Riječ je zapravo u stvaranju sloja unutar Windows 10 Mobile OS-a koji se pokreće na 64-bitnim procesorima ARM arhitekture, koji će omogućiti pokretanje aplikacija za procesore x86 arhitekture, koji se korite u računalima. To znači da bi Windows 10 Mobile uređaji bili u stanju pokrenuti računalne programe, što je u konačnici krajnji cilj ‘One Windows’ strategije i realno jedini način da Windows 10 Mobile krene u pozitivnom smjeru po pitanju tržišnog udjela.

Informacije o radu na pokretanju desktop aplikacija objavila je Mary Jo Foley sa ZDNet.com stranice, koja je veoma kredibilan izvor. Continuum je zapravo prijalazni oblik između mobilne platforme i desktop platforme, a konačan cilj je spajanje. Iako je Microsoft prvotno mislio to spajanje ostvarit uz pomoć Intelovih procesora, odustajanjem Intela od mobilnih procesora moguće je da se Microsoft odlučio u prilagodbu Windows 10 Mobile OS-a ARM arhitekture tako da može pokretati x86 aplikacije.

Bitno je naglasiti da se radi o emulatoru, dodatnom sloju operativnog sustava, što će definitivno ugroziti performanse Windows 10 Mobile OS-a, ali ovaj emulator će izgleda biti ograničen na 64-bitne Windows 10 Mobile uređaje, a to su oni s 4GB ili više radne memorije, kao što je HP Elite X3 jer oni to mogu podnijeti za razliku od uređaja slabijeg hardvera.

stack-930x436 dell w10

Ovaj novitet trebao bi biti predstavljen krajem 2017. zajedno s Windows 10 Mobile Redstone 3 nadogradnjom, a tada očekujemo i Surface Phone, na kojem će ova opcija vjerojatno debitirati. Windows Central tvrdi da se ovaj napredniji Continuum testira na Snapdragon 835 procesoru (nama poznat kao Snapdragon 830), koji podržava do 8GB radne memorije.

X86 emulator na ARM64 uređajima interno se vodi kao ‘Project Cobalt’, no WC ima informacije da Microsoft možda radi i na cijeloj transofrmaciji Windows 10 Mobile OS-a u x86 OS. Naime, izvori su otrkili da Microsoft Windows 10 Mobile testira na x86 hardveru, a Daniel Rubino smatra da bi time Windows 10 Mobile postao računalni OS, konkurent Googleovim Chromebook laptopima jer bi imali bolju autonomiju od klasičnih Windows laptopa, a opet bi bili u stanju pokretanja računalnih programa.

Kako bilo, Microsoftu je jasno da je budućnost mobilna i da je zapravo jedini način za dugoročni ostanak na mobilnom, ali i na računalnom tržištu puni Windows 10 u obliku smartfona, nebitno na koji način izvedeno.