#Nokia otkriva ‘masterplanove’ za budućnost na #NokiaCMD16 događaju

nokia

Nakon dvije godine od posljednjeg Capital Markets Day događaja koji je održan u Londonu, Nokia danas održava prezentaciju o budućnosti tvrtke i iznosi detalje o planovima za bolje pozicioniranje na tržištu budućnosti.

Događaj Nokia Capital Markets Day 2016 održava se u Barceloni, a počeo je u 9 sati s uvodnim izlaganjem CEO-a Rajeeva Surija, koje u pisanju ovog teksta još traje. Prezentacije uživo, koje će se prema segmentima poslovanja održavati cijeli dan, možete pratiti ovdje.

Rajeev je prezentaciju započeo smirivanjem dioničara vezano uz pad vrijednosti dionice. Istaknuo je kako Nokia nije Ericsson, što je vidljivo u financijskim rezultatima i da Nokia ima solidan portfelj proizvoda koji je joj dopušta visoka ulaganja u ‘Istraživanje i razvoj’.

Nokia je jutros putem izvješća za medije objavila i najavila financijske i korporativne ciljeve za sljedeće godine. Tako su četiri Nokijina prioriteta: Vodstvo u mrežnoj infrastrukturi, Širenje usluga na tržištu mreža, Izgradnja jakog, samostalnog softverskog poslovanja fokusiranog na IoT i poslovni svijet te Stvaranje novih poslovnih prilika i licenciranje u potrošačkom svijetu.

nokia plan

Dugoročno Nokia očekuje da će glavno poslovanje, Nokia Networks, u narednim godinama rasti više od industrijskog prosjeka. Cilj je da Mreže budu profitabilne uz maržu od 10% do 15%. Nokia je najavila i isplatu dividendi od 0,17 eura po dionici za 2016. godinu, što je prinos od 4,5%.

Zabrinjavajuće je da Nokia za 2017. očekuje pad prodaje zbog manje globalne potražnje, no očekuje se da će Mreže u 2017. poslovati profitabilno s maržom od 8% do 10%. No, Suri očekuje da će 2017. biti financijski bolja godina od 2016. zbog rasta potražnje za uslugama u koje Nokia trenutno mnogo ulaže.

Po pitanju Nokia Technologies odjela, Nokia naglašava da ne može prognozirati kakvi će rezultati biti u 2017. jer je potrebno obnoviti mnogo ugovora vezanih uz licenciranje, koji ako se ne obnove na vrijeme, tvrtku mogu stajati 150 milijuna eura godišnje. Dakle, minimalan prihod Nokia Technologiesa za 2017. je 800 milijuna eura, a Nokia se pohvalila da je 30% globalnog smartfon tržišta pod njezinom licencom.

Nokia je najavila i dodatnu kupnju svojih dionica povodom plana o kapitalnom restrukturiranju u vrijednosti od 7 milijardi eura, koji je najavljen 2014., nakon prodaje Odjela uređaja i usluga Microsoftu.

Ono što nas najviše zanima, HMD i Nokia smarfoni, bit će (provjereno) obrađeno u prezentaciji koja započinje u 11.30. Danas vjerojatno neće biti predstavljanja novih Nokia uređaje, već ih možemo očekivati na MWC-u u 2017.

Izvor