Službeno: Nokia smartfoni stižu u 2017. #NokiaCMD16

nokia

Danas 11:30h po našem vremenu počela je prezentacija Nokia Technologies odjela na Nokia Capital Markets Day događaju u Barceloni. Prezentaciju vodi Brad Rodrigues, predsjednik odjela i Maria Varsellona, direktorica pravnih poslova. Prezentacija obuhvaća sva poslovanja Nokia Technologies odjela, a to su: Digitalni mediji (OZO i VR), Digitalno zdravlje (Withings), Licenciranje brenda (HMD, smartfoni) i patenti.

screenshot-42screenshot-41

U Digitalne medije Nokia ubraja VR tržište i OZO VR kameru. VR tržište će vrijediti 45 milijardi eura do 2020., a Nokia očekuje zauzeti dobar postotak. Plan je početi s vlastitom kamerom i sadržajima, što trenutno svjedočimo,  i proširiti poslovanje na licenciranje VR tehnologije i proširenju VR portfelja do 2021.

screenshot-43screenshot-40

Digitalno zdravlje je primarno Withings i fitness i zdravstvena oprema, ali Nokia posebno promatra tržišta sa značajnim rastom poput motrenja pacijentat ili povezanih zdravstvenih uređaja. Do 2021. plan je proširiti ponudu uređaja i integrirati ih s naprednim tehnologijama Nokijinog mrežnog odjela, kao i širenje na nova tržišta. 220 milijardi eura projicirana je vrijednost digitalnog zdravstvenog tržišta do 2020.

screenshot-39

Nadalje, i najzanimljvije, licenciranje brenda, HMD, Foxconn, smartfoni. Nokia kaže kako je Nokia brend i dan danas najpouzdaniji brend na tržištu mobilnih uređaja, s prepoznatljivošću od 95% globalno. Brend opisuje povjerenje, pouzdanost i jednostavnost korištenja. Na najavu povratka na mobilno tržište, Brad kaže da su doživili fenomenalnu povratnu reakciju od korisnika i partnera. screenshot-38

Kineski div Foxconn vodit će ‘Istraživanje i razvoj’ i proizvodnju, finska Nokia će licencirati brend, patente i nadgledati, dok će finski HMD Global razvijati, promovirati i prodavati Nokia-brendirane uređaje i dodatnu opremu. Ugovor je potpisan na 10 godina, a HMD se obvezao uložiti minimalno pola milijarde eura u marketing u sljedeće 3 godine. Nokia će naknadu primati u obliku postotka, a ne iznosa po prodanom uređaju.

screenshot-44 screenshot-45 screenshot-46

Po pitanju patenata, Maria Varsellona ponosna je na preko 90.000 patenata iz 30.000 obitelji patenata, od kojih je 2.100 esencijalnih obitelji koje posjeduje Nokia. U proteklih 20 godina Nokia je uložila 115 milijardi eura u ‘Istraživanje i razvoj’, a 2/3 trenutno aktivnih patenata bit će aktivno i 2025. Nokia pod patentnim ugovorima pokriva 30% smartfon tržišta, ali niti jednog kineskog proizvođača. Maria je potvrdila da je Nokia u pregovorima s Huaweijem i još nekim ‘Kinezima’ za patentnu licencu, kao i da se vode pregovori s Appleom i čeka se arbitraža s LG-om. Nokia je nakon višegodišnje borbe prisilila Apple na plaćanje patenata i taj ugovor istječe ove godine. Nokia očekuje puno povoljnije uvjete prilikom sklapanja novog ugovora jer više nema uteg međusobnog licenciranja, što je imala kad je proizvodila mobilne uređaja. Najavljeno je i širenje licenciranja na automobilsku industriju gdje će  Nokia proizvođačima po prodanom automobilu zaračunavati naknadu i na ostale segmente potrošačke industrije, o 5G patentima, koje Nokia ima najviše od svih telekomunikacijskih tvrtki, da ne govorimo.

U sumiranju izlaganja otkriveno je da Nokia smartfone možemo očekivati u 2017. godini, što potvrđuje posljednje glasine koje smo objavljivali. Vjerojatno ćemo prve Nokia Androide vidjeti na MWC-u u Barceloni. U svakom slučaju, potrebno je još malo strpljenja, posebno sada kad su veliki igrači zbog žurbe imali vatrene probleme na tržištu. Više o Nokia Capital Markets Day događaju i financijskim zaključcima možete pronaći u našem prethodnom članku.screenshot-47