Što je s Nokijinim patentima? #NokiaCMD16

Nokia ulaganja patenti

Poznato je da je finska Nokia jedan od lidera mobilne industrije na području zaštićenog intelekutalnog vlasništva, odnosno patenata. Nokia je važnost patenata rano prepoznala i u posljednjih 20 godina uložila  115 milijardi eura u stvaranje portfelja kakvog ima danas.

U posljednjih 5 godina, koje su bile najmračnije i najturbulentnije godine u Nokijinoj povijesti, u ‘istraživanje i razvoj’ uloženo je 17,6 milijardi eura, odnosno 17,8% od ukupnih prihoda. Predsjenik Odbora Nokije Risto Siilasmaa pohvalio se da u Nokiji radi 40.000 inženjera u odjelima ‘istraživanja i razvoja’ i da će se sredstva za te odjele povećavati. Tome svjedočimo i ove godine, kada su u prva tri tromjesečja ulaganja u ‘istraživanje i razvoj’ bila na 21.4% prihoda.

Nokia R&D ulaganja Nokia R&D ulaganja

Na prošlotjednom Nokia Capital Markets Day događaju u Barceloni, predsjednica pravnog odjela unutar Nokije Maria Varsellona prezentirala je Nokijino stanje po pitanju patentata.

Doznali smo da Nokia posjeduje 30.000 patentnih obitelji, koje broje preko 90.000 patenata. Broj esencijalnih patentnih obitelji je 2.100, a upravo Nokia licencira najviše patente koji su proglašeni standardno-esencijalni. Takve patente potrebno je ponuditi po FRAND uvjetima (fair, reasonable, and non-discriminatory). Zanimljivo je da će čak 2/3 svih patenata vrijediti do 2025., a Rajeev Suri naveo je monetizaciju intelektualnog vlasništva kao prioritet tvrtke. Isto tako, pravni i tehnički odjeli tvrtke optimizirat će portfelj patenata, što znači da one koje ne budu mogli licencirati će prodati ili prekinuti održavanje, a u budućnosti će se fokusirati na patentiranje točno određenih tehnologija za točno određene segmente tražišta.

U 2015. Nokia je podnijela preko 1.700 zahtijeva za patente, a očekuje se rast tog broja nakon spajanja Alcatel-Lucenta. Nokijin plan je povećati obujam i broj tržišta na kojima može licencirati svoje patente. Maria je istaknula da samo 30% mobilne industrije ima Nokijinu dozvolu za korištenje zaštićenih tehnologija, što Nokiji daje oko 800 milijuna eura prihoda godišnje. Zadaća tvrtke je taj postotak i iznos povećati, a na tome se intezivno radi. Naime, niti jedan kineski proizvođač ne plaća licencu Nokiji, a Kinezi Huawei, OPPO i Vivo su redom 3., 4., i 5. najveći proizvođači mobilnih uređaja. Nokia je u pregovorima s kineskim proizvođačima i kineskom vladom i nada se pozitivnom ishodu.

screenshot-46

Po pitanju ostalih, najveći Nokijini klijenit su Apple, Samsung i LG. LG još ne plaća licencu jer je odluka o visini plaćanja na arbitraži i bit će donesena 2017. godine. Sa Samsungom se ove godine postigao dogovor oko standardno-esencijalnih patenata, ali Nokia pregovora i oko ostalih patenata za licenciranje. Apple je ujedno i najzanimljiviji jer ove godine istječe ugovor između Nokije i Applea. Podsjećamo, Nokia i Apple su vodili dvogodišnji patentni rat (2009.-2011.) u kojem je Nokia odnijela pobjedu, a Apple pristao platiti jednokratnu naknadu i naknade po prodanom iPhoneu. Budući da je Nokia sada u boljoj situaciji za pregovaranje jer nema mobilnog odjela, moguće je da će novi ugovor biti financijski mnogo pozitivniji za Nokiju, nego ovaj dosadašnji.

U 2013. formiran je odjel Nokia Technologies. Taj odjel je postao zadužen za patente i ostanak u doticaju s potrošačkim tržištem. U posljednje tri godine, izuzev ove, Nokia Technologies ostvario je prihode od preko 2.1 milijarde eura, ali bitno je naglasiti da odjel posluje s maržom od 70%, što znači da je većina ostvarenih prihoda, zapravo profit. Ove godine očekuju se prihodi od 950 milijuna eura, ali s naglaskom da tri važna ugovora istječu ove godine. Ako Nokia ne uspije ispregovarati nove ugovore, tada će prihodi odjela u 2017. iznositi 800 milijuna eura.

Nokia Prihodi Technologies Nokia Technologies prihodi

Sljedeće godine u planu je širenje obujma patenata koje misli licencirati Nokia i ulazak na nova tržišta. Najzanimljivije je što će Nokia licencu davati proizvođačima automobila, koji se odluče u svoja vozila ugrađivati sustave koje koriste radio-tehnologije koje je Nokia zaštitila. Nokia je već u pregovorima s većim igračima, a navodno će se naplaćivati fiksni iznos po prodanom automobilu. Osim automobila, Nokia će dublje ući u licenciranja na potrošačkom tržištu. Tako će gledat monetizirat WiFi i video tehnologije, čime će se “na udaru” naći proizvođači konzola, pametnih TV setova, uređaja za ‘strujanje’ (streaming) videa i glazbe i sl. Maria se pohvalila da su do sada izdali preko 30 licenci manjim tvrtkama na ovom području.

Nokia patenit IoT

U još jednom segmnetu Nokia  ulaže mnogo sredstava, ali to tržište još nije dosegnulo vrijednost za bilo kakvo izdavanje licenci. Naime, posljednjih godina mnogo se po internetu može pročitati o takozvanim ‘IoT’ (Internet of Things) uređajima, odnosno svim uređajima koji se mogu povezati na internet. Nokia je u 2016. treća po broju prijavljenih patenata upravo za taj segment industrije.

screenshot-38

Bitno je spomenuti i odnos s HMD-om. Doznali smo na Capital Markets Day događaju da će Nokia po postotku, a ne po fiksnom iznosu za prodani uređaj naplaćivati korištenje brenda i patente. Nije poznato hoće li postotak ići na prosječnu prodajnu cijenu pa pomnožen s količninom prodanih uređaja, ili će ići na prihode, odnosno profit od prodaje. Neki analitičari smatraju da na godišnjoj razini licenca za brend i patente može iznositi do 400 milijuna dolara, a jedan Nokia analitičar ide toliko daleko i predviđa 100 milijuna prodanih smartfona u 2019. U poslu s HMD-om i Foxconnom još jedna stavka ostala je nepozanta. Na gore priloženom slajdu vidljivo je da će Foxconn biti zadužen za ‘istraživanje i razvoj’ i proizvodnju, a HMD za razvoj, promociju i prodaju. Logično bi bilo da HMD nacrte i zahtjeve priloži Foxconnu, koji zahvaljujući velikom logističkom lancu, ali i zbog toga što je vlasnik mnogih tvrtkih istaknutih u stvaranju novih komponenata poput Sharpa, napravi dijelove i ponudi najnovije komponente. Foxconn neće dizajnirati uređaj i određivati kakve komponente će ići, već će HMD uz nadzor Nokije slati zahtjeve, a Foxconn će vršiti ugradnje i proizvodnju. Barem bi takva situacija bila u duhu najavljenoga.

screenshot-47

Vjerojatno najbitnije pitanje je koliko vrijede patenti koje posjeduje Nokia? Pa, Nokiji godišnje donose do milijardu eura prihoda, od kojih je bar 700 milijuna eura profita, ali to je rezultat dugogodišnjeg ulaganja. Nokiji vjerojatno samo licenciranje nije povod za ulaganje u patente, što možemo vidjeti na primjeru OZO kamere. Nokia je najprije stvorila OZO, najbolji softver za obradu i pregledavanje VR materijala, komercijalizirala svoju kameru i softver, a u sljedeće dvije godine najavili su licenciranje VR patenata. Tako će vjerojatno biti i sa patentim vezanim za zdravstvo, ali i za Internet of Things. Po pitanju automobilske industrije, već godinama se spominju ‘crne kutije’ za automobile koje Nokia razvija, ali prodajom HERE-a ne znamo što je od te tehnologije ostalo u Nokiji i koliko je isplativo to gurati.

Konkretno, nakon prodaje Odjela uređaja i usluga Nokijini patenti su procijenjeni na iznos od 4 milijarde do 6 milijardi dolara, a u sličnom periodu na identičan iznos (3.9 milijarde – 5.8 milijardi dolara). Tako da zbrajanjem Nokia u svojem vlasništvu ima najmanje 10 milijardi dolara vrijednosti patenata, što je 40% trenutne tržišne vrijednosti tvrtke. Budući da tvrtka ima potencijala generirati preko milijardu dolara profita od patenata godišnje, moguće je da će se vrijednost patenata i povećati.