#HMD i službeno dom novim #Nokia uređajima

hmd-nokia

HMD i Nokia su sredinom svibnja 2016. godine najavili kako će ta novoosnovana finska tvrtka preuzeti brigu oko vraćanja Nokia smartfona, tableta i osnovnih mobitela na tržište. Cijeli postupak oko preuzimanja licencnih prava i intelektualnog vlasništva između HMD-a, Nokije, FIH-a i Microsofta je upravo dovršen pa je sjedište Nokia uređaja ponovno vraćeno u Finsku gdje je HMD registriran. Inače, o HMD-u smo pisali u nekoliko navrata ali vrijedi spomenuti kako je ta tvrtka sastavljena mahom od bivših zaposlenika Nokije, a u njihovom upravnom odboru je jedno mjesto rezervirano i za člana iz Nokia Technologies odjela.

nokia-hmd-phones-are-back

Nokia je naglasila u izjavi kako nije financijer, niti suvlasnik HMD-a, no znamo da će aktivno sudjelovati u izradi uređaja kroz nadzor cijelog puta i promoviranje na svojim računima. Naravno, Nokia i dalje radi na patentiranju novih tehnologija koje će sigurno pronaći put do budućih Nokia uređaja. Nadalje, vrijedi istaknuti kako je službena stranica Nokia uređaja vraćena natrag na Nokia website pa je i to svojevrsni znak da neće tek tako olako davati svoje ime. Prvi su na novim stranicama smješteni osnovni uređaji predstavljeni u 2016. godini, Nokia 130, Nokia 222 i Nokia 216.

Lijepa su vremena pred nama. Ostalo je svega tri mjeseca do početka MWC-a kada bi trebali ugledati prve povratničke Nokia uređaje, a do tada možda bude novih nevinih curenja informacija :).

Nokia press

Tags:,
 • zlotrg

  Slažem se, sailfish ima mogućnost instaliranja android app, osim toga postao je službeni OS u Rusiji, sa velikim izgledima za Indiju, jedini evropski OS za mobilne telefone, imam iphone,lumia 950, samsung S3neo i N9. Najljepši osijećaj i lakoća upravljanja svime je na legendarnoj N9, da je vrijeme nije pregazilo i da ima viber , sve ove bi bacio u kantu, mialim da su trebali ili moraju početi suradnju sa Jolla


  • Ma kakva Jolla šta vam je, jel se vi zezate ili vi stvarno tako mislite?

   Kad bi tako stvari funkcionisale, sta mislite kuda bi sve ovo išlo?

   Odi na ulicu i upitaj slučajne prolaznike da li znaju šta je Jolla Sailfish, 99% njih ce ti reci da ne nemaju pojma ni sta bi to moglo biti.

   Na androidu su i samsung, i htc i sony, i lg, i oni su tu gdje jesu zahvaljujuci androidu, i vrijeme je da im Nokia oduzme dio kolača.

   Svaki put kad novi OS izadje to nije dobro za developere, sto znaci svakim novim os.om manje aplikacija, o ovome vam ne trebam ni pricati jer bi sami trebali znati ako ste pratili razvoj windows phonea od pocetka pa do danas.
   isto tako i za Bada OS pa sada Tizen.

 • zlotrg

  Nokia sa androidom nikada neće biti ono sto je bila sa simbianom ili Meego os, trebali su krenuti drugim putem, nastaviti tamo gdje su stali, N9 je primjer telefona koji je trebao uspjeti da nije bilo Elopa, išli su do te mjere da su skrivali dobru prodaju tog telefona, rodio se sailfish , jedini OS koji ne dolazi iz USA.


  • Za novi OS potrebna su velika ulaganja, a posebno kad se dođe do dijela punjenja trgovine aplikacijama. Android sa Z Launcherom je najlakše rješenje. Možda naprave i neki model sa Sailfish OS-om kada krene Jolli, ili za koju godinu opet Windows 10 model ako bude potražnje. Ono što tržište traži, Nokia će isporučiti. 🙂


   • Kameleon 🙂 vječni

 • seminola

  sporo prolazi ta 3 mjeseca . i dok uredjaji stignu do nas …. . nadam se da ce do austriji stici veoma brzo