#HMD koristi starog partnera #Nokije za dobavljača zaslona

Vremena su prava za curenja informacija o novim Nokia smartfonima, a to se događa ima već tjedan dana sa objavama fotografija prednjih panela nenajavljenih uređaja. Naravno, curenja nisu uvijek praćena fotografijama, pa je takvo i posljednje koje nam stiže iz Kine, a tiče se broja uređaja koji će biti predstavljeni u prvom dijelu 2017. godine. Kao i liste dobavljača. Do sada smo imali prilike vidjeti fotografije prednjih panela cijenom pristupačnog uređaja Nokia E1 te uređaja srednjeg cjenovnog ranga, Nokia D1(C). Jedino do sada nije procurila fotografija top modela Nokia P1 koji bi trebao imati kameru čiji je senzor baziran na grafenu. Postoji vjerojatnost da Nokia predstavi uređaje srednje i donje klase, a top model ostavi za kasnije kada sve komponente budu gotove i razvijene.

Međutim, druga stvar mi je više pala u oči, a to su dobavljači zaslona kao i drugih komponenti te uloga jednih od njih koje ovaj izvor navodi. Jedan od dobavljača zaslona bi trebao biti LG (vjerojatno za top modele), dok bi drugi trebao biti Innolux, tajvanska tvrtka koja je već prije surađivala s Nokijom. Tamo u 2013. godini kada se Nokia posvađala sa Samsungom glede krađe tehnologije vezane za savitljive zaslone, Nokia je većinu zaslona za tadašnje Lumije (920 i druge) nabavila od Innolux-a. Možda je to bio jedan od razloga famoznog višemjesečnog kašnjenja Lumije 920 na tržište… Uglavnom, čekanje se isplatilo jer je zaslon Lumije 920 jedan od boljih na toj seriji uređaja.

 

Drugi dobavljač je kalifornijska tvrtka Century Technology, INC.  tvrtka iz kineskog grada Shenzen, Century Technology (CTC), koja se bavi proizvodnjom LCD zaslona za tablete i smartfone a koji će se ugrađivati u buduće Nokia uređaje.

Ostaje nam samo FIH (Foxconn) koji će kako sada stvari stoje biti zadužen za sklapanje komponenti, slično kao što to danas, više-manje, radi za Apple, i eventualno slanje na tržište (logistiku). I ovo je dodatni dokaz da Nokia smartfoni neće biti samo generici ili pak Kinezi, već uređaji koji su pod kontrolom Nokije i koji će imati svoju specifičnost i posebnost.

 

Kako god bilo, sva ova curenja nam dokazuju da je vrijeme predstavljanja novih Nokia uređaja tu.