#HMD može 2.8 milijardi korisnika običnih telefona pretvorit u korisnike novih #Nokia smartfona

Notorni analitičar Nokije Tomi Ahonem, koji je na kraju ispao najtočniji analitičar Nokije, objavio je novi članak koji sadržava njegove podatke o korištenosti smartfona i običnih uređaja na tržištu.

Prema Tomyjevim podacima, u 2016. bit će aktivno 2,95 milijardi smartfona i 2,85 milijardi običnih telefona. Iako je prodaja običnih telefona konstantno u padu, obični telefoni ipak predstavljaju popriličnu masu na mobilnom tržištu, a trenutno primarno poslovanje finskog HMD-a upravo je prodaja običnih telefona, ali iza ovoga postoji nešto još bitnije.

Prije nego što je prodala Odjel uređaja i usluga Microsoftu, Nokia je kao jedan od planova širenja prodaje uređaja imala prebacivanje običnih korisnika Nokia telefona na Nokia smartfone, posebice serije Asha Touch.

HMD trenutno ide istom strategijom jer se zapravo prodaja budućih Nokia smarfona oslanja prvenstveno na Nokia logo na uređajima. Od tih 2,8 milijardi običnih uređaja na tržištu, razumno je pretpostaviti da je najveći udio upravo Nokia uređaja, a korisnici Nokia “dumbphonea” koji će možda sljedeće godine po prvi puta kupiti smartfon, najprije će pogledati ponudu proizvođača koji su im poznati, odnosno Nokije (koju trenutno) koriste, Samsunga, LG-a te možda Sonyja, dok velika većina korisnika “dumbphonea” pažnju uopće neće ni obraćati na ostale proizvođače.

HMD: Bit ćemo globalni igrač s “ekstremno konkurentnim” #Nokia smartfonima u svakoj kategoriji tržišta

Velik broj korisnika običnih telefona predstavlja veliki potencijal za prodaju budućih Nokia smartfona, upravo zbog Nokia brenda na uređaju. Zato i ne čudi da bi HMD-ov prvi uređaj upravo mogao biti uređaj srednje kategorije, koji bi prema glasinama mogao doći po izuzetno “subvencioniranoj” cijeni, barem na nekim tržištima. Vlasnici običnih telefona upravo bi mogli biti ciljana skupina zbog toga što Nokia brend zapravo i nije nestao s tržišta običnih telefona, kao što je to bilo sa smartfonima u posljednje 2 godine.

Naravno, HMD si ne može priuštiti zanemarivanje dijela tržišta koje je spremno izdvojiti veće svote novca za smartfone, no prioritet bi mogla biti migracija postojećih korisnika Nokia običnih telefona na Nokia smartfone, a Nokia D1C, prema do sada poznatim specifikacijama, čini se kao idealni prvi smartfon.