Korak bliže Surface Phoneu: ARM čipovi službeno mogu pokretati računalne “Windowse 10”

Na današnjem Microsoftovom događaju WinHEC Microsoft je objavio veliku novost koja bi u skorijoj budućnosti mogla okrenuti ploču za smartfone pokretane Windows 10 Mobile OS-om.

Kao što su glasine sugerirale, Microsoft je zajedno sa Qualcommom uspio u pokretanju Windows 10 OS-a i x86 programa na procesoru ARM arhitekture.

To je postignuto ugradnjom posebnog sloja (emulatora) koji će na Windows 10 verziji za ARM procesore (kao što je Windows 10 Mobile ili bivši Windows RT) omogućiti pokretanje Windows x86 programa. Demonstraciju Windowsa 10 na Qualcommovom procesoru pogledajte u nastavku.

Ovaj potez veliki je korak naprijed prema pretvaranju smartfona u računalo, što je konačni logični razvoj smartfona i možemo reći da tko prvi to ostvari, imat će veliku prednost u odnosu na ostale. Qualcommov nadolazeći procesor Snapdragon 835 zasigurno će podržavati ovu tehnologiju, a glasine kažu da Microsoftov Surface Phone dolazi sa tim proceosorom. Ipak, trebat ćemo pričekati još najmanje 9 mjeseci, jer se Surface Phone, kao i Snapdragon 835, očekuju krajem 2017.

Naravno, osim smarfona, emulacija x86 aplikacija potaknut će ugradnju ARM procesora u laptope, što će rezultirat još tanjim i lakšim uređajima, s većom autonomijom.

via: 1, 2