Što je točno #HMD, tvrtka koja vraća Nokiiju na tržište?

hmd_thnp_logo_on_dark_rgb

Kada je Nokia 2013. prodala svoj odjel uređaja i usluga Microsoftu, jedna klauzula u ugovoru izazvala je poprilično zanimanje. Nokia, naime, nije Microsoftu prodala svoje ime, već je prema ugovoru Microsoft dobio period u kojem treba preimenovati svoje smartfone, a Nokia tek od kraja 2016. može predstaviti smartfon s Nokia logom. Taj dio ostavljao je nadu da jednog dana ponovno ugledamo Nokia uređaje na tržište.

Sredinom ove godine, Nokia je najavila povratak. Interesantna korporativna shema, koju smo analizirali ovdje, uključuje samu finsku Nokiju, novoosnovanu tvrtku HMD Global i kineskog tehnološkog i industrijskog diva Foxconna.

screenshot-38

Glavna i najviše odgovorna tvrtka u tom trokutu je HMD Global. HMD Global na 10 godina je licencirao Nokia brend i patente, te će sudjelovati u razvoju, plasiranju, promoviranju i podršci Nokia-brendiranih uređaja. Sjedište HMD-a je u finskom gradu Espoo, a tvrtka trenutno predstavništva ima u 35 zemalja svijeta i zapošljava 500-1000 radnika. Veseli nas velik broj predstavništva u samom početku tvrtke, što znači da će biti obuhvaćen velik broj svjetskih tržišta, a nadamo se i ono hrvatsko, kao i ostala susjedna tržišta. HMD Global je u vlasništvu investicijskog fonda Smart Connect Lp, registriranog u Luxemburgu, kojim upravlja bivši direktor Nokije Jean-François Baril.

Ali, HMD Global drukčiji je proizvođač mobilnih uređaja u odnosu na one klasične na tržištu. HMD svoje poslovanje temelji na suradnji s partnerima, koji su Nokia, FIH Mobile (dio Foxconna) i Google. HMD je neovisna tvrtka i model poslovanja kakvog ima omogućuje tvrtki da operira agilno i da brzo donosi odluke. Dakle, HMD će od tehničkih zadataka dizajnirati i određivati konfiguracije budućih Nokia uređaja, dok će FIH Mobile bit zadužen za razvoj i testiranje traženih dijelova i cijelu proizvodnju uređaja. HMD će sudjelovati u marketingu i pružati korisničku podršku, dok će finska Nokia nadgledati svaki segment.

Tko su ljudi iza HMD-a?

Dva glavna čovjeka HMD Globala su Florian Seiche i Arto Nummela.

Florian Seiche
Florian Seiche

Florian je jedan od osnivača HTC-ovog mobilnog poslovanja i bivši predsjednik Nokije i Microsofta zadužen za prodaju i marketing u Europi. Nijemac po nacionalosti, radio je za Siemens i Orange. U HMD-u obnašat će dužnost predsjednika tvrtke.

Arto Nummela
Arto Nummela

CEO, glavn izvršni direktor, HMD-a je Arto Nummela. Finac, bivši dopredsjednik Microsoft Mobilea za Aziju, a u Nokiji je bio od 1994. do preuzimanja odjela, kao voditelj projektiranja najprije pojedinih uređaja pa cijelog portfelja, kao i voditelj prodaje i marketinga.

Ostale visoko rangirane zaposlenike HMD-a, kao i korisne informacije vezane uz samu tvrtku, možete pronaći ovdje.

HMD Global

HMD Global redizajnirao je svoje korporativne stranice, kao i logo tvrtke. Glavno odredište naravno je dio na Nokijinoj domeni, nokia.com/phones. Nokia brend, možemo reći, napokon se vratio kući i s velikim uzbuđenjem čekamo MWC i buduće Nokia-brendirane mobilne uređaje.