Veliki patentni rat na pomolu: Apple optužio Nokiju za urotu protiv “inovativnih proizvođača mobilnih uređaja”

Apple je na kalifornijskom sudu podnio tužbu protiv niza tvrtki povezanih s Nokijom jer smatra da je načinjena shema za iznuđivanje više novca od intelektualnog vlasništva.

Nokia je optužena da je stvorila mrežu tvrtki, koje su od Nokije preuzele patente i onda krenule u tužbe protiv proizvođača mobilnih uređaja na tržištu. Ta shema onemogućuje jednostavno licenciranje patenata, već je potrebno sklapati više ugovora (pojedinačno i s Nokijom i “urotnicima”, kako ih naziva Apple) čime se automatski podiže trošak korištenja intelektualnog vlasništva. Optužuje Nokiju da je pokrenula urotu kako bi monopolizirala tržište standardno-esencijalnih patenata i time otežala konkurenciji poslovanje na mobilnom tržištu.

Naime, Nokia je uistinu velik broj patenata prodala tvrtkama ‘patentnim trolovima’, koje su te patente prosljeđivale svojim podružnicama, koje su redom, ovisno o zemlji u kojoj su registrirane, tužile Apple. Time je stvorena velika vojska tvrtki koje od Apple žele “iznuditi” što više novca, a na čelu im je Nokia. Nije poznato jesu li “trolovi”, kada im je Nokia prodale patente, obvezali se na isplaćivanje određenog postotka prihoda od tih patenata Nokiji, ali vjerojatnije je da jesu, nego da nisi.

Apple traži da:

  • se okrivljenike proglasi krivima prema američkim zakonima o poslovanju, monopolu, patentima…
  • se odobri raskid ugovora s tvrtkama koje sudjeluju u ovoj shemi
  • se odobri financijska naknada od tvrtki Acacia i Conversant, koje su predvodnice “trolova”
  • se svi patenti kojima su Nokia i “urotničke” tvrtke trgovale vrate Nokiji
  • se svi vraćeni patenti proglase “nenaplativi”
  • se Apple financijski nagradi radi pokrivanja troškova odvjetnika
  • se Apple financijski dodatno nagradi u iznosu koji sud smatra primjerenim

Prije nego što donesemo nekakve zaključke, i uzimajući u obzir da Appleova optužnica ima smisla, potrebno je pričekati Nokijin odgovor na ove optužbe.

Podsjećamo, Nokia je trenutno u pregovorima s Appleom oko produženja ugovora iz 2011., kada je Apple pristao plaćati Nokiji licencu za patente po prodanom iPhoneu i jednokratnu odštetu. Moguće je da Apple ovim činom želi spustiti cijenu licence, koja je ovog puta trebala biti skuplja jer Nokia više nije proizvođač mobitela, ali neosporno je da je Nokia prodajom patenata uistinu dala materijala “trolovima” za sudske postupke i bit će zanimljivo je li uistinu Nokia organizirala shemu iznuđivanja novca od patenata ili je riječ o legalnom poslovnom potezu.

Više o ovome možete pronaći na patentnom blogu FossPatents, a cijelu optužnicu, koja je napisana izuzetno dramatično u Appleovom stilu, možete pročitati ovdje.

Dopuna: Rat je počeo.

Krenulo je: #Nokia tuži #Apple za povredu intelektualnog vlasništva u SAD-u i Europi