Video: Bacite oko na Android sat sa #Sailfish OS-om!

sailfish-watch-faces

 

Sailfish OS je u očima velikog broja naprednih korisnika smartfona tek jedna mala ribica u moru morskih pasa Androida, iOs-a, gdje i veće ribe poput Win10M bivaju gurnute u male lagune. Međutim, Sailfish je mal ali iznimno potentan os koji bi uskoro mogao dobiti krila zahvaljujući zemljama BRICS-a gdje će postati službeni OS. Do sada smo ovaj OS imali prilike vidjeti najviše na Jolla i ostalim Android smartfonima te nešto kasnije i na Jolla tabletu. Posljednjim naporima Jolle Sailfish je u samo nekoliko tjedanaan dana uspješno ubačen u Android sat, LG G Watch Urbane. U ovom slučaju je korišten slobodan OS za Android uređaje, Asteroid, na kojeg je nalijepljen Sailfish UI, ali i ostali prepoznatljivi elementi te platforme (ikone, slova, swipe…). Cijeli projekt je vodio Jollin Florent Revert.

Demo je odrađen na upravo završenom SLUSH16 događaju i možete ga vidjeti ispod.

Os je doista lijepo dizajniran, a Sailfish UI mu daje jednostavnost korištenja. Trenutno je sat bio spojen na uređaj putem WiFi veze jer spajanje putem BT veze zahtjeva više programiranja od samo tjedan dana. Na satu je moguće koristiti sve što i na mobitelu, odnosno dobivati obavijesti sa mobitela o propuštenim porukama/pozivima, obavijesti raznih aplikacija te koristiti funkcije sata poput brojanja koraka, mjerenja otkucaja srca… Slike naličja sata i ostalih opcija pogledajte na Jolla blogu.

Jolla je na kraju rekla kako se sprema gurati novi hardver za svoj os, što bi možda moglo značiti pored novog mobitela i nosivi uređaj. Uglavnom, obećali su na vrijeme obavijestiti fanove pa ćemo se još malo strpit.