Nakon Nokije, #Apple tuži #Qualcomm zbog povrede antitrustovskih zakona

Nakon što je krajem prošle godine optužio Nokiju i urotnike za iznudu, Apple je podnio novu antitrustovsku prijavu protiv Qualcomma američkoj “Federalnoj Trgovinskoj Komisiji” (FTC). Qualcomm je godinu započeo sudskom presudom u Južnoj Koreji u kojoj je regulatorna agencija ocijenila da je tvrtka prekršila zakone tržišnog natjecanja, naplaćivala veću cijenu licence za patente od realne cijene te ucjenjivala partnere obustavom isporuke čipova ako ne bi pristali na Qualcommove uvjete.

Qualcomm je već neko vrijeme na meti raznih regulatornih agencija, a Apple, budući da je jedan od većih partnera, odlučio je od Qualcomma zatražiti milijardu dolara odštete za preplaćene patente. Objašnjenje je slično kao i u Nokijinom slučaju, a glasi da postaje nemoguće proizvoditi uređaje s takvim cijenama licence. Appleov problem je što Qualcomm cijenu za licencu formira na osnovi postotka vrijednosti proizvoda u koji se licencirana tehnologija ugrađuje, što je u slučaju iPhonea, dvoznamenkasti iznos u dolarima po prodanom primjerku.

Qualcomm je već u jednoj državi proglašen krivim zbog načina licenciranja patenata i lako je moguće da će biti proglašen i u drugima, a Apple se odmah pripremio iskoristiti tu situaciju, a odštete iz sudnice definitivno će popraviti financijski pad uzrokovan prvim godišnjim padom isporuke iPhone uređaja od predstavljanja proizvoda.

via