Zbog nedostatka novih Windows Mobile uređaja preko 100 norveških općina prelazi na Android

Kako prenosi PhoneArena, u Norveškoj preko 100 općina uskoro bi trebalo preći sa Windows Phone/Mobile na Android uređaje, a kao razlog navodi se nedostatak novih Windows 10 Mobile uređaja. Navodi se kako je teško pronaći nove uređaje relativno visoko-kvalitetne, a uz nižu cijenu od 1.500 do 2.000 kruna (kao što su Lumije 640), a sada su u ponudi samo uređaji od 8000 kruna (HP Elite X3). Prema Digi.no, prije nekoliko godina preko stotinu norveških općina odabrale su Windows Phone uređaje zbog sigurnosti, jer ih zdravstveni djelatnici koriste za kućne posjete, a s kojima imaju pristup zdravstvenoj IT usluzi zvanom “Gerica” (IT rješenje za pristup i obradu digitalnih medicinskih podataka). Ministarstvo zdravstva i skrbi trenutno su ovisni o Microsoftovoj mobilnoj platformi, jer je usluga dostupna samo na Windows Phone /Mobile platformi koja je odabrana od norveške vlade. Direktor prodaje davatelja usluge “Tieto” Snorre Johansen izjavio je da je sve teže na tržištu nabaviti Windows Mobile uređaje, te da su u stalnom razgovoru sa Microsoftom koji pokušava pronaći 3-4 nova proizvođača uređaja na Windows 10 Mobile.

“It’s getting harder to get a hold of Windows Phones. Microsoft has sold mobile their division, and there is little availability of handsets in the market, we have an ongoing dialogue with Microsoft. They are trying to reassure the market that 3-4 producers have plans to create Windows-based smartphones.” 

U međuvremenu grad Oslo prvi je krenuo u pregovore s tvrtkom Tieto u razvijanju novog mobilnog rješenja prilagođenog Android platformi.

Digi.no