#Nokia: 100 milijuna eura troška godišnje na patentni rat s Appleom

U webcastu za investitore i analitičare povodom objave rezulata za 4. kvartal 2016., Nokijin financijski direktor (CFO) Kristian Pullola izjavio je da će trošak sudskih sporova s Appleom zbog nezakonitog korištenja patenata koštati oko 100 milijuna eura godišnje.

Apple je bio Nokijin najveći klijent, a procjenjuje se da je plaćao oko 150 milijuna eura godišnje (barem u 2016.) za patente. Pullola je istaknuo kako je procjena prihoda Nokia Technologies odjela (zaduženog za patente) smanjena s 950 milijuna eura na 800 milijuna eura za 2017. godinu.

Tih 100 milijuna eura godišnje što će biti potrošeno na patentni rat vjerojatno uključuju troškove odvjetnika, vještačenja i sličnih usluga koje su potrebno tijekom takvih procesa. Rajeev Suri, CEO Nokije, istaknuo je da je uvjeren da je Nokia spremna na dugotrajnu bitku, s pozitivnim raspletom.

Bloomberg je 2012. izračunao da su Apple i Samsung u 2 godine povlačenja po sudovima potrošili oko 400 milijuna dolara na odvjetnika, što znači da je ova Nokijina cifra normalna za ovu vrstu parničenja. Ipak, Nokia je pokrenula sudske procese protiv Applea na 3 kontinenta, u 11 zemalja, za preko 50 patenata.

Izvor: Nokia Q4’16 Webcast