Nokia uređaji se vratili kući? Samo jedan dio njih

Posljednje godine su bile turbulentne u industriji mobilnih uređaja. Svjedočili smo velikim promjenama, od rasta kineskih proizvođača pa da pada nekih velikih imena, među njima i Nokije. Možda najteža promjena, meni barem, je bila poruka Nokije da sve informacije o Nokia uređajima se od sada nalaze na Microsoftovim stranicama. Međutim, vremena se mijenjaju, prihvatiš stvari kakve jesu no ostadoh privržen Nokiji, posebno zbog iskre nade u vidu Nokia N1 uređaja koji je plasiran krajem 2014. godine kao tada mutna naznaka povratka velikana. Manje od dvije godine poslije se dogodio HMD Global i njegov plan povratka Nokia uređaja natrag u Finsku. Plan se kako smo vidjeli ostvario.

Da skratim priču, ako sada posjetite stranice Microsofta, skrolate mišem malo put dolje, dođete do poruke „Tražite li Nokia telefone?“ kao i poruku da se informacije o njima mogu saznati na Nokia stranicama. Ako kliknete na link, doista odete na Nokijine stranice gdje oni doista i pripadaju. Trenutno se tamo nalaze osnovni uređaji ( 150, 105, 230, 222, 216 i 130 u različitim varijantama). Uskoro će se tamo pronaći i pametni uređaji, poput Nokije 6 koja je trenutno dostupna u verziji za kinesko tržište. Ostaje pitanje gdje su stariji uređaji, i hoće li na istoj stranici ikada doći Lumia uređaji s Nokia logom te drugi? Trenutno su Lumije i dalje na Microsoftovim stranicama s obzirom da je Lumia brand njihovo vlasništvo. Možda se nakon predstavljanja famoznog Surface uređaja vrate na Nokia stranice?

Uglavnom, više ćemo saznati nakon MWC-a koji počinje sljedeću nedjelju za Nokia fanove. Premda sporost nije vrlina današnjeg vremena, uvijek je pametno bebinim koracima napredovati u početku.