Osvrt: Windows Mobile – što nam donosi budućnost!?

Kao što smo već pisali, 2016. bila je jako teška godina za Windows Phone/Mobile platformu: težak početak godine za Windows 10 Mobile OS koji je u vidu nadogradnje postao dostupan manjem broju uređaja, veliki pad tržišnog udjela te na kraju i prekid proizvodnje Lumija uređaja. Ako se na kraju nakon svega može reći jedna dobra vijest, ta je da je Windows 10 Mobile preživio 2016. godinu, a vjerojatno će preživjeti i ovu 2017. godinu.

Sa završetkom proizvodnje Lumia uređaja mnogi su predviđali i kraj za platformu, ali Microsoft se do sada još uvijek nije jasno i službeno odredio je li to kraj i za Windows Mobile, barem u trenutnom obliku kao mobilni OS. Umjesto toga, Microsoft i dalje tvrdi da sve ima svoje mjesto u konceptu “Jedan Windows” te da je Windows 10 Mobile, tj. verzija Windows operativnog sustava na ARM arhitekturi procesora strateška investicija.

Generalno loša vijest za korisnike je teško shvaćanje Microsoftovog plana i posljedice svega što se do sada zbilo i što će se zbivati u budućnosti, iako s Microsoftom nikad ne možemo biti 100% sigurni. Kraj proizvodnje Lumia uređaja prekretnica je u prvoj fazi Nadellina masterplana, a to se odrazilo i na nas korisnike u svakodnevnom životu. Do nedavno Lumia uređaji bili su uglavnom sveprisutni, trgovine i teleoperateri bili su s njima dobro opskrbljeni, a sada se polako rasprodaju posljednji primjerci Lumia uređaja. Vidljivo je da Microsoft ne namjerava nastaviti proizvoditi mobilne uređaje u bilo kojoj kategoriji, osim eventualno one visoke. Partneri koji su trebali najviše profitirati Microsoftovim povlačenjem iz donje i srednje kategorije nisu se odlučili prihvatiti Windows 10 Mobile kao glavni OS njihovih uređaja pa novih uređaja sa Windows Mobile OS-om nema na vidiku. Iznimka su HP Elite X3 koji se pojavio kod nas, kao i Alcatel Idol 4S koji bi trebao stići negdje u mjesecu travnju (4. mjesec). S obzirom na sve ovo tržišni udio Windows Phone/Mobile platforme vjerojatno će se potpuno izgubiti u narednih nekoliko mjeseci. Iako sam mišljenja da još nije kraj, treba biti spreman na još loših vijesti.

Ako se prisjetimo prvih poteza trenutnog predsjednika Microsofta Nadelle, deklarirano je čvrsto stajao uz mobilnu platformu, a kako je stigao u vrijeme finalizacije preuzimanja Nokije, poveselili smo se kada je najavio da parola novog Microsofta “Cloud First. Mobile First.”, odnosno da su prioriteti tvrtke usluge u oblaku i mobilno tržište. Kao što smo već spomenuli u ovom osvrtu o Microsofu, na sličan način kako je Steve Jobs dao novo značenje pojmu smarfton, tako je Nadella tijekom svog mandata redefinirao pojam “mobile”. Nadella je najprije kazao kako će Microsoft smanjiti broj uređaja na tri serije – jeftini u duhu Lumije 520, poslovni s odličnim omjerom uloženo/dobiveno te flagship uređaj za “hardcore”, tj. zahtjevne korisnike. Ta ideja je kratko trajala i nakon nekog vremena odlučeno je da Microsoft odustaje od Lumia uređaja i radi na “ultimativnom mobilnom uređaju”, koji će biti dostupan na isplativim tržištima, ma što god to značilo.

Prva faza novog Nadellina plana za mobilne uređaje je umirovljenje Lumia serije. Postojeći korisnici Lumia uređaja hardverski više nisu povezani s Microsoftom. Naime, Microsoft je napravio “outsourcing” i odgovornost za hardversku podršku prebacio tvrtki B2X. Neupitno je da će B2X obaviti posao za koji je plaćen vjerojatno u razini dosadašnje podrške, a činjenica je da Microsoft više nije odgovoran za Lumia hardver, čime šalje jasnu poruku da taj hardver nije dio tvrtke. Tim potezom Nadella je racionalizirao Microsoftove financije u mobilnom segmentu, a i načinio mjesta ostalim proizvođačima. Postavlja se pitanje zašto nitko od proizvođača ozbiljno ne prihvaća Windows 10 Mobile kao OS za svoje uređaje?

Odgovor je jednostavan, a temelji se na najstarijem ekonomskom principu ponude i potražnje. Tržište u velikom postotku ne želi Windows 10 Mobile kao OS na smartfonima te se zbog toga proizvođači ne odlučuju njega ugrađivati u uređaje. Ako dublje analiziramo zašto tržište ne želi W10M, prvi razlog koji iskače je “app gap”, tj. nedostatak aplikacija u odnosu na konkurente. Prvih godina Windows Phone 8 OS-a taj problem objektivno i nije bio toliko izražen te su ga većinom nametali mediji i disproporcionalno ga prezentirali svojim čitateljima, koji su u dobroj mjeri taj “app gap” tolerirali jer je Nokia radila poželjan hardver, a Lumije su imale velik broj ekskluzivnih aplikacija od Nokije kao i sam Office od Microsofta. Redukcijom modela u ponudi, kao i gubljenje ekskluziviteta vlastitih aplikacije koje su bolje radile na konkurentskoj platformi te dodatno ukidanje većine Nokia aplikacija uzrokovale su smanjen interes kupaca, smanjenje baze korisnika, veći app gap zbog programera koji su procijenili da im se ne isplati ulagati u Windows aplikaciju, te u konačnici odbijanje Windows OS-a kao OS-a za smartfone od strane proizvođača.

S Windows 10 i Windows 10 Mobile OS-om, Microsoft je imao drukčije planove za rješavanje “app gapa” od onog klasičnog više mobilnih uređaja – veće tržište za programere – više aplikacija. Slično kao i s Windows 8 i Windows Phone 8, Windows 10 i Windows 10 Mobile dijele zajedničku jezgru te su tehničke sličnosti između ta dva sustava još veće nego između Windows 8 i Windows Phone 8.1. Microsoft je za rješavanje “app gapa” uveo koncept “Univerzalnih aplikacija”. Riječ je o aplikacijama koje se mogu pokrenuti i na Windows 10 i na Windows 10 Mobile uređajima, ali samo što bi sučelje aplikacije bilo prilagođeno uređaju na kojem se ona koristi. Tim potezom Microsoft praktički Windows programerima omogućuju da uz malo truda mogu svoje Windows UWP aplikacije za računala prilagoditi za mobilne uređaja i obrnuto. UWP nije zaživio u mjeri kojoj se Microsoft nadao pa je ekipa iz Redmonda pokrenula razne “bridge projekte”, odnosno mostove preko kojih su programeri mogli/mogu win32 računalne programe, Android i iOS aplikacije pretvoriti u UWP format i uz daljnje dorade optimizirati za smartfone. I to se pokazalo teško izvedivim pogotovo s tehničke strane kod Android aplikacija, dok je most za iOS aplikacije donekle i funkcionirao i preko njega su napravljene trenutne aplikacije Facebook, Messenger i Instagram na Windows 10 Mobile OS-u.

Dok je Microsoft radio na rješavanju problema aplikacija i na razvijanju samog Windows 10 Mobile OS-a, Android na krilima kineskih proizvođača još više je učvrstio svoju poziciju na tržištu. Microsoftov Windows 10 Mobile imao je najgoru moguću premijeru na tržištu. Murphyjev zakon, koji kaže da će ona najgora moguća opcija prevagnuti, je od strane Microsofta ispoštovan pri plasiranju Windows 10 Mobile OS-a. Očekivalo se da će, budući da je riječ o “jednom Windowsu”, Windows 10 i Windows 10 Mobile biti u isto vrijeme pušteni na tržište, ali to se nije ispunilo, već je mobilna verzija približno 3 mjeseca kasnila za računalnom. Kada je mobilna napokon trebala biti predstavljena na novom hardveru iz Microsofta, situacija se razvila tako da je platforma u startu još više bila hendikepirana. Microsoft je predstavio Lumiju 950 i 950 XL impresivnih specifikacija, ali većini nezanimljivog dizajna i mnogima upitne kvalitete izrade za uređaja s cijenom od preko 5.000 kuna. Prvi primjerci koji su došli u ruke medija imali su katastrofalne recenzije, što zbog izgleda i kvalitete izrade, što zbog činjenice da je na tržište pušten nestabilan OS. Kako je praksa da se mobilne uređaje recenzira jednom i to neposredno nakon predstavljanja, Lumije 950 i 950XL praktički nisu imale nikakvih izgleda za uspjeh na tržištu. Microsoftu moramo priznati da je putem redovitih nadogradnji, hardverskih revizija i partnerstva s Mozom, riješio većinu problema i hardvera i softvera, ali to je bilo ‘broj mjeseci nakon predstavljanja’ prekasno. Tržište nas uči da jedino “ready out of the box” uređaji, odnosno oni koji su spremni za korištenje odmah imaju dobro prodaju, na što uvelike utječu i pozitivne recenzije ako je uređaj u svom startu dobro izveden. Lumije 950 i 950XL, kao i Windows 10 Mobile to nisu bili.

Za razliku od vlasnika novih Lumija 950 i 950 XL , čije je frustracije Microsoft svakom nadogradnjom smanjivao, vlasnici Lumia uređaja s Windows Phone 8.1 OS-om postajali su sve nestrpljiviji. Microsoft je obećao da će svi Lumia uređaji s Windows Phone 8.1 OS-om dobiti nadogradnju na Windows 10 Mobile, a glasine su najprije spominjale kraj 2015. kao početak nadogradnje, pa prvi mjesec, pa drugi, pa je napokon u trećem mjesecu Windows 10 Mobile pušten korisnicima Windows Phone 8.1 uređaja, ali opet uz šok. Za izvršavanja nadogradnja WP8.1 uređaja na W10M potrebno je iz Windows Trgovine aplikacijama preuzeti “Savjetnik za nadogradnju”, koji pokrene nadogradnju uređaja na Windows 10 Mobile. Ovaj potez nadogradnje preko aplikacije objašnjiv je jedino tvrdnjom da Microsoft nije siguran u Windows 10 Mobile OS te da ne želi stvoriti potencijalne probleme mnogim WP8.1 uređajima, koji su u velikom postotku zastupljeni kao poslovni uređaji. Tim potezom Microsoft je u startu smanjio broj uređaja koji će dobiti nadogradnju te dodatno smanjio tržište uređaje koje bi programeri UWP aplikacija mogli ciljati. Da stvar bude još gora, Microsoft je prekršio svoje obećanje da će svi uređaji s Windows Phone 8.1 OS-om dobiti Windows 10 Mobile, već su samo određeni uređaji dobili nadogradnju, a krivnja je svaljena na korisnike Insider programa, a ne Microsoft. Barem je tako ispalo.

Naime, na sam dan puštanja W10M nadogradnje WP8.1 uređajima mnogi su bili zbunjeni logikom koja stoji iza toga za koje je uređaje Microsoft pustio nadogradnju. Na kraju je sam Microsoft izbacio listu podržanih uređaja za Windows 10 Mobile, ali nije naveo što je s ostalima. Isprva je bilo govora da će se puštat u valovima, što se pokazalo netočno. Ovdje treba spomenuti da je putem Windows Insider programa svim vlasnicima Windows Phone 8.1 uređaja bilo omogućeno preuzimanje “beta” verzije OS-a, testiranje uređaja na OS-u te slanje povratne informacije Microsoftu. Realno, Microsoft je dobro postupio što na neke uređaje zbog starosti i slabijeg hardvera, uz iznimku Lumije 1020 i 630 koje se tu ne uklapaju, ne nadogradi jer bi bili upitnih performansi, ali Microsoft je pojašnjenje kojim uređajima je dostupna nadogradnja sročio tako da su Insideri nepodržanih uređaja krivi jer su prijavili mnogo problema s uređajima. Moramo ponovo reći da je zbog upitnih performansi razumno neke uređaje izostaviti s popisa, ali onda se to ne radi na dan kada se pušta nadogradnja i na način svaljivanja krivnje na korisnika, već u pokajničkoj objavi najmanje mjesec dana prije puštanja nadogradnje.

Ako zanemarimo lošu egzekuciju, valjan argument je da ako želite Windows 10 Mobile trebate kupiti noviji uređaj i iz perspektive korisnika to je sasvim u redu, ali pogledajmo perspektivu programera. Nadolazeći slijed događaja temelji se na stvarnim objavama izdavačkih timova poput AdDuplexa i sličnih te se mogu pronaći ovdje, uz napomenu da nije od riječi do riječi u nastavku izneseno, već malo parafrazirano za bolje razumijevanje situacije.

Na Buildu 2015. u 4. mjesecu, Microsoft je programerima pokazao skoro pa gotovi Windows 10 i 10 Mobile; dao je procjenu penetracije OS-a na tržištu te obećanje da su predani smartfonima i da će svi WP8.1 uređaji biti nadograđeni na Windows 10 Mobile. Izdavači su tada počeli prihvaćati ideju univerzalnih aplikacija i računali potencijalnu korisničku bazu isplativu za razvoj aplikacije. Broj potencijalnih korisnika računao se po broju trenutnih WP8.1 uređaja, jer će biti nadograđeni na W10M, a to je tada bilo oko 60 milijuna uređaja. Iako Microsoft nikad nije dao točan datum puštanja W10M OS-a, većina izdavača računala je na period neposredno iza puštanja računalne verzije, ali kao konsenzus recimo da su računali do kraja 2015. da će W10M biti vani. Angažirani su programeri i krenuo je razvoj aplikacija, a ciljana korisnička baza za isplativost projekta je u svrhu rasprave recimo pola milijuna korisnika do kraja 2015. te 3 milijuna do kraja 1. kvartala; ili u postocima rečeno cilj je da oko 1% korisnika do kraja godine instalira njihovu UWP aplikaciju,  5% Windows 10 Mobile korisnika u prvom kvartalu 2016. instalira aplikaciju i za to je pripremljen pristojan marketinški budžet koji bi preko oglasa unutar drugih aplikacija i promocije preko blogova to i ostvario.

Microsoft je u tom četvrtom kvartalu 2015. kada su Lumije i Windows 10 Mobile pušteni na tržište prodao oko 4,5 milijuna Lumia uređaja, s napomenom da Lumije 950 i 950 XL čine mali dio tog broja, dok je prema AdDuplexu 8,8% Windows smartfona u uporabi koristilo W10M, većina na Insideru. Preračunato u primjerke, a uz pretpostavku da je oko 70 milijuna Windows smartfona, riječ je približno o 6 milijuna smartfona. Da bi izdavački tim ispunio kvotu za pokrivanje troškova potrebno je penetrirati ne oko 1% pretpostavljenog tržišta, već 15%, ali ako pogledamo apsolutne brojke, pola milijuna od 6 milijuna nije neostvarivo. Situacija postaje gora kako vrijeme odmiče. Zbog probijanja očekivanog roka puštanja W10M nadogradnje, izdavačka kuća kao posljedicu ima odgodu zarade za 3 mjeseca jer je očekivano do kraja 2015., a nadogradnja puštena sredinom trećeg mjeseca 2016. Već je vidljivo da zbog malog broja korisnika aplikacija će teško pokriti troškove razvoja, ali se nakon cijelog kvartala bez očekivanih prihoda čeka kao ozeblo sunce puštanje W10M nadogradnje i dizanje potencijalne korisničke baze i početak oglašavanja da bi se pokrili troškovi razvoja. Kad ono šok. Od očekivanih 60 milijuna Windows 10 Mobile uređaja za nadogradnju ih je kvalificirano ugrubo pola, a ta polovica treba instalirati aplikaciju iz trgovine da bi preuzela nadogradnju. Prema AdDuplexu, tog mjeseca 7,7% uređaja koristilo je W10M što možemo pretvoriti u 5 milijuna uređaja. Inicijalni cilj penetriranja 5% korisničke baze za pokrivanje troškova sada je podignut na 60%, što je praktički neostvarivo.

Razvojni tim koji je odlučio prihvatiti UWP format univerzalnih aplikacija i razvijati Windows 10 Mobile aplikaciju zbog Microsoftove izvedbe plasiranja uređaja na tržište na kraju bi bio sretan ako bi pokrio troškove razvoja, a kamoli održavanja aplikacije tijekom mjeseci kad je W10M nadogradnja kasnila. Takav razvoj situacije poslao je izrazito lošu poruku svim programerima, a danas se procjenjuje da je maksimalno 15 milijuna Windows 10 Mobile uređaja u upotrebi, što, ruku za srce, nije atraktivna korisnička baza za izdavače koji su uvjereni da će im aplikacija biti preuzimana od većine, a kamoli za lokalne tvrtke, banke ili nezavisne programere.

Valja istaknuti da je UWP kao koncept povezivanja različitih verzija Windows OS-a odlična stvar, ali sve više se onaj mobilni dio zanemaruje te se sve više ističe Xbox kao dio Univerzalne Windows Platforme. Kao najveća prednost UWP aplikacija na mobilnim uređajima isticao se Continuum, koji je zapravo prvi korak prema zamjeni klasičnih računala mobilnim uređajima. UWP aplikacija bi se na smartfonu izvodila u načinu za smartfone dok kad bi se povezala na veći zaslon izvodila u sučelju za računala. Teorijski je svaka UWP aplikacija to u stanju, no zbog nedostatka aplikacija prilagođenih mobilnim uređajima, uzrokovano korisničkom bazom, Continuum se smatra nezrelim i ispred svog vremena, te se zanemaruje kao jedan od pozitivnih argumenata za kupnju Windows 10 Mobile flagshipa.

Kroničan nedostatak uređaja i stigma koju nosi Windows 10 Mobile, tržišnu zastupljenost približili su nuli, a sve više indikatora je da će Microsoft po treći puta krenuti iznova s mobilnom platformom i treći put korisnicima zabiti nož u leđa. Prvi put to je učinjeno 2012. kada je Lumia 900 iste godine kada je predstavljena postala softverski zastarjela zbog dolaska WP8 OS-a, koji nije bio kompatibilan s WP7.5 OS-om. Drugi put prošle godine kada je ugrubo pola vlasnika Windows smartfona ostalo bez novog OS-a, a time i bez univerzalnih aplikacija. Treće resetiranje situacije moglo bi se dogoditi u korist Windows on ARM OS-u, a neki od indikatora su odustajanje nekih proizvođača koji su proizvodili Windows 10 Mobile uređaje, poput NuAnsa, koji je pokušao svoj smarfon globalno plasirati putem “crowdfunding” kampanje, ali nije sakupio ni približno dovoljno sredstava pa je predstavio uređaj na Androidu. HP svoj Elite X3 drži samo na određenim tržištima i po astronomskoj cijeni, Alcatel Idol je dostupan samo u SAD-u, a Acer je otkazao Anniversity Update za svoj smartfon. Sve nam to pokazuje da se nitko ne usudi globalno ponuditi uređaj na Windows 10 Mobile OS-u jer projektiraju da neće moći pokriti troškove globalne dostupnosti. NuAns koji je to pokušao, sakupio je par posto od ciljanih sredstava i na kraju se okrenuo Androidu.

Zbog sve manjeg broja korisnika mnogi izdavači odlučili su prekinuti podršku ili povući svoje aplikacije s Windows Trgovine, a posljednji primjer toga je Amazing Weather HD, koji je od početka na Windows OS-u za smartfone. Neke tvrtke prepoznale su potencijal univerzalne aplikacije (Instagram, Viber, FitBit) te su iskoristile priliku kako bi svoje usluge ponudile istovremeno za računala, Xbox i možda čak i Windows Holographic. Ali, kome je primarna mobilna aplikacija, i kada se pogleda stanje udjela na tržištu, izdavač baš i nema neki razlog za ulaganje u Windows Phone/Mobile aplikacije. Jedino što još budi nekakvu nadu u budućnost Windows platforme na mobilnim uređajima je dolazak Surface Phone uređaja (iako se Microsoft do sada nije službeno oglasio o uređaju), koji bi trebao koristiti Windows on Qualcomm/ARM kao OS. Iako taj dolazak znači nastavak Microsoftove prisutnosti na mobilnom tržištu, isto tako znači kraj Windows 10 Mobile OS-a jer nijedan od trenutno dostupnih uređaja taj OS ne može pokrenuti.

Windows 10 on ARM ima jednu veliku manu u odnosnu na W10M, a to su visoki hardverski zahtjevi. Microsoft je objavio da su minimalni zahtjevi za Windows 10 ARM Snapdragon 835 procesor i 6-inčni zaslon pa se postavlja pitanje hoće li itko osim Microsofta željeti proizvoditi mobilne uređaje sa takvim specifikacijama na neprovjerenom OS-u. Kao i svi, tako smo i mi s bloga izuzetno znatiželjni i jedva čekamo vidjeti kako će Microsoft provesti tu viziju (ali bez neke pretjerane euforije) dobro opremljenog smartphonea s cool dizajnom. Da tako nešto zna napraviti Microsoft je dokazao sa Surface Pro i Surface Studio uređajima. No Surface serija uređaja u startu nije hendikepirana u svojoj kategoriji kao što su smartfoni s Windows 10 Mobile OS-om. Surface koristi računalni Windows, i Microsoft je Surface serijom primarno pokazao da zna napraviti odličan hardver, koji odlično radi sa instaliranim softverom. Ironično je što Lumije 950 i 950XL nisu nikada bile hvaljene po pitanju vanjskog izgleda kao Surface proizvodi, a kod njih je zakazala i ona softverska strana.

Ono što Windows Phone/Mobile platformi nedostaje, a Microsoft nikako da ih pridobije su veliki igrači u proizvodnji mobilnih uređaja koji bi opet platformu vratili na nekadašnje postotke u svjetskom udjelu mobilnog tržišta. Ne samo da Microsoft nije uspio pridobiti veće proizvođače već su ga počeli napuštati i manji kao što je NuAns Neo (prvi uređaj bio je na W10M) koji su se razočarali u slabu podršku Microsofta, te pokreću proizvodnju uređaja sa Android OS-om. Da stvar bude još gora, ovih dana počele su kružiti glasine koje je objavio španjolski OneWindows blog, da će Redstone 3 nadogradnja nakon puštanja Windows 10 Mobile biti i zadnja nadogradnja koju će Windows mobilni uređaji dobiti.

“Redstone 3 sería la última iteración de Windows 10 Mobile que reciba novedades importantes.”

Ako se glasine i ostvare treba napomenuti da to ne znači i kraj Windows 10 Mobile OS-a, već da će Microsoft samo održavati OS sa kumulativnim ažuriranjima (poboljšanja performansi i sigurnosna pitanja). Microsoft na svojim stranicama obećava podršku za svoje uređaje do siječnja (1. mjeseca), odnosno listopada (10. mjeseca) 2018. godine, ovisno je li vaš uređaj nadograđen sa WP 8.1 ili je izašao sa Windows 10 Mobile OS-om.

Glasina o posljednjoj nadogradnji za Windows 10 Mobile i nije toliko nemoguća jer s predstavljanjem WindowsOnARM OS-om, Microsoft nema nekog razloga ulagati, tj. održavati Windows 10 Mobile OS jer će broj korisnika biti izuzetno malen, a partnere će moći na prste jedne ruke prebrojat. Izgledno je da će Microsoft s predstavljanjem Surface Phonea s WinonARM OS-om ukinuti W10M pod parolom da je sve jedan Windows i da W10M sada postaje Windows on ARM.

Windows on ARM različiti je OS od Windows 10 Mobile-a pa i od računalnog Windows 10 OS-a. Riječ je o sustavu koji emulira Windows programe (x86) koje nalazimo na računalima, a zahvaljujući ARM arhitekturi omogućuje bolje autonomiju i lakšu integraciju značajki poznatih sa smartfona, poput povezivosti putem mobilne mreže, naprednijih senzora i sl. Taj OS najbolje se uklapa u Microsoftovu strategiju kreiranja ultimativnog mobilnog uređaja, ali pitanje je koliko će potencijalnih kupaca, programera i partnera podržati Microsoftov ultimativni mobilni uređaj? Ako ste zadovoljni svojim uređajem i ne osjećate nedostatak aplikacija ili približavanja kraja platforme, nemojte se zamarati ovakvim člancima i nastavite uživati u uređaju, ali imajte na umu da budućnost Windowsa na smarfonima nije Windows 10 Mobile.