EPO: Iz Finske i Nokije u 2016. značajno porastao broj prijavljenih patenata

Prema EPO-u (Europski patentni ured) u 2016. godini iz Finske je značajno porastao broj prijavljenih patenata, među kojima je najviše onih prijavljenih od strane Nokije. Tako je prema EPO-u Nokia podnijela 1.059 zahtjeva te je po tome zasjela na 14.

mjesto u Europskoj Uniji, tj. zemljama članicama EPO-a, dok su u segmentu digitalnih komunikacija na četvrtom mjestu iza Huaweia, Qualcomma te Ericssona.

Dobro je podsjetiti se da je Nokija objavila novu patentnu strategiju na “Capital Markets Day” događaju prošle godine u Barceloni, kada je CEO Nokije Rajeev Suri rekao da su patenti, ili bolje rečeno zarada od njih prioritet za tvrtku. Najavio je da će Nokia optimizirati i smanjiti svoj patentni portfelj za bolje upravljanje njime te je nadodao da su daljnja ulaganja u istraživanje i razvoj samo u onim segmentima gdje Nokia vidi velike (novčane) prilike, kao što su VR, Digital Health ili IoT.

Nokia je 2015. EPO-u prijavila 866 patenata i tada se našla na 18. mjestu, dok je ovo godine zabilježen rast zaštite intelektualnog vlasništva.

  • Idijot

    I ako se dobro sjećam (trebalo bi potražit članak koji ste i vi objavili) nakon prodaje mobilnog odjela i odvajanja Technologies odjela je rekao da je Nokia prijavila samo nekih 15-ak posto svojih patenata zbog fokusiranja na razvoj Lumija i mreža.Tako da su oni tek započeli…