Može li #Nokia flagship konkurirati novom Galaxyju S8?

Nakon mjeseci glasina i curenja informacija, Samsung je danas napokon predstavio svoj najbolji smartfon ikad – Galaxy S8. Postavlja se pitanje: Može li itko od ostalih proizvođača Android smartfona konkurirati Samsungu? Nakon detaljnijeg pogleda na S8, čini se da je Samsung ipak ostavio dovoljno prostora za ostale, posebno za Nokiju jer je zanemario svojevrsni aspekt smartfona u kojem je Nokia godinama imala primat.

Na današnjem Unpacked 2017 događanju predstavljen je Galaxy S8. Samsung ovim uređajem prihvaća koncept uređaja kod kojih je skoro cijelo naličje zaslon. S8 je izvedbom zaslona pozicioniran između LG-a G6 i radikalnog Xiaomi Mi Mixa. Dolazi sa 2K zaslonima, utorom za slušalicu te Snapdragonom 835, odnosno Exynos ekvivalentom za neka tržišta.

No, postoje određene karakteristike uređaja koje i nisu toliko sjajne. Kapacitet baterije za S8 iznosi 3000 mAh, dok za veći S8+ iznosi 3500 mAh. Izrazito je iznenađujuće da se Samsung odlučio na ugradnju manje baterije, odnosno iste baterije po kapacitetu u odnosu na 7. generaciju uređaja S serije. Kapacitet baterije Galaxyja S8 jednak je onom na Nokiji 6 i 5, uređaja nižeg tržišnog segmenta pa je moguće da S8 ima neke druge “trikove” za postizanje zadovoljavajuće autonomije, no svakako je nedostatak jer je jedno od nepisanih pravila svijeta Android uređaja da svaki naredni uređaj mora imati bolje specifikacije od prethodnika.

Nadalje, skener otiska prsta postavljen je na blago rečeno nepraktično mjesto pored kamere i uklonjena je prepoznatljiva Samsung tipka s prednje strane. Samsung kaže da zapravo nije uklonjena već “zamaskirana” ispod zaslona, no u svakom slučaju nije vidljiva. Ali, segment u kojem je Samsung najviše prostora ostavio konkurencije, a posebno HMD-u i Nokiji, je kamera.

Galaxy S8 koristi isti senzor kamere kao S7 i S7 Edge, odnosno eksplozivni Note 7. Nisu se odlučili za koncept dvostruke kamere kojeg Apple i Huawei forsiraju i kojeg će vjerojatno Nokia prihvatiti na nadolazećem flagshipu. Samsung je doduše rekao da su poboljšali optiku i “procesiranje fotografije”, ali od njih ispada malo lijeno koristiti isti senzor u već sad drugoj generaciji uređaja, odnosno trećoj ako računamo Note 7. Podsjeća malo na Nokijinu praksu recikliranja komponenti kroz cijeli portfelj uređaja neovisno o cijeni tijekom prošlog desetljeća, a znamo kako je to završilo.

Procurena skica

Glasine kažu da bi nadolazeća Nokia trebala koristiti dvostruku kameru s ZEISS optikom. Točnije, tu nepotvrđenu informaciju otkrila je navodna skica Nokijina dizajnerskog tima. Već prije su se spominjale glasine oko ZEISS-a, a i dvostruka kamera ima smisla jer su vodeći ljudi po pitanju kamere u Appleu i Huaweiu, tvrtkama koje koriste dvostruke kamere,  bivši zaposlenici Nokije, a i HMD je satkan od Nokijaša.

Osim smartfona, Samsung je predstavio i drugu generaciju svoje VR kamere Gear 360. Novi Gear 360 dolazi s izmijenjenim dizajnom i mogućnosti snimanja videozapisa u 4K rezoluciji. Slične kamere imaju i Huawei i LG i polako se kreće u otvaranje tog novog tržišta. Takve kamere predstavljaju konkurenciju možebitnoj OZO mini kameri. Podsjećamo, Nokia OZO je prva prava VR profesionalna kamera, a još uvijek se čini kao najpraktičnija u odnosu na konkurentske kamere. OZO košta 40.000 eura i Nokia za sada nema planova za jeftinije verzije, no ako ih bude, Gear 360 jedan je od konkurenata.

Stavka koja me je najviše iznenadila na predstavljanju novog Galaxyja, koje za razliku od prijašnjih i nije bilo loše, je Samsung Dex, odnosno Samsungova verzija Continuuma. Samsung je najavio partnerstvo s velikom broj tvrtki i programera koja će svoje aplikacije prilagoditi načinu rada računala i očekuje veliku adopciju te značajke. Osobno mi je bizarno šte se među tvrtkama partnerima nalazi Microsoft, koji će optimizirati svoje aplikacije za bolji rad na Samsungovoj verziji Continuuma baziranoj na konkurentskom Android OS-u.

Sve u svemu, novi Galaxy će biti hit i prodavat će se u desecima milijuna primjeraka ako ne bude vatrometa prilikom puštanja u prodaju. Ali, Samsung je ipak podbacio u određenim segmentima poput baterije ili kamere, barem na papiru, dok su neka dizajnerska rješenja subjektivne prirode, osim skenera otiska prsta koji je objektivno rečeno postavljen na krivom mjestom. Ostavljeno je dovoljno prostora za konkurente da predstave kompletniji uređaj od S8, a tu se primarno nadamo nadolazećem Nokia flagshipu, a ako će nam Nokia 6 biti orijentira za flagship, onda se stvarno možemo i nadati dobrom flagshipu od HMD-a.

Fotografije vlasništvo bloga GSMArena.

Više o Galaxyju S8 pronađite na mob.hr.