#Nokia je vlasnik #Alcatel brenda za mobilne uređaje. Licenca #TCL-u istječe 2024. godine

Kada je Nokia u 2015. preuzela Alcatel-Lucent, mnogi, uključujući i redakciju, pitali su se što je s Alcatel mobilnim uređajima. Alcatel i kineska tvrtka TCL Communication su u 2004. osnovale zajedničku tvrtku za proizvodnju Alcatel-brendiranih mobilnih uređaja, no ta suradnja je trajala manje od godinu dana te je TCL na kraju otkupio Alcatelov udio. Ostalo je pitanje što je s brendom?Brend nije mijenjao vlasnika, barem ne do 2015. godine. Alcatel brend registriran je kao vlasništvu francuske tvrtke Alcatel-Lucent, koju je Nokia kupila 2015. godine. Kako bi razjasnili situaciju oko vlasništva nad brendom, uputili smo upit Nokiji da nam da službenu tvrtkinu poziciju oko brenda Alcatel. Nokia je odgovorila:

Brend Alcatel licenciran je od strane Alcatel-Lucenta tvrtki TCL za korištenje na mobilnim uređajima i licenca TCL-u istječe krajem 2024. godine. Kada je Nokia preuzela Alcatel-Lucent, preuzela je i te ugovore za Alcatel brend.

To tehnički znači da Nokia na mobilnom tržištu ima dva brenda: svoj “Nokia” i brend “Alcatel” licenciran TCL-u. No način na koji su brendovi licencirani su različiti.

Nokia je svoj brend i patente licencirali finskoj tvrtki HMD Global na 10 godina, ali uz neke uvjete. Najbitniji je onaj da Nokia ima jedno od pet mjesta u upravi HMD-a te pravo na veto na svaku HMD-ovu odluku. Osim toga, Nokia ima grupu zaposlenika zaduženih za “brend partnerstvo” koji usko surađuju, odnosno nadgledaju HMD-ov razvoj, marketing i proizvodnju Nokia-brendiranih uređaja.

Za razliku od striktnog nadzora na HMD-om, TCL nije pod nekim pritiskom po pitanju Alcatela. Zasigurno postoji neki vid kontrole, ali ne na razini kakvu je Nokia postavila za svoj “Nokia” brend. Zanimljivo je da je TCL sada i nositelj licence za brend BlackBerry. Možda je to TCL-ov pričuvni plan u slučaju da se Nokia ne odluči produžiti ugovor o licenci jednom kad istekne 2024. godine.

No, daleko je 2024. pa je bolje da pažnju posvetimo trenutnoj godini i aktualnim Nokia uređajima poput 3, 5 i 6 koji će ubrzo krenuti u osvajanje tržišta.