#Nokia kaže da ne koriste #ZEISS optiku u najnovijim proizvodima, ali da će se čekanje sljedećeg predstavljanja isplatiti

Nokia Mobile nastavlja na Twitteru zadirkivati fanove, posebno po pitanju ZEISS optike. Nokia je pojasnila, kao što smo i mi prenijeli, da nisu mislili na buduće proizvode kad su spominjali ZEISS-a, kao što je većina portala protumačila, nego na Nokiju 3, 5 i 6. Nadodali su da o nadolazećim uređajima ne smiju pričati, ali da će se čekanje sljedećeg predstavljanja isplatiti.

 

 

Nokia Mobile niti je potvrdila, niti demantirala korištenje ZEISS optike na flagship uređajima. Sljedeće predstavljanja za koje kažu da će isplatiti čekati je, prema glasinama, rezervirano za lipanj (6. mjesec).

 Dopunjeno 9.3. u 15:30 .


Izvorni članak:

Nokia Mobile poprilično je aktivna putem Twittera i Facebooka u odgovaranju na brojne korisničke upite o novim Nokia uređajima. Tako se jedan upit dotaknuo ZEISS optike na Nokia uređajima, a Nokia Mobile je odgovorila dane koriste, odnosno neće koristi ti ZEISS tehnologiju na uređajima, što je vidljivo iz specifikacija Nokije 3, 5, 6.

 

Zanimljivo da je da je Nokia u sljedećem odgovoru najavila još predstavljanja za 2017. godinu te da su tek počeli. Budući da je taj odgovor vezan za ZEISS i kameru, možemo nagađati da se odgovor kreće u tom smjeru.

 

Svakako je rano otpisati ZEISS optiku na budućim Nokia uređajima jer će ZEISS teško ostati uz Microsoft zbog male prodaje Lumia uređaja, a i mogući Surface Phone u početku je ograničen samo na bitnija tržišta. Ugovor između ZEISS-a i Nokije, kojeg je Microsoft naslijedio, potpisan je 2012. godine, a godinu isteka ne znamo. Možemo nagađati da je riječ o četverogodišnjem ili peterogodišnjem ugovoru, što bi značilo da ove godine ističe, ali riječ je samo o nagađanjima.

Ako hipotetski rečeno, ZEISS napusti Microsoft, na tržištu mobilnih uređaja ostaju mu samo tri globalno dostupna proizvođača s kojima bi mogao ući u partnerstvo, a to su HTC, LG i Nokia. Samsung je vjerojatno prevelik za opskrbu; Sony ima vlastitu proizvodnju optike za smartfone koju prodaje drugima; Huawei ima Laicu, a ostali proizvođači su ili dostupni lokalno, ili im brend nije dovoljno prepoznat kako bi imao pozitivan utjecaj na ZEISS brend. Između HTC-a, LG-a i Nokije, Nokia se čini kao dobar izbor zbog prijašnjeg partnerstva, no riječ je o nagađanjima s moje strane tako da ih ne uzimate kao zdravo za gotovo.

Hvala dxdy na dojavi. 🙂