Osvrt: Uspješan #MWC za #Nokia brend

Da je netko prije prošle nedjelje rekao da će u 2017. godini jedan obični uređaj, feature phone, odnosno dumb phone kako se još naziva, biti zvijezda jednog od najvećih tehnoloških sajmova svijeta MWC-a, malo tko se ne bi ozbiljno zabrinuo za čovjekovo zdravlje, ali upravo se to dogodilo. Kako bi što efektivnije svijetu pokazali da se Nokia brend vratio na tržište pametnih telefona, HMD je odlučio oživjeti legendu.

HMD Global je dan prije službenog početka MWC-a u Barceloni predstavio 3 Nokia-brendirana smartfona i jedan obični telefon. Kao što su glasine sugerirale, predstavljena je nova Nokia 3310, koja je već ostvarila svoju zadaću. Nokia 3310 nije predstavljena da bude ultimativni obični telefon, ultimativni smartfon, ili bilo što slično, već da na trenutak pozornost globalnih i lokalnih medija usmjeri prema HMD-u i pošalje poruku “Nokia is back”. Iako postoji opravdan broj kritika na dizajn, izradu, funkcionalnost, specifikacije i ostale stavke uređaja, te zamjerke neće ni najmanje utjecati na prodaju ovog uređaja, a samo je potaknulo dodatnu raspravu oko Nokije i što je sve trebala “staviti” u uređaj, a to ide na ruku HMD-u jer je i negativna promocija zapravo promocija.

Nokia, Nokia 3310 – pretraživanja preko Google Trends

Pojavila se i blaga panika kod određenih medija razvijenih zemalja u kojima su Nokiju 3310 nazvali “failom” jer ne podržava 3G i frekvencije koje se koriste u zemljama koje su ukinule 2G, zaboravljajući da svi Nokia obični telefoni koje HMD prodaje podržavaju isključivo te dvije frekvencije (900MHz i 1800MHz) te da u dijelove svijeta gdje Nokia obični uređaji do sada nisu bili prisutni, neće biti prisutna ni 3310.


Povezano: Je li Nokia 3310 pronašaj kako neki sugeriraju?


To su objektivni nedostaci Nokije 3310, kao i svakog HMD-ovog Nokia običnog telefona, ali riječ je o običnom telefonu vrijednom 50€ koji cilja na slabije razvijena tržišta, a ne zemlje u kojima ove godine kreće testiranje komercijalne 5G mreže. Naravno da će mnogi htjeti kupiti 3310 zbog nostalgije, uključujući i cijelu ekipu NokiaMoba, ali taj uređaj nije namijenjen osvajanju tržišta razvijenih zemalja, već povezivanje one milijarde koja nema nikakav uređaj.

Nokia 6 i 6 Arte Black

Uz Nokiju 3310, koja je skoro svu pozornost javnosti privukla, HMD je predstavio Nokiju 3, Nokiju 5, Nokiju 6 i Nokiju 6 Arte Black Limited Edition. Sama prezentacija uređaja bila je prosječna jer su veoma malo vremena pričali o uređajima, a više o suradnji s Googleom, planovima za Afriku, Nokijine domaće tehnologije i proizvode, a primarno smo očekivali prezentaciju o smartfonima. Stvar je spasio zbor koji je na momente dizao atmosferu. Ako niste, ili želite ponovno vidjeti HMD-ovu prezentaciju, možete je pronaći ovdje. U nastavku pogledajte video o dizajnerskoj filozofiji novih Nokia uređaja.

Predstavljeni uređaji su pokupili poprilično pozitivne kritike svjetskih i lokalnih medija. Jedan od većih svjetskih portala koji se ugodno iznenadio novim Nokijama je GSMArena. Oni su pogled na nove Nokije započeli mišlju da iako tehnički Nokia nije proizvođač uređaja, iz onoga što su vidjeli, smatraju da ima poprilično Nokije u novim Nokijama, što su naravno i elaborirali ovdje. Engadget i tradicionalno-prema-svima-osim-Appleu negativni TheVerge nisu imali većih zamjerki. Štoviše, neke segmente uređaja, poput čistog Androida i kvalitete izrade su i pohvalili. I naši izaslanici s MWC-a Krešo i Mislav s Mob.hr-a bili su zadovoljni Nokijom 6, dok su ih Nokia 5 i Nokia 3 ostavile više ravnodušnima, zbog jeftinijeg dojma u odnosu na 6. Prvi dojmovi novih uređaj su općenito pozitivni, ali pravu procjenu moći ćemo dati tek kad uređaji dođu na test i kad vidimo lokalne cijene.

Nokia 3, 5, 6

HMD, kao što smo na neki način prognozirali, ovim uređajima prvenstveno cilja na povijesno odana tržišta s nižom penetracijom smartfona po glavi stanovnika. To je vidljivo iz predstavljenih uređaja koji su niža kategorija tržišta (Nokia 3 – 139 eura; Nokia 5 – 189 eura; Nokia 6 – 229 eura; prosječna marža i porez uključeni u cijenu), ali dizajnom i kvalitetom izrade su iznad svoje kategorije. To će privući mnoge korisnike Nokia običnih telefona, a i one koji su na srednjoj kategoriji Lumia ili jeftinih Androida.  O Nokijama 3, 5 i 6 smo već mnogo pisali pa nema potrebe se ponavljati, ali ako vas više zanimaju kliknite dolje na uređaj od interesa.

Nokia 6 i Nokia 6 Arte Black Limited Edition

Nokia 5

Nokia 3

Nokia 3310

Osim smartfona, Nokia brend ovog ljeta bit će ojačan Withings proizvodima koji ove godine postaju brendirani s Nokia. Nokia zdravstvena i fitness oprema uključuje pametna analogne satove, fitness satove, fitness narukvice, pametne vage, termometre i sl. Nokia logo lijepo se uklapa u Withingsov dizajn proizvoda, a jedinu zamjerku imamo na nešto tanji font na SteelHR satu, ali više je riječ o subjektivnom dojmu, nego nekom grafičkom nedostatku. Kako Nokia logo izgleda na ostalim Withings proizvodima pogledajte ovdje.

Od komercijalnih proizvoda na MWC-u je još bila prisutna i Nokijina VR kamera. Doduše, Nokia OZO s cijenom od 45.000€ cilja više na profesionalce, nego obične potrošače, ali postoji veliki potencijal i nada da bi Nokia uskoro mogla i neku manju, jeftiniju OZO kameru predstaviti jer Samsung, Huawei i LG već imaju neka svoja rješenja koja prodaju uz smartfone.

U svakom slučaju, Nokia je bila najspominjaniji brend na MWC-u. Potrošačima su pokazali za cijenu, čini se, dosta dobre smartfone, novu 3310 za nostalgičare, cijeli portfelj Nokia-brendirane fitness i zdravstvene opreme, a Nokijin mrežni dio partnerima je pokazao inovacije na području 5G tehnologije i implementacije iste. Velika većina svijeta čula je za novu Nokiju 3310, veliki dio da se Nokia vratila na tržište smartfona, a vjerojatno je i dosta potrošača potražilo više informacija o novim smartfonima, nakon HMD-ove dobro osmišljene promotivne kampanje.

Nove Nokije – 3310, 3, 5, 6 – očekujemo do kraja drugog kvartala na tržištima Europe, Indije, Bliskog Istoka, regije APAC i Afrike.