Postoji li veza između patentnog rata Nokije sa Appleom i otkupa vlastitih dionica?!

Stranica Fosspatents objavila je zanimljiv gostujući članak koji upućuje na naočigled nepostojeću vezu između patentne tužbe Nokije i Applea sa Nokijinim planom otkupljivanja vlastitih dionica. Dok je patentni rat, pokrenut krajem 2016. godine, podigao očekivano mnogo prašine, priča o otkupljivanju dionica koje je išla par mjeseci prije, je ostala očekivano ignorirana od većine novinara. Ukoliko ste pretplaćeni na objave za medije Nokije, mogli ste u nekoliko navrata vidjeti da Nokia otkupljuje dionice kao dio strategije povratka investiranog novca dioničarima, odnosno vjerojatno kupuje dionice dok su još povoljne. E sad, može se postavit pitanje zašto Nokije nije otkupljivala dionice prije kupnje Alcatel Lucenta već je taj francuski telecom gigant kupljen dok su dionice bile na najnižoj razini ikad… No dobro, važnija je možda priča o vezi otkupa i patentne tužbe sa Appleom. Svima je poznato da je Nokia podijelila svoje poslovanje nakon burnih godina restrukturiranja na Mrežni i Technologies odjel.

Dok Networks odjel nosi najveći dio prihoda tvrtki, Technologies odjel je relativno nov i njegovo poslovanje tek počinje uzimati zamaha. Izdvajanjem proizvodnje smartfona i svođenjem iste na licenciranje (doduše poprilično kontrolirano!), Technologies odjel je počeo monetizirati veliki dio vlastitih resursa, odnosno počeo je licencirati patente. Tužba s Appleom je ponovno postavljanje cijene licence intelektualnog vlasništva koja je za Nokiju očito bila niska (150 milijuna $ godišnje), odnosno dovoljno niska da može riskirati ne primati naknadu za licencu i plaćati dodatnih 100 milijuna eura godišnje koliko košta tužba. Ovdje je razvidno da se Nokia nada pozitivnom ishodu tužbe i puno većem povratu novca od Applea, ali i ostalih koji namjeravaju prodavati smartfone koji funkcioniraju na Nokijinim patentima.

Zanimljivo je i to da Technologies odjel, unatoč malenom financijskom doprinosu (prihodu) Nokiji na godišnjoj osnovi (7%), ipak donosi mnogo veću zaradu (profit) u odnosu na Networks odjel s obzirom da su marže na tržištu telekomunikacijske opreme dosta manje. I zbog ovoga ne čudi odluka o vrlo rano pokazivanje očnjaka i kratak period ishođenja eventualne nagodbe sa Appleom. Dapače, ova tužba Technologies odjela nikako ne utječe na Networks odjel i njegovo poslovanje pa Nokia ima prostora riskirati, premda se i ona nada brzom pozitivnom ishodu jer bi u protivnom mogla izgubiti dosta sredstava, a da Appleu ne našteti mnogo.

Stoga, ako ste namjeravali kupiti dionice Nokije, sad je vrijeme :). Cijelu analizu možete pronaći ovdje.