Uskoro bi doista mogli ugledati #Nokia uređaje sa senzorom kamere temeljenom na grafenu?!

Grafen je kao materijal budućnosti postao poznat 2004. godine kada su ga dvojica znanstvenika, imenima Andre Geim i Konstantin Novoselov, patentirala. Od onda su ideje za njegovu upotrebu rasle eksponencijalno, ili ti geometrijskom progresijom.

S obzirom da može biti tanak do jednog sloja atoma rasprostranjenih u 2D prostoru, čvršći od čelika te odlično provodljiv, mnoge kompanije su ga odlučile koristiti kao važan dio elektroničkih komponenti. Jedna od primjena grafena je i u optici, odnosno u izradi senzora kamera, a to je privuklo prvenstveno Nokiju koja je 2012. godine patentirala kamera senzor na bazi grafena. Nedugo nakon je Nokia već testirala senzore kamere iz prije spomenutog patenta. Interesantno u cijeloj priči je da je Nokia već od samih početaka prepoznala važnost grafena pa je postala dio Graphene Flagship konzorcija kojeg je osnovala Europska Unija s ciljem šire primjene i komercijalizacije ovog materijala. Kao što sam spomenuo prije, senzori kamere na bazi grafena su bili prava stvar za Nokiju pa nas neće začuditi ukoliko ugledamo takvu tehnologiju na smartfonima s logom finskog tehnološkog velikana.

Da bi to doista i moglo postati stvarnost a ne samo glasina, dokazuje rad znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu koji su u suradnji s partnerima iz gospodarstva uspjeli kreirati IR kamera senzor na bazi grafena koji je izuzetno osjetljiv na najmanje promjene u temperaturi. Upravo ta osjetljivost se može zahvaliti mono sloju grafena koji se nalazi nad piroelektričnim materijalom koji promjenom temperature stvara naboj koji se amplificira u sloju grafena iznad njega. Grafen s obzirom na svoje karakteristike vrlo lako mijenja električni otpor koji se može izlazno mjeriti. Ovdje grafen djeluje kao pojačalo i pored njega nisu potrebna dodatna pojačala koja stvaraju digitalni šum. Samim time je buka dodatnih vanjskih tranzistorskih pojačala smanjena pa je učinkovitost senzora povećana.

Suradnja na istraživanjima grafena je uspostavljena između Instituta za studije svjetla iz Barcelone, Sveučilišta Ioannina u Grčkoj kao i Nokije UK i Emberiona koji su lokalni britanski partner Cambridge Graphene Centru gdje su sva istraživanja smještena. Zanimljiv je tu dosta Emberion koji je nastao kao spin-off Nokijinog R$D centra u Finskoj i koji je postao fokusiran na dizajn i izradu optoelektronike temeljene na grafenu kao i proučavanje drugih nano materijala te primjene njihove na integrirane CMOS sklopove. Emberion također licencira svoju tehnologiju pa se možemo nadati da će HMD dobiti nekakav popust na grafenske senzore kamere s obzirom da je Nokia poprilično duboko upletena u samo istraživanje ovog materijala ali i u nastanak Emberiona.

Ovo što ste pročitali je tek kratka verzija odličnog članka kojeg možete pročitati OVDJE.