#Vertu je ponovno promijenio vlasnika! Sada u rukama turskog biznismena *Dopuna: Nokia nema udjela u tvrtki*

Vertu, nekada dio Nokije ali oduvijek proizvođač luksuznih mobilnih uređaja, je ponovno promijenio vlasništvo. Da budemo precizni, ovo je treća promjena upravljačke strukture u posljednjih 5 godina. Nokia je prodala 2012. godine 90% svojeg udjela (poslali upit Nokiji za potvrdu ove informacije!) društvu EQT VI, koje je tri godine poslije predalo svoja prava na upravljanje kineskom Goldin Holdings. Istočni financijski vjetar nije uspio vratiti stari sjaj Vertuu premda su izbacili nekoliko jako dobrih i čvrstih top modela u suradnji s poznatim automobilskim brandovima. Sada je Vertu prodan turskom biznismenu Hakanu Uzanu za 50 milijuna funti. Uzan ima pomalo zanimljive veze sa Nokijom ali i Motorolom od kojih je davno posudio poprilične novce da bi osnovao turskog operatera Telsim koji je pokleknuo negdje 2000. godine. Kasnije su ga Nokia i Motorola tužile jer Uzan nije ulagao u mrežu niti vraćao novac već ga je koristio za vlastiti luksuz. Uzan je čak i osuđen na 15 mjeseci zatvora, no kazna je odbačena kasnije u žalbi. Eto, Uzan je tako vlasništvom Vertua nastavio svoju povezanost sa Nokijom. Iako nije davao mnogo izjava povodom preuzimanja, izjavio je jednom da vjeruje u Vertu, u njegov priznati brand, te da će se potruditi uzdići ga na grane stare slave.

Osobno mislim da će Vertu i dalje nastaviti gubiti vrijednost jer su današnji top modeli renomiranih proizvođača itekako kvalitetni i kompetitivni. Vertu se jednostavno ne može smo oslanjati na činjenicu da su mu uređaji sklopljeni ručno, na činjenicu da su mu materijali upotrjebljeni za izradu kvalitetni. Safirno staklo je prednost, kožna poleđina i drago kamenje također, ali Vertuovi top modeli moraju imati posljednje generacije procesora u sebi, dosta interne memorije i RAM-a, te ponajbolje kamere na tržištu. Samo ga prava kombinacija specifikacija može održati poželjnim u svijetu visokog bogatstva, jer budimo realni danas skoro svatko može kupiti SGS7 ili pak 8.

Ipak držimo fige za Vertu!

Izvor / Via


Dopuna: Nokia je odgovorila na naš upit da je u 2015.. kada je EQT prodavao Vertu tvrtki Godin Holdings, prodan i Nokijin manjinski udio.

Tags:,
 • Gagi990

  Iskreno slazem se sa clankom jesi ga napisao svaka ti cast.Sve je tacno, meni kod Vertua nije jasno primer sjecam se telefon je neki izasao sa Snapdragonom 800 i ako je tada bio Snapdragon 810 vec u prodaji.To je mana sto ne stavljaju nanjnoviji hardver i jos jednu stvar, sto nema nikako nadogradnje sistema, vec dobijes samo taj jedan sistem, to mi iskreno malo smeta ako platim tolike pare da to nemas mislim sramota je.Koliko kosta telefon mozes makar platiti par ljudi da testiraju softver za tebe ili neka firma.Ako ovaj lik bude pametan i vrati Vertu pravi sjaj bice mi drago iskreno 🙂

 • seminola

  koji je to top model skuplji ?? ako racunas kuciste od zlar

  • seminola

   zlata i dragog kamenja


  • Imas signature touch i cobstelation koji su skuplji i specifikacijama bolji.

 • dmessia

  Kada bi napravili uređaj s izmjenjivim hardwerskim dijelom, poput swapanja masine u automobilu i da uređaj po display speckama, kao i uz sve ostale kvalitete drzi na trzistu barem, cca 7. godina, Vertu bi kao crfter mobilnih uređaja imao i dobio ozbiljnu sansu. Ipak, Vertu nikada nije zamisljen da bude komercijalan, Vertu je Imidz poput Pagane Zonde, Hurayae, etc …


  • Nezamislivo mi je da Vertu griješi u svojoj namjeni. jasna je njegova svrha, biti drugačiji od onoga što danas svi žele imati i biti oznaka određenom izdvojenom sloju ljudi. Ali, kada je posljednji top model jači od najskupljeg Vertu modela (izuzev njegove stabilnosti možda i na slabijim specifikacijama) onda nće se i najbolgatiji odlučiti uzeti npr SGS 8.