Windows 10 Mobile Creators nadogradnja: Što nam sve donosi?

Pošto nam se približava dan 11.04.2017.  kada Microsoft planira (prvo za računala) puštanje druge velike nadogradnje za Windows 10/Mobile nazvane Creator nadogradnja, u nastavku pogledajte što nam s ovim ažuriranjem i stiže, uključujući i neke od najzanimljivijih novosti i informacija o kojima smo pisali.

Ovaj put, uz značajke koje će biti dodane kao novosti, Microsoft će također i ukinuti neke, ali rezultat svega u konačnici bi trebalo biti bolje i bogatije iskustvo korištenja Windows 10/Mobile OS-a. Na početku predstavljanja Creators nadogradnje govorilo se o velikom broju noviteta, no kako su stvari išle dalje s razvojem, neke od najavljivanih stavki ipak su se morale ukloniti te će premijeru vjerojatno čekati sa novom nadogradnjom pod kodnim imenom Redstone 3, koja je planirana krajem ove godine i s kojom je planiran veliki redizajn Windows 10/Mobile OS-a.  

Evo što će Microsoft ukloniti dolaskom Creators nadogradnje:

 • Apndatabase.xml is being replaced by the COSA database. Therefore, some constructs will no longer function. This includes Hardware ID, incoming SMS messaging rules in mobile apps, a list of privileged apps in mobile apps, autoconnect order, APN parser, and CDMAProvider ID. (Baza podataka Apndatabas.xml mijenja se s COSA bazom podataka)
 • Apps Corner (Kutak za aplikacije)
 • Reading List (Popis za čitanje)
 • Tile Data Layer
 • TLS DHE_DSS ciphers DisabledByDefault
 • TCPChimney
 • IPsec task offload

Trenutno uklonjene značajke (možda će se vratiti, a možda ne):

 • By default, Flash autorun in Edge is turned off. Use the Click-to-Run (C2R) option instead. (This setting can be changed by the user.)
 • Interactive Service Detection Service
 • Microsoft Paint for languages that are not on the full localization list
 • NPN support in TLS (superseded by ALPN)
 • Windows Information Protection “AllowUserDecryption” policy
 • WSUS for Windows Mobile, updates are being transitioned to the new Unified Update Platform (UUP)

Iz ovih popisa vidljivo je da kako se uklanjanje nekih značajki uglavnom odnose na IT profesionalce dok se za nas obične korisnike to neće niti osjetiti osim možda u nedostatku značajke Apps Corner.  

Cjelokupni popis možete pogledati na službenoj Microsoftovoj stranici.

Novosti koje trebaju stići sa Creators nadogradnjom:

Ažuriranja će preuzeti samo potrebne/nove datoteke, što drastično smanjuje veličinu datoteke za preuzimanje, Za krajnje korisnike proces preuzimanje novih ažuriranja izgledati će isto samo što bi se vrijeme preuzimanja trebalo dosta smanjiti, a rezultat toga bi trebao biti manje trošenje baterije te manje zauzimanje interne memorije i ostalih resursa samog uređaja.

Sa ovom vrlo dobrom značajkom omogućuje se da prilikom rušenja ili smrzavanja neke aplikacije (kada ne znamo razlog za to), aplikaciju ne trebamo izbrisati i ponovo je instalirati, nego samo resetirati/vratiti u izvorno stanje.

Uz mogućnost šifriranja SD kartice dodana je i opcija (kod punjenja uvijek pokaži Info zaslon) na Info zaslonu/Glance Screen.

Podrška za GATT protokol konačno bi trebala omogućiti prijenos obavijesti na prijenosne uređaje (pametne narukvice i satove).


Ispod pogledajte vrlo dobar videozapis Creators nadogradnje za Windows 10 Mobile koje je napravio Windows Central blog, a u kojem se vide još neke od novosti koje stižu sa ovom nadogradnjom.

 

Uređaji koji bi trebali primiti Creators nadogradnju su svi oni koji su službeno dobili i Windows 10 Mobile AU nadogradnju. Naravno, nigdje točno nije naznačeno koji će uređaji u konačnici dobiti, tako da postoji mogućnost da se Microsoft odluči uskratiti nadogradnju za neke uređaje.

 

Hvala dxdy na dojavi. 😉