#Acacia Nokijinim patentima tuži Apple i američke operatere

Krajem prošle godine Apple je pred Trgovinskom komisijom SAD-a (FTC) predao pritužbu optužujući Nokiju za kršenje antitrustovskih zakona. Točnije, Nokia je optužena da je stvorila mrežu “urotnika” preko kojih je Apple iznuđivala mnogobrojnim sudskim sporovima. Jedan od tih urotnika je i Acacia Research, zapravo najveća tvrtka na burzi koja se bavi naplatom intelektualnog vlasništva. Acaciain odjel Cellular Communications Equipment, odnosno Odjel za mobilnu opremu podigao je tužbe protiv Applea i američkih operatera: Verizon, AT&T, Sprint i T-Mobile. Oni su optuženi za kršenje četiri patenta u kategoriji osnovne mobilne tehnologije, a sva četiri preuzeta su od Nokije.

Appleova mreža Nokije i “urotnika”

Nokia i Acacia su u takozvanom “patent privateering” odnosu, u kojem Nokia Acaciai prodaje ili posuđuje patente, a zauzvrat dobiva gotovinu i/ili dio naknada za licence koje Acacia ugovori s trećim stranama. Apple je upravo zbog velikog broja tvrtki koje imaju sličan dogovor s Nokijom i pokrenuo antitrustovsku pritužbu, na koju je Nokia uzvratila mnogobrojnim tužbama širom svijeta, smatrajući kako Apple time pokušava izbjeći plaćanje licence za patente koje koristi.

Nokia očekuje pozitivan ishod u ovom sporu, pa je već upozorila investitore na 100 milijuna eura godišnjih sudskih troškova koje očekuje. Vjerojatno najveća žrtva ovog sukoba su Withings proizvodi, koje je Apple povukao iz svoje trgovine, a Nokia je otkazala i novu Home Plus kameru vjerojatno zbog ovog sukoba.

Izvor: ArsTechnica.com