#FIH udvostručuje prihode na račun #Nokia uređaja

Tvrtka kći tajvanskog diva Foxconna, FIH Mobile, jutrošnjom objavom financijskog upozorenja otkrila je zanimljive detalje kako je, odnosno kako će sklopljeni sporazum s HMD-om o proizvodnji Nokia običnih i pametnih telefona utjecati na prihode tvrtke. FIH je najavio da u prvoj polovici 2017. godine očekuje povećanje prihoda od preko 99%, ali poslovanje s gubitkom primarno zbog sporazuma sklopljenih 18. svibnja (5. mjesec) 2016. godine. Riječ je dakako o kupovini Micorsoftovog mobilnog odjela, uključujući tvornici u Vijetnamu, za 300 milijuna dolara te sporazum s HMD-om oko proizvodnje Nokia-brendiranih običnih i pametnih telefona.

Whilst the Board expects the Group’s turnover during the six months ending 30 June 2017 to increase (turnover is expected to exceed US$4.6 billion, representing a significant increase by more than 99% as compared to US$2,306,561,000 for the six months ended 30 June 2016), it understands that the Group is likely to record a consolidated net loss for the six months ending 30 June 2017 primarily as a result of costs relating to a new business group within the Company under a collaboration agreement that the Company announced on 18 May 2016. – FIH’s report

FIH je u 2016. godini zabilježio pad prihoda od preko milijarde dolara, a jedini značajniji sporazum najavljen je onaj s HMD-om. Ako HMD-u pripišemo odgovornost za cijeli rast prihoda, dolazimo do toga da je za prvu polovicu ove godine naručeno Nokia uređaja u proizvodnoj vrijednosti od 2,3 milijarde dolara, što je izuzetna narudžba za jedan startup.

Ako bi se malo igrali s brojkama i uz veliku dozu pretpostavljanja, dolazimo do zanimljive pretvorbe dolara u jedinice smartfona, odnosno featurephone uređaja. Naime, znamo da je prošle godine prodano 35 milijuna Nokia običnih telefona. Ako uzmemo da će HMD u prvoj polovici godine prodati 20 milijuna primjeraka običnih telefona, uključujući novu Nokiju 3310, a recimo da je trošak proizvodnje 30 dolara po uređaju, iako je vjerojatno manji – dolazimo do oko 600 milijuna dolara vrijednosti narudžbi za obične telefone. To ostavlja 1,7 milijardi dolara za smartfone. HMD je predstavio Nokiju 3 po cijeni od 139 eura, 5 po cijeni od 189 eura i 6 za 229 eura. Nokia 3 će se prodavati u najvećim količinama zahvaljujući cijeni, pa uzmimo da je nekakav prosječni trošak proizvodnje sva tri smartfona maloprodajna cijena Nokije 3, odnosno 150 dolara. To nam daje nešto više od 11 milijuna naručenih smartfona za prvu polovicu godine. Ako oduzmemo milijun Nokia 6 uređaja koji će biti i već jesu plasirani u Kini, HMD bi u drugom kvartalu kada uređaji dođu na tržište mogao isporučiti 10 milijuna primjeraka, što je izrazito pristojna brojka na 120 zemalja u kojima će uređaji biti dostupni.

Naravno, cijela računica je temeljena na teško provjerljivim parametrima i najbolje ju je smatrati matematičkom egzibicijom, a ne nekakvom prognozom. Ono što je činjenica jest da FIH očekuje značajan rast prihoda, a većina toga rasta može se pripisati novim Nokia uređajima.

Svoja predviđanja i računice oko prodaje slobodno možete ostaviti u komentarima ispod članka. 🙂

Izvor: FIH (PDF)