#Jolla pustila #Iijoki nadogradnju za svoj #Sailfish OS (2.1.0)

Jolla i dalje radi na nadogradnji svojeg Sailfish OS-a (verzija 2.1.0) sa kojim dolazi kako navode dosta novosti i poboljšanja te daje riječ o najvećoj nadogradnji nakon Aurajoki nadogradnje. A to znači da je na tisuće popravaka grešaka s temeljnim poboljšanja operacijskog sustava sada dostupno za Jolla uređaje. Neke od novih značajki su:

  • Novo korisničko sučelje
  • BlueZ 5 Bluetooth (osnovne implementacije za 64-bitnu arhitekturu)
  • Poboljšanja kamera (veće brzine okidanja)
  • Podrška za virtualne privatne mreže (VPN)
  • Mogućnost za povećanje UI fontova na različitim razinama
  • Velik broj popravaka grešaka koje smo dobili od naše zajednice

 

Više o promjenama možete pronaći ovdje. Ako niste upoznati s Jollom, riječ o finskom proizvođaču softvera, točnije operativnog sustava zvanog Sailfish OS. Jolla je nastala na ruševinama odjela koji je razvijao MeeGo i bio zadužen za Nokiju N9, stoga je Jolla svojevrsni duhovni nasljednik tog dijela Nokije. U početku je Jolla planirala proizvodnju vlastitih uređaja i licenciranje svojega softvera, ali zbog velike konkurencije, odlučili su odustati od hardvera i više se posvetiti softveru.

Prepoznali su potrebu za ne-američkom alternativom na području mobilnih operativnih sustava i okrenuli se Kini, Rusiji i ostalim BRICS zemljama te im ponudili siguran OS, koji je van doticaja američkih obavještajnih agencija. Prema posljednjim podacima objavljenim od strane Wikileaksa, trenutno ništa na tržištu nije vam doticaja Amerikanaca. Rusija je već usvojila Sailfish kao vladin OS i radi se na implementaciji među državnim institucijama, a isto se radi i u Kini. Vrijeme će pokazati koliko će Jolla biti uspješna, a mi ih nastavljamo pratiti i nadamo se da će za više uređaja prilagodit svoj Sailfish OS, kao što su učinili za neke Sonyjeve, a pritom najviše mislimo na nove Nokije.

Izvor: Jolla