#Nokia ima rješenje za problem zagušenih WiFi mreža

Sa WiFi-jem smo napokon dobili bitku sa kabelima koji su bili potrebni ne bi li se spojili na Internet. Da ne spominjem da je položaj računala postao neovisan o položaju rutera. Međutim, sloboda nije došla bez određenih problema s kojima se neki od nas moraju svakodnevno suočavati. Naime, problem WiFi-ja je što se u gusto naseljenim područjima (zgradama, velikim uredima) mogu događati interferencije kanala što može utjecati na kvalitetu mreže.

 

Nokia je pronašla način na koji može riješiti taj problem i značajno poboljšati kvalitetu WiFi veze putem tehnologije za koju je već zatražila patent. Riječ je o tehnologiji dodjeljivanja posebnih kanala AP-ima koji su zagušeni. Prema tehničkom opisu usluge, ona funkcionira na način da AP-i, odnosno mjesta pristupa internetu, skeniraju početno stanje i vide koje su pristupne točke zagušene i gdje se događa najveći gubitak kvalitete signala. Prema tim podacima se sve pristupne točke grupiraju i svakoj zagušenoj unutar grupe se odmah dodjeljuje kanal. Sa dodjeljivanjem kanala svakoj „problematičnoj“ pristupnoj točki unutar pojedine grupe se smanjuje broj zagušenja i samim time optimizira bežična mreža.

Nokia temelji ovu tehnologiju na rješenju iz svijeta mobilnih mreža gdje samoorganizirajuće mreže same planiraju, konfiguriraju, upravljaju, optimiziraju i popravljaju pristupne točke na radio odašiljačima. Prema Nokiji, ovom tehnologijom se brzina preuzimanja podataka može poboljšati do 45%, a brzina slanja podataka do 22%. I naravno, sve je automatizirano!

Ovo definitivno treba plasirati BNetu, odnosno VIP-netu!

 

Nokia Press