#Nokia Lauta (RM-742) nesuđeni je #MeeGo uređaj

Većini je poznata priča oko MeeGo OS-a, ali za one koji nisu informirani, ukratko, MeeGo je operativni sustav za mobilne uređaje temeljen na Linuxu, a nasljednik Meamo OS-a. MeeGo je zajednički projekt Intela i Nokije, a pokretao je bio samo jedan komercijalno dostupni uređaj, legendarnu Nokiju N9. MeeGo je otkazan prije nego što je Nokia N9 predstavljena, no Nokia se ipak odlučila plasirati Nokiju N9 i pružati joj softversku podršku koju godinu jer je uređaj bio gotov. Tako da je N9 prvi i posljednji MeeGo uređaj, no vidjeli smo mnoge nikad predstavljene MeeGo uređaja poput Nokije Lauta, o kojoj smo pisali 2012., a danas je iscurilo više fotografija ovog uređaja.

Nokia Lauta je nalik na Nokiju N950, a to je verzija N9 za programere s punom QWERTY tipkovnicom, poput recimo Symbian Nokije E7. Na priloženim fotografijama prikazana je roza, odnosno magenta verzija Lautae. Specifikacije nisu poznate, a samo se zna  da uređaj koristi MeeGo OS i ima fizičku QWERTY tipkovnicu. Vidljivo je da je uređaj dizajniran u izvornom Fabula dizajnerskom jeziku, kojeg pronalazimo na svim ranim Lumijama, a neke elementa nalazimo i na Nokijama 3, 5 i 6, iako HMD za njih kaže da je riječ o skandinavskom dizajnu.

Nokia Lauta kao i mnogi drugi uređaji, te MeeGo i drugi “Nokijini” OS-ovi, ukinuti su za vrijeme Stephena Elopa. Odluka o ukidanju je racionalna jer je Nokiji bilo neodrživo razvijati velik broj operativnih sustava, a Android i kineski proizvođači su se počeli agresivno probijati na tržište. Više o Elopovim odlukama i cijeloj politici i načinu vođenja Nokije pisali smo u detaljnom osvrtu ovdje.

Via: Nokians.fr