#Nokia predstavila #OZO+, sljedeći korak u osvajanju tržišta virtualne, proširene i mješovite stvarnosti

Nokia je danas iz Las Vegasa putem objave za medije predstavila novu platformu, odnosno ekosustav za osvajanje tržišta virtualne, proširene i mješovite stvarnosti.

Do sada je Nokia bila prisutna na tržištu virtualne stvarnosti, odnosno VR-a, gdje je gledateljima uz pomoć OZO VR kamere nudila mogućnost pregledavanja videozapisa, kao i gledanje uživo u 360 stupnjeva. Proširena stvarnost ili AR (eng. Augmented Reality) najbolje demonstrira igra Pokemon Go, koja preko sučelja kamere na mobilnom uređaju manipulira okolinu ubacujući Pokemone. Mješovitu stvarnost najbolje demonstrira Microsoftov Hololens, a riječ je o kombinaciji stvarnog i virtualnog svijeta.

Nokia, predstavljajući OZO Reality platformu, pozicionira se na svim navedenim tržištima. OZO Reality čine hardverski i softverski alati koji omogućuje stvaranje najbolje mogućih sadržaja. Softverski je sada moguće u stvarnom vremenu umetati elemente mješovite i proširene stvarnosti u VR prijenos sadržaja, što možemo demonstrativno opisati na primjeru praćenja nogometne utakmice u VR-u, gdje pogled gore ne otkriva nebo iznad stadiona, nego statistiku koja se ažurira u stvarnom vremenu.

OZO kamera zamijenjena je OZO+ kamerom, koja hardverski ima iste značajke kao i stara OZO kamera, no Nokia nam je na upit odgovorila da OZO+, kombinacijom nadograđenog firmwarea i softvera, daje značajno bolje rezultate, a Nokiji je izgleda to dosta za preimenovanje kamere.

Objavljene su i usporedne fotografije koje potvrđuju Nokijinu tezu o značajnom napretku, a možete ih pogledati u nastavku ili uz detaljnija objašnjenja ovdje. Značajan napredak i nije nešto čudno, kada znamo da je jedan od kreatora PureView tehnologije, Juha Alakarhu, član OZO tima u Nokiji.

Velika ažuriranje primili su svi OZO softverski alati, a predstavljeni su i neki novi, kao i nova partnerstva. U nadograđeni softver spada i Nokia Audio tehnologija, koja bi se prema najnovijim glasinama mogla naći u budućem HMD-ovom flagshipu. Nokia OZO+ košta isto kao i OZO kojeg mijenja, odnosno 40.000 eura, a Nokia je odlučila da više neće zajedno nuditi softver OZO Creator i kameru, već pojedinačno. Detaljnije o cijenama pogledajte ovdje.

Izvor: Nokia, OZO Blog