#Nokiamob slavi 5. rođendan!

Današnji dan bi mogli opisati starom latinskom izrekom “Tempus fugit”, odnosno vrijeme leti. Doista leti jer je Nokiamob dočekao peti rođendan. Prvi jubilarni! Premda je povijest balavca među blogovima u kratko opisana na stranici „O nama“, dobro je jednom godišnje ponoviti zapisano.

Nokiamob je pokrenut 08.04.2012. godine kao ideja koja mi se vrtila već duže vrijeme po mislima, a ticala se obrane digniteta Nokije kao branda i kao tvrtke koja je znatno utjecala na osobno poimanje tehnološkog napretka. Dapače, kroz mobilne uređaje sam mogao pratiti eksponencijalni razvoj tehnologije, hardvera i softvera, a Nokia je bila poveznica s tim. Katalizator cijele stvari je bio Krešimir sa Mob.hr-a koji je sada postao i serverski oslonac i prije godinu dana spasitelj cijele priče.

Naravno, kako je blog rastao zajedno sa mojim obvezama, pojavila se potreba za suradnicima pa se nakon godinu dana pridružio Stipe, a naknadno Milorad te Zlatko sa kojima je Nokiamob dobio značajno na kvaliteti i zahvaljujući kojima je nastavio rasti. Posjećenost bloga je polagano rasla i oscilirala te je uopće iznenađujuće koliko jedan privatan projekt i produkt volje i želje može narasti s nikakvim marketinškim ulaganjem. Međutim, s rastom popularnosti bloga rasla je i zajednica Nokia fanova koja je dodatno sve začinila i pretvorila ovu priču u jedinstvenu cjelinu na ovim prostorima. Nokiji je moto povezivanje ljudi, a imam osjećaj da je unatoč razlikama Nokia to ostvarila ovdje. Dapače, tu smo radi tehnologije, nesebičnog dijeljenja iste s korisnicima i velikog osjećaja povezanosti velike kompanije i zajednice.

S obzirom na previranja vezana uz Odjel za uređaje i usluge koji nas je najviše i vezao za blog, mijenjala se i čitanost bloga. Trenutno koketiramo sa blizu 30 tisuća mjesečnih posjeta prema Google Analytics usluzi. Tu brojku je blog dosegao prateći vijesti o mobilnim uređajima, recenzijama istih, kritičkim osvrtima na događanja, ali i nastavkom praćenja određenih tema koje su proizašle strukturnom promjenom Nokije. Pa tako na Nokiamobu možete pronaći vijesti vezane uz različit hardver, softver, recenzije određenih proizvoda, a kako Nokia mijenja poslovanje počinjemo sve više pažnje pridavati mrežnim sustavima koji uvelike oblikuju naš uređaj, ali i njegov rad.

 

Ukupno smo prevalili brojku od 3 milijuna posjeta u 5 godina postojanja, što je u prosjeku nekih 600.000 posjeta godišnje. Međutim, broj posjeta je najveći bio u 2016. godini i dalje lagano raste.

U ovom trenutku je na blogu su objavljena 9832 članka, recenzija i osvrta s tim da je po broju objava lista sljedeća:

  • Themightym – 6069
  • Stipe1906 – 1590
  • Zlatko – 2135
  • Misangenius – 96

Što se komentara tiče, u 2017. godini najaktivniji nam je Stipe, a slijedi ga u stopu neumorni i izvrsni dxdy, pa komentator s engleske verzije bloga i potom themightym.

Što se društvenih mreža tiče, malo nam je porasla popularnost u posljednje vrijeme što možemo zahvaliti ponajprije engleskoj varijanti bloga. Radi jednostavnijeg kontroliranja kanala odluka je pala na zajedničko njihovo korištenje pa tome i povećan broj lajkova 😊 U usporedbi s drugim blogovima i nismo toliko popularni na mrežama, ali samo zbog uzrečice, koliko para, toliko muzike.

Kad sam vam spominjao burnu povijest Odjela za uređaje i usluge Nokije, sličan put prolazio je i NokiaMob. Prošle godine je bilo pitanje nastaviti s aktivnostima pod drugim imenom (što su mnogi kolege blogeri napravili), ostati pri svome i gurati Nokiju  dalje ili pak prestati s radom. I sami ste svjesni kojim smo putem krenuli, a najviše je tome pomoglo predstavljanje Nokia N1 tableta kao i par informacija iz Nokije koje su dale do znanja da će se cijela priča jednom nastaviti. Kako se naše predviđanje ostvarilo, odlučili pokrenuti i englesku, odnosno internacionalnu, verziju Nokiamoba, ali s .net domenom. Nokiamob.net je oživio u kolovozu 2016. godine i zahvaljujući Nokiamob.me blogu je imao mnogo bolji start, tako da je do danas skupio oko 15 tisuća mjesečnih posjeta i aktivnu zajednicu čitatelja i komentatora. U 9 mjeseci postojanja smo objavili 443 članka koji su više-manje dostupni i na hrvatskom jeziku. Na engleskom blogu ćemo plasirati jednake vijesti kao i na .me blogu uz malo veći fokus na internacionalna tržišta koja možda nisu zanimljiva ovdašnjem čitateljstvu.

 

Kako blog raste tako svaka godina donese nekoliko noviteta. Povodom petog rođendana odlučili smo malo i preurediti kategorije bloga koje se mogu pronaći u traci ispod NokiaMob natpisa. Istaknuli smo kategoriju “Dojava” kao zasebnu, a prije se nalazila pod “O nama” i nadodali novu kategoriju,  “Upiti i rasprave” za sve komentare i razmišljanja koja nisu vezana uz teme članaka te upite vezane za probleme, odnosno poteškoće s uređajima. Neke smo kategorije koje su prije bile odmah vidljive svrstali pod “Ostalo”, primarno kako bismo poboljšali preglednost na blogu.

Što se službene aplikacije za Nokia Lumia i ostale Win10M uređaje tiče odlučili smo ne forsirati je više s obzirom da nemamo programerskih iskustava za njeno održavanje ili razvijanje, a eventualno ćemo plasirati obnovljenu verziju kasnije koja će bit dostupna na Androidu i možda Windowsima kao UWP aplikacija.

Na posljetku bih se htio zahvaliti mojim kolegama koji nesebično grade i dalje ovaj blog i zajednicu, cijeloj ekipi iz Mob.hr-a koji su nas udomili na svojim serverima i s kojima surađujemo poprilično te naravno vama dragim čitateljima i poklonicima Nokije koji ste sama srž bloga i radi kojih ovo mjesto i dalje živi. Običaj je da slavljenik nešto dobije za rođendan, ali ovoga puta će biti napravljena iznimka pa budite malo uz nas jer ćemo nešto dijeliti narednih tjedana. Osigurali smo jedan zanimljiv fond nagrada zahvaljujući dugogodišnjem partneru Mobisu kojem ovim putem zahvaljujem 😊. Viva la Mobis!

Čitamo se uskoro.

Uvijek vaš, nikad svoj,

Themightym!

 

P.S. Pozdrav od Nokiamob tima!