Oprez: Nadogradnja Windows Phone 8.1 uređaja na Windows 10 Mobile trenutno nije moguća *DOPUNA: Opet je moguće*

Od jučer poslijepodne nadogradnja Windows Phone 8.1 uređaja na Windows 10 Mobile preko aplikacije Upgrade Advisor nije moguća. Neovisno o tome koji Windows Phone 8.1 uređaj koristite, bilo Lumia 920 ili 820 koje ne podržavaju Windows 10 Mobile, ili Lumia 830 ili 640 koje podržavaju, nadogradnja nije moguća, nego aplikacija pokazuje da za uređaj nadogradnja nije dostupna.

Uzrok problema nije jasan, a Microsoft se još nije službeno oglasio. Svima koji žele koristiti Windows 10 Mobile, a planiraju putem WDRT-a vratiti uređaj iz bilo kojeg razloga na Windows Phone 8.1 pa potom nadograditi na Windows 10 Mobile, preporučujemo da WDRT ne radite dok se problemi s nadogradnjom ne riješe. Dakle, ovaj problem je prisutan na svim uređajima koji nisu iz serije Lumia x50, kao što su podržane za Creators Update Lumia 640 i XL, sve podržane za Windows 10 Mobile od Lumije 430 do 1520, a nije moguće nadograditi ni Lumiju 920 i ostale koji nisu službeno podržani putem trikova s registryjem.

Više korisnika je prijavilo ovaj problem i pokušava se naći neko zaobilazno rješenje dok se Microsoft službeno ne oglasi i popravi ovaj problem. Velik broj medija senzacionalistički je prenio ove informacije sugerirajući da je Microsoft namjerno blokirao nadogradnje na Windows 10 Mobile, no dok se Microsoft ne oglasi ne možemo biti sigurni. Ovu “blokada” povezali su i s Microsoftovom smanjenom listom uređaja koji su podržani za Creators Update, no valja pričekati neku službenu obavijest prije konačnih zaključak.

Raspravu o ovom problemu i traženje rješenja možete pratiti i na forumima WC-a ovdje. Ako i kada se Microsoft službeno oglasi, ili se pronađe zaobilazno rješenje, pravovremeno ćemo vas obavijestiti. Do tada ne koristite WDRT ako ne želite ostati na WP8.1 OS-u.

Dopuna: Čitatelj dxdy kaže da je uspio pokrenuti nadogradnju, no potrebno je prije pokretanja aplikacije “Savjetnik za nadogradnje” isključiti WiFi (i mrežne podatke), a nakon što aplikacija pokaže da se uređaj može nadograditi ponovno ga uključiti. Provjerite radi li kod vas i javite nam dolje u komentarima.

Dopuna 2: Microsoft je u tišini otklonio poteškoće i nadogradnja WP8.1 uređaja na W10M putem Upgrade Advisor aplikacije opet je moguća.