Posljednje istraživanje pokazuje zašto svijetu treba nova #Nokia 3310

Iako se inače suzdržavamo od korištenja clickbait naslova i osobno ih ne volimo, ovaj put ćemo ipak napraviti iznimku.

Naime, HMD je ovo godine predstavio novu Nokiju 3310 koja mu je donijela ogromnu besplatnu reklamu. Mnogo zapadnih medija koji ne shvaćaju potrebu postojanja tržišta običnih uređaja, proglasili su Nokiju 3310 promašajem jer nema 3G, WiFi, Android, veći zaslon, bolju kameru, veći kapacitet baterije i ostale specifikacije koje pronalazimo na smartfonima. Praktički su od 50 eura vrijednog običnog telefona htjeli napraviti smartfon, što je promašaj cijele svrhe uređaja.

Najnoviji podaci tvrtke Quartz pokazuju da je udio običnih telefona na tržištu porastao u odnosu na udio smartfona na afričkom tržištu. Riječ je o tržištu s populacijom od 1,2 milijarde, gdje je prošle godine prodano 220 milijuna mobilnih uređaja, što je rast od 10% u odnosu na prošlu godinu, i to 123 milijuna ili 56% običnih te 97 milijuna smartfona.

Uzimajući u obzir da je prošle godine prodano 400 milijuna običnih telefona i da preko 2 milijarde ljudi u svijetu nema mobilnog uređaja, prvenstveno na tržištima poput Afrike, jasno je zašto HMD prodaje i radi na običnim telefonima. Svijetu jednostavno treba Nokia 105, 150 pa i 3310 u povezivanju sljedeće milijarde, što je fraza koju je često koristio bivši predsjednik Nokije Stephen Elop. To nisu Internet uređaji, ali sposobni su za slanje poruka i primanje poziva što je dovoljno za mnoga tržišta svijeta.

Sličan razlog vrijedi i kod HMD-ove smartfon strategije koju vidimo predstavljanjem redom uređaja niže cjenovne kategorije. O tome smo više pisali ovdje i prije nego što su uređaji predstavljeni, ali ukratko, velik broj populacije u svijetu koristi Nokia obične telefone. Kada bi HMD takvim korisnicima ponudio prihvatljiv Nokia smartfon, veća je vjerojatnost da se prebace na poznati brend Nokia, nego na neki drugi. Na primjer u Africi, prosječna prodajna cijena smartfona prošle godine iznosila je 150 eura, a Nokia 3 s pristojnim specifikacijama i izgledom ide ispod te cijene i košta, odnosno koštat će u prosjeku 139 eura.

Zanimljiva statistika mobilnog tržišta

Pisali smo i zašto iz naše perspektive uređaj poput 3310 ima smisla. Jasno je da Nokia 105 za 20 eura može ispuniti iste temeljne zahtjeve poput slanja poruka i telefoniranja kao i 2,5 puta skuplja 3310, ali Nokia 3310 igra na nostalgiju i dizajn te će pomoći u povezivanju ljudi, samo u modno-osvještenijem i retro načinu. Uređaja poput Nokije 3310 nema ne tržištu običnih telefona. Doduše, tehnički još nema ni nje jer nije stigla u prodaju.

Kakva su vaša razmišljanja po pitanju običnih telefona i 3310? Ostavite ih dolje u komentarima. 🙂

Izvor: Quartz

P.S. Ako niste znali, Nokia 3310 već se dijeli u nagradnoj igri. Detalje pogledajte ovdje.