Službeno: Stephen Elop iza fonda koji financira HMD Global!

Kao što već znate, NokiaMob je indirektno zahvaljujući kolegama s Mob.hr-a također bio na MWC-u odakle su nam ovlašteni izaslanici na dan predstavljanja novih Nokia uređaja poslali vrlo zanimljivu fotografiju. Naime, u Dvorani 3, odmah u blizini Nokijinog štanda sjedio je i tipkao na svojem MacBooku nitko drugi nego Stephen Elop, bivši izvršni direktor Nokije.Ako nista upoznati s Elopom i bližom Nokijinom povijesti, pretražite malo arhivu bloga, ali ukratko, Elop, kojeg još od milja zovu i Trojanski konj, smatra se odgovornim za pad Symbian OS-a kao i smrt vrlo obećavajućeg MeeGo-a.

Kolega u Barceloni nam je odmah po zapažanju i fotografiranju Elopa poslao fotografiju i pitao nas što on radi kod Nokijinom štandu? Cijela ekipa sa NokiaMoba upotrijebila je sve raspoložive resurse  i saznala nešto zaista zanimljivo što dovodi u vezu HMD Global i Elopa.

Čini se da gospodin Elop ima većinski udio u privatnom investicijskom fondu Smart Connect Lp, koji stoji iza tvrtke HMD Global, nositelja licence za Nokia brend. Dugo smo se čudili kako je vrlo malo podataka dostupno o tom fondu, ali sada sve ima smisla. Podsjećamo, Elop je prilikom odlaska iz Nokije dobio popriličan bonus od 24 milijuna eura, unatoč činjenici da mu je otpremnina iznosila svega 4 milijuna eura. Međutim, kako mu je ugovor prekinut ranije od dogovorenog, Nokia mu je morala isplatiti štetu pozamašnom svotom te dionicama. Nakon prodaje Odjela uređaja i usluga Elop je vodio Microsoft Mobile, čija nam je priča itekako poznata. Nedugo nakon dolaska Nadelle, Elop je napustio Microsoft i trenutno je CTO australskog operatera Telstra.

Kao što vidite iz priloženoga, provjereni kontakt nam je poslao kopiju autentičnog dokumenta iz Luksemburškog ministarstva uprave koji jasno pokazuje da Elop još uvijek osjeća povezanost (ili krivnju?) s mobilnom industrijom te je odlučio investirati veliku sumu zarađenog novca u HMD kako bi popravio nešto zašto je on indirektno bio prvotno kriv.

Osjećaji su nam ovdje podijeljeni. Riječ je o provjerenom stručnjaku, ali njegovi potezi za vrijeme upravljanja Nokijom uzrokovali su mnoge probleme tvrtki koja je morala na opći šok svima odustati od poslovanja u kojem je stekla svjetsku slavu. Podupiremo HMD i povratak Nokije, ali nas je strah da se ponovno cijela priča pada finskog giganta ne ponovi.

 

 • bern

  zao mi je sto moram napisati, ali je to bezobrazni konj, trojanac, koji je unistio nokiu i budućnost nokie n9, ubivsi najbolji sistem , imam je i dan danas, mnogo bolje korisnicko iskustvo nego i na jednom sistemu, živjela Jola, dobit ćemo prave mobitele do kraja godine, jer je Sony potpisao ugovor sa Jola

 • nathanfake

  Elop je kralj! Bravo, samo tako Elope, hrvatski narod je uz tebe 🙂

  • nathanfake

   BTW, ovo je ironican komentar, copy/paste tipicnog komentara sa index.hr/jutarnji.hr kad se u clanku pise o D. Trumpu… uvijek se nadje komentator neki koji napise da “hrvatski narod stoji uz Trumpa” hahahahah

   Osim toga, 1. April 😀


  • Po naški bolje samo tako Elopče ehhehehehe. Ljudi trolaju, već kad mediji po direktivi prenose. Barem se nadam da trolaju. bar većina 😀

 • Nokia4ever

  Da je samo on problem…pa još više takvih ima koji menjaju kožu…kao da su nezamenjivi…a mladi ne dobiju prilike zbog ovakvih…kod nas kažu u mladima svjet u starima zemlja!


 • Mhm… Simpatični ste mi jako 😉 😛 i komentatori i autor članka 🙂

 • zeljko gti swift

  covjek nema sraA

 • PureView

  Zar opet? Moze li taj covjek otici jebat neku drugu korporaciju?


 • u ovo je skroz neočekivano, i ne sviđa mi se nikako.

  ne želim da ovaj lik ima bilo kakve više veze sa nokijom i nokijinim partnerima.