Službeno: Stephen Elop iza fonda koji financira HMD Global!

Kao što već znate, NokiaMob je indirektno zahvaljujući kolegama s Mob.hr-a također bio na MWC-u odakle su nam ovlašteni izaslanici na dan predstavljanja novih Nokia uređaja poslali vrlo zanimljivu fotografiju. Naime, u Dvorani 3, odmah u blizini Nokijinog štanda sjedio je i tipkao na svojem MacBooku nitko drugi nego Stephen Elop, bivši izvršni direktor Nokije.Ako nista upoznati s Elopom i bližom Nokijinom povijesti, pretražite malo arhivu bloga, ali ukratko, Elop, kojeg još od milja zovu i Trojanski konj, smatra se odgovornim za pad Symbian OS-a kao i smrt vrlo obećavajućeg MeeGo-a.

Kolega u Barceloni nam je odmah po zapažanju i fotografiranju Elopa poslao fotografiju i pitao nas što on radi kod Nokijinom štandu? Cijela ekipa sa NokiaMoba upotrijebila je sve raspoložive resurse  i saznala nešto zaista zanimljivo što dovodi u vezu HMD Global i Elopa.

Čini se da gospodin Elop ima većinski udio u privatnom investicijskom fondu Smart Connect Lp, koji stoji iza tvrtke HMD Global, nositelja licence za Nokia brend. Dugo smo se čudili kako je vrlo malo podataka dostupno o tom fondu, ali sada sve ima smisla. Podsjećamo, Elop je prilikom odlaska iz Nokije dobio popriličan bonus od 24 milijuna eura, unatoč činjenici da mu je otpremnina iznosila svega 4 milijuna eura. Međutim, kako mu je ugovor prekinut ranije od dogovorenog, Nokia mu je morala isplatiti štetu pozamašnom svotom te dionicama. Nakon prodaje Odjela uređaja i usluga Elop je vodio Microsoft Mobile, čija nam je priča itekako poznata. Nedugo nakon dolaska Nadelle, Elop je napustio Microsoft i trenutno je CTO australskog operatera Telstra.

Kao što vidite iz priloženoga, provjereni kontakt nam je poslao kopiju autentičnog dokumenta iz Luksemburškog ministarstva uprave koji jasno pokazuje da Elop još uvijek osjeća povezanost (ili krivnju?) s mobilnom industrijom te je odlučio investirati veliku sumu zarađenog novca u HMD kako bi popravio nešto zašto je on indirektno bio prvotno kriv.

Osjećaji su nam ovdje podijeljeni. Riječ je o provjerenom stručnjaku, ali njegovi potezi za vrijeme upravljanja Nokijom uzrokovali su mnoge probleme tvrtki koja je morala na opći šok svima odustati od poslovanja u kojem je stekla svjetsku slavu. Podupiremo HMD i povratak Nokije, ali nas je strah da se ponovno cijela priča pada finskog giganta ne ponovi.