Video: Nokia 3310 (2017) dosljedna originalu

Kada se prisjećamo Nokije 3310, uvijek o njoj govorimo kao da je u najmanju ruku atomska struktura Thorovog malja. Međutim, realnost je uvijek bila pomalo drugačija. Kada bi vam Nokia 3310 ispala na tlo, u krateru koji bi pri tom nastao bismo pronašli uređaj rastavljen na nekoliko osnovnih dijelova – bateriju, prednju i stražnju masku, tipkovnicu i ostatak uređaja. Ali, to nije nužno loša ili negativna stavka jer je riječ o konceptu kojem nismo prije 17 godina davali previše pažnje. Naime, Nokia je namjerno dizajnirala uređaj da se pri padu raspadne u nekoliko dijelova kako bi se kinetička energija oslobodila i uređaj na taj način sačuvao. Žrtvovala je kompaktnost za dugotrajnost, no kada bi uređaj sastavili on bi i dalje normalno funkcionirao.

Prilikom pretraživanja informacija o novim Nokijama po bespućima interneta naišao sam na jedan post gdje je netko dobro upoznat sa principima HMD-a pri izradi novih Nokija napisao da je jedan od ciljeva napraviti uređaj koji će pri padu raspršiti energiju na način da se razleti u nekoliko komada. Isti taj princip je usađen i u novu Nokiju 3310 (2017) koja se pri Crash testu vidljivom pri kraju videa raspala na tri komada: stražnju masku, bateriju i ostatak uređaja. Tu je primjetno da je HMD doista upotrijebio nasljeđe originala i na najbolji mogući način ga prenio u potomka.

 

Još jedan potomak 3310 koji je ima obilježja oca je Nokia 6. Popularni kanal JerryRigEverything testirao je Nokiju 6 i zaključio da je uređaj izrađen kao tenk. Njegov test možete pogledati ovdje, a rastavljanje uređaja gdje pokazao zašto je Nokia 6 tenk ovdje. Nokia 3310, kao i Nokia 3, 5 i 6, na tržištu se očekuju tijekom trenutnog kvartala, a 3310 bi trebala koštati oko 49 eura.