Video: Nokijina vizija humanog smartfona

Nokijin odjel za uređaje i usluge je oduvijek gurao granice u mobilnoj industriji dajući uvid u budućnost izgleda i korištenja mobilnih uređaja. Naravno, nije sve ostalo na konceptima i odličnoj video grafici. Nokia je izdvajala velike sume za razvoj novih tehnologija koje su mogle biti upotrijebljene u uređajima. Neke od tih tehnologija vidimo i danas, a neke ćemo tek vidjeti. Najbolji primjer za to je demonstracija Nokia Flexi mobitela unatrag nekoliko godina. Nokia Flex je potpuno funkcionalan prototipni uređaj koji je pokretao Symbian a bilo ga je moguće kontrolirati gestama, odnosno savijanjem cijelog uređaja. Možda je Nokia McLaren izašla iz ideje tima koji je kreirao Nokiju Flex. Demo možete vidjeti u videu ispod.

NOKIA FLEX

Ako skoknemo još koju godinu natrag onda se možemo prisjetiti i Nokia Morph konceptnog uređaja koji nije bio funkcionalan ali je prikazivao mogućnost upotrebe Nano tehnologije u mobilnim uređajima. Nokia je ovaj koncept razvila u suradnji sa Centrom za nanotehnologiju Sveučilišta u Cambridgeu. Demo pogledajte ispod.

Nokia Morph

 

 

 

Spremni za Nokia HUMAN?

U bespućima Interneta sam naišao na još jedan video konceptnog uređaja kojeg je Nokia također razvijala. Možda je ovaj koncept prethodio Nokiji Flex koju ste imali prilike vidjeti na videu poviše. Uređaj je koristio slične tehnologije i pokretao je Symbian koji je kontroliran savijanjem uređaja. Definitivno bacite oko na video!

 

 

Zanimljivo je da je upravo ovaj demo video bio prikazivan na štandu gdje je predstavljena i demonstrirana Nokia Flex (vidi video ispod).

Gledajući video vratio sam se odmah u doba vladavine Symbiana. Lijepo je vidjeti koliko je Nokia davala pažnje organskom dizajnu, intuitivnosti korisničkog sučelja, kao i dizajnu uređaja općenito. Nokia je gurala humani dizajn gdje je bit bila napraviti uređaj koji je produžetak ljudske ruke ili tijela, a ne nekakav dosadni i hladni komad tehnologije. U videu možemo vidjeti i nekoliko tehnologija koje je Nokia imala na umu davno prije nego li su one izašle na svjetlo dana. Primjer za to su mogućnost osjećanja teksture putem elektro taktilnog senzora što je možda preteča haptičkog odgovora, ili pak pop-up izbornika koji se ukaže nakon jačeg pritiska na zaslon što je danas vidljivo u „force touch“ tehnologiji koju je „predstavio“ Apple. Uređaj je trebao i različito ogovarati s obzirom na emocije korisnika što je i Jolla razvijala u svojem Sailfish os-u ali na malo jednostavniji način.

Ovo je Nokia koju svi volimo! Uvijek me fascinira što se još krije u ladicama radnih stolova negdje u Nokijinim uredima i što će sve još izaći na vidjelo.