Video: Nokijina vizija humanog smartfona

Nokijin odjel za uređaje i usluge je oduvijek gurao granice u mobilnoj industriji dajući uvid u budućnost izgleda i korištenja mobilnih uređaja. Naravno, nije sve ostalo na konceptima i odličnoj video grafici. Nokia je izdvajala velike sume za razvoj novih tehnologija koje su mogle biti upotrijebljene u uređajima. Neke od tih tehnologija vidimo i danas, a neke ćemo tek vidjeti. Najbolji primjer za to je demonstracija Nokia Flexi mobitela unatrag nekoliko godina. Nokia Flex je potpuno funkcionalan prototipni uređaj koji je pokretao Symbian a bilo ga je moguće kontrolirati gestama, odnosno savijanjem cijelog uređaja. Možda je Nokia McLaren izašla iz ideje tima koji je kreirao Nokiju Flex. Demo možete vidjeti u videu ispod.

NOKIA FLEX

Ako skoknemo još koju godinu natrag onda se možemo prisjetiti i Nokia Morph konceptnog uređaja koji nije bio funkcionalan ali je prikazivao mogućnost upotrebe Nano tehnologije u mobilnim uređajima. Nokia je ovaj koncept razvila u suradnji sa Centrom za nanotehnologiju Sveučilišta u Cambridgeu. Demo pogledajte ispod.

Nokia Morph

 

 

 

Spremni za Nokia HUMAN?

U bespućima Interneta sam naišao na još jedan video konceptnog uređaja kojeg je Nokia također razvijala. Možda je ovaj koncept prethodio Nokiji Flex koju ste imali prilike vidjeti na videu poviše. Uređaj je koristio slične tehnologije i pokretao je Symbian koji je kontroliran savijanjem uređaja. Definitivno bacite oko na video!

 

 

Zanimljivo je da je upravo ovaj demo video bio prikazivan na štandu gdje je predstavljena i demonstrirana Nokia Flex (vidi video ispod).

Gledajući video vratio sam se odmah u doba vladavine Symbiana. Lijepo je vidjeti koliko je Nokia davala pažnje organskom dizajnu, intuitivnosti korisničkog sučelja, kao i dizajnu uređaja općenito. Nokia je gurala humani dizajn gdje je bit bila napraviti uređaj koji je produžetak ljudske ruke ili tijela, a ne nekakav dosadni i hladni komad tehnologije. U videu možemo vidjeti i nekoliko tehnologija koje je Nokia imala na umu davno prije nego li su one izašle na svjetlo dana. Primjer za to su mogućnost osjećanja teksture putem elektro taktilnog senzora što je možda preteča haptičkog odgovora, ili pak pop-up izbornika koji se ukaže nakon jačeg pritiska na zaslon što je danas vidljivo u „force touch“ tehnologiji koju je „predstavio“ Apple. Uređaj je trebao i različito ogovarati s obzirom na emocije korisnika što je i Jolla razvijala u svojem Sailfish os-u ali na malo jednostavniji način.

Ovo je Nokia koju svi volimo! Uvijek me fascinira što se još krije u ladicama radnih stolova negdje u Nokijinim uredima i što će sve još izaći na vidjelo.

 

  • Gagi990

    Ovo je samo jedan od dokaza koliko je Nokia bila velika i jaka firma, koliko su gledali u budućnost ali opet i koliko su imali promašenih projekata.Primer Meego je bio dobar OS, ali nije privukao korisnike i ako je sada kada pogledaš bio bolji i od androida i iOS-a i WP.Ali jednostavno Nokia nije bila dovoljno jaka da ga pogura a imao je dosta softverski rupa, licno niko ga nije u ono vreme bas obozavao pa cak ni ja, Symbian je bio sila.Zalosno je i to sto godinama su imali Symbian a nisu ga dovoljno unapredjivali.Sto se tice ovog telefona meni je bzv da uvijas telefon da bih kliknuo nesto, lakše 100 puta preko ekrana na dodir kao danas sto imamo.A druga stvar problem Nokie je bio sto je kao i Microsoft imala dobre ideje ili je prerano plasirala ili kada je napravila nije dalje razvijala.Ali primer ovaj telefon iz članka je samo bacanje para uzalud i slično projekti, ali onda su imali novca pa mogli su da se igraju.Problem možda Nokie kao brenda sto nikada nije kao Apple uverio korisnike da nesto trebaju i gurao to, to je boljka i Microsofta,HTC itd.Mislim da glavni problem je bio sto nisu imali možda dobrog vodju koji nebi dopustio u firmi bornu izmedju timova vec da naprave nesto i sto bude najbolje da se bore za to i da guraju.Nikada necu prežaliti Nokiu, sta je sve mogla i kakva bi bila danas samo da su imali bolje direktore, pa pokorili bi svet tehnologije.