Finski analitičar: Apple će Nokiji plaćati 500 milijuna eura godišnje za patente

Nokia nas je jučer ugodno iznenadila kada je tvrtka objavila da je obustavila sve pravne aktivnosti protiv tvrtke Apple te dogovorila poslovnu suradnju i novu licencu za patente. Nokia je najavila da će primiti od Applea jednokratnu naknadu te redovite uplate za korištenje patenata. Nadalje, Apple je pristao u ponudu vratiti Nokijinu zdravstvenu opremu te je sklopio ugovor o kupnji mrežne opreme i usluga od Nokije.

Ako se prisjetimo 2011., tada je Apple nakon višegodišnje sudske trakavice pristao plaćati licencu za Nokijine standardne i esencijalne patente te je uplatio jednokratnu naknadu od 800 milijuna eura. Apple je od 2011. do 2016. s Nokijom pregovara oko plaćanja i ostalih patenata, ali su ti pregovori propali, kao i oni za novu cijenu esencijalnih pa smo dobili novi, drugi patentni rat između Nokije i Applea. Iz Nokijinih financijski izvješća saznali smo da je Apple godišnje plaćao 150 milijuna eura licencu za SE patente, a analitičar tvrtke OP Equities  smatra da će taj iznos zbog ovog uređaja biti još veći.

Hannu Rauhala za financijske medije komentirao je kako je ovo odlična vijest za Nokiju jer je investitore upozorila da i u 2018. ne očekuju prihode od Applea, te nadodao da bi Apple umjesto dosadašnjih 150 milijuna eura godišnje, trebao plaćati oko 500 milijuna eura za Nokijine patente. Rauhala kaže da je i Qualcommov pritisak vjerojatno imao utjecaja na Appleovu odluko o prihvaćanju nagodbe. Podsjećamo, Apple vodi pravnu bitku epskih razmjera, tolikih da ima potencijala sustići Apple-Samsung trakavicu koja traje 6 godina, da je Qualcomm zatražio i zabranu prodaje iPhonea u SAD-u.

Apple bi zasigurno trebao plaćati više za Nokijine patente od dosadašnjeg iznosa iz razloga što su sada licencirani i ne-esencijalni patenti, a kako Nokia više nije proizvođač mobitela, nema segmenta unakrsnog licenciranja koji uvelike smanjuje vrijednost licence jače strane. Za usporedbu, oko 1,5% prihoda od iPhonea u fiskalnoj 2016. Apple je platio Qualcommu za patente, dok oko 0,1% plaća za Nokijine patente. Pola milijarde eura se čini puno, no nisam analitičar i valjda je finac Rauhala dobro promislio prije takvih nagađanja.

Zanimljivo je da je isti dan kada je Apple, između ostaloga, pristao kupiti Nokijinu mrežnu opremu i usluge, zatražio i dozvolu za testiranje 5G mreže od američkih vlasti. Analitičar tvrtke Inderes Mikael Rautanen kaže da Nokia ovim potezom želi ciljanu skupinu svoga mrežnog odjela prošiti s operatera na IT tvrtke te je dogovor s Appleom početak tog širenja. Osim vjerojatne umiješanosti u Appleove 5G ambicije, Nokijin hardver i usluge trebali bi se naći i u nadolazećim Apple podatkovnim centrima.

Sve u svemu, osim što je prema analitičarima Nokia višestruko podignula cijenu koju Apple plaća za patente, Nokia je ugovorila i poslove implementacije proizvoda i usluga mrežnog odjela, a vratila je i Nokia zdravstvene proizvode na police Appleovih trgovina.

via: Fortune.com